FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 11 Ağustos 2020 487 Görüntüleme

VEFA TOHUMLARINDAN İYİLİK AĞAÇLARI YETİŞİR

Yaz tatili dolayısıyla baba ocağına geldik ailecek. Bahçe kapısının girişinde kocaman bir köpek bizi içeri girdirmemek için üzerimize yürüyerek havlıyor. Annem geldi; köpeği gönderdi içeri girdik. Hayırdır ne zaman köpek bakmaya başladınız, diye sorduğumuzda annemin cevabı çok manidardı ‘Ramazan ayında evin önüne geldi aç ve yaralıydı, birkaç gün yemek verdik o da gitmedi, evin önüne gelmeden bahçe kapısında gece gündüz evi bekliyor; yabancıları girdirmiyor’ dedi.
Düşünün ki akıl sahibi olmayan bir hayvan; kendisine aç olduğu zamanlarda yemek veren bu insanlara kendince vefa borcunu ödüyor ve evin yanından ayrılmıyor. İnsanoğluna ibret olacak nitelikteki bu ve benzeri bir çok olay örneğini etrafımızda görmek mümkün. Düşündüm sonra şöyle bir günümüz ilişkilerine göz gezdirdim ve etrafımda yaşanan olayları anımsadım. Herkes gerçek dost bulamamaktan ve vefasızlıklardan şikayetçi. Bir çoğumuza göre; zor zamanlarında elinden tutulan, değer verilen, önemsenen insanlar ayakları yere bastığı anda ilk vefasızlığını elinden tutanların elini bırakıp hızla oradan uzaklaşarak gösteriyor ya da insanlar yapılan bir çok iyiliği yok sayarak sadece kötü davranışlara odaklanarak sadece kötüyü zikrediyor. Oysaki VEFA dediğimiz olgu bir duruş ve karakter meselesidir. Ha diyeceksiniz ki insanlar karşılık görmek için mi iyilik yapar? Hayır tabiki, buraya çok yakışan bir atasözünü hemen kondurmak isterim “İyilik yap denize at; balık bilmezse halik bilir.” Biz karşılıksız iyilik yapan hatta kötülüğe dahi iyilikle karşılık veren bir toplumuz. Biz bir fincan kahve için kırk yıl hatır sayan bir toplumuz. Amma gelin görün ki balıkların gözleri kör olmuş da yapılan hiçbir iyiliği bilmez olmuş artık. İnsanlar menfaat ehli olmuş. Çıkarı varsa dost gibi, işi bitince yabancılaşır olmuş. Ahde vefa dediğimiz kavram sadece sözlüklerde kendine yer bulur olmuş. İnsanların yaptığı iyilikler sanki zorunluluk gibi algılanarak ne yapalım canım yapmasaymış denecek kadar da nankör insan bürümüş dünyayı. Nankör insan; iyilik gördüğünde her şeyi kendinden bilen, zorda kaldığında ise ümitsizliğe kapılan bir zavallıdır. Bu da çok ciddi bir psikolojik zafiyettir.
Bu kadar vefasızlığı nereden öğreniyor bu insanlar? Neden bu kadar kıymetsizleşmiş yapılan iyilikler? Neden bu kadar katılaşmış yürekler? Herkes bu durumdan şikayetçiyken neden her yer bu davranışlarla çalkalanır olmuş?
‘VEFA’ dediğimiz şey çok erdemli bir davranış ve yüce bir haslettir. Vefa saygıdan doğar ve sevgiyle beslenir. Sadece İnsan ilişkileri değil dünyada ki tüm yaratılmışlara karşı gösterilmesi gereken bir duygudur. Vefa sağlam bir karakter işidir.Vefa duygusunu geliştirmeye aynı zamanda karakter eğitimi de denilebilir. Yani ahlaki bir kişilik yapısının sonucu olarak ortaya çıkan vefa duygusu; sağlam bir karakterdir aynı zamanda. Öyleyse gelecek nesillerin emanetçisi olan çok değerli evlatlarımıza bu sağlam karakter yapısını kazandırmak çok önemlidir. Veee her zamanki gibi öncelikle biz anne-babalarla başlıyor her şey.
Vefa öncelikli olarak Yaradan şükürle başlar. Eğer Allah’a şükreden, aile büyüklerine karşı saygılı ve sevgili, kardeş ve akrabalık ilişkilerinde vefalı olan ve yapılan iyilikleri zikrederek yakınlarını zor zamanlarında yalnız bırakmayan ebeveynlerseniz hiç korkmayın vefa davranışını öğrenmiş olacaktır çocuklarınız. Eğer Allah’a verdiği nimetler için şükretmeyi ihmal eden, çok meşgul olduğunu savunarak aile büyüklerini ve akrabalarını,ihmal eden ebeveynler iseniz eğer; evlatlarınızdan da vefa adına çok şey beklememelisiniz.
Vefa eğer sizin yüreğinizde varsa; tıpkı aynadan yansıyan ışık misali süzülür yavrularınızın yüreklerine ilmek ilmek işlenir. Ne kadar sağlam dokursanız bu ilmekleri büyüdüklerinde de şartlar ne olursa olsun vazgeçmezler bu güzel huylarından.
Unutmayalım hayat çok kısa ve vefa sadece hayattakilere değil ebediyete intikal edenlerin arkasından da devam etmesi gereken, gerçekten çok kıymetli ve yüce bir duygudur. Kalplerimizi her daim sevgi ile vefa ile dolduralım ki hem kendimize hem evlatlarımıza yetecek kadar atsın bu güzel hasletlerle.
EVLATLARINIZIN YÜREKLERİNE VEFA TOHUMLARI EKİP, İYİLİK MEYVELERİ TOPLAYABİLMENİZ DİLEĞİYLE…

İlginizi çekebilir

LGS  SINAVI YAKLAŞIRKEN

LGS SINAVI YAKLAŞIRKEN

Tema Tasarım | Osgaka.com