FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 27 Ekim 2020 542 Görüntüleme

ÇOCUKLARI CİNSEL İSTİSMARDAN KORUMA

Çocuklara, kendilerini cinsel istismardan nasıl koruyabileceklerini ve riskleri önceden fark ederek ne tür önlemler alabileceklerine dair farkındalık kazandırmak oldukça önemli olup ebeveynlere de büyük görevler düşmektedir. Unutmamalıyız ki hiçbir çocuk suçlu değildir!

EBEVEYNLERİN DİKKATİNE!

1 yaşından itibaren çocukların beden algısı ve güvenliği için “Bu senin başın, kulakların, gözlerin, ağzın, kolların, göğüslerin, bacakların, ayakların ve özel bölgelerin” diyerek vücudunun her bölgesini anlayacağı bir şekilde tanıtın. Bedeninin ona ait ve özel olduğunu, izinsiz dokunulmaması gerektiğini söyleyin.

3 yaşından itibaren cinsel amaçlı dokunuşları/sevgi amaçlı dokunuşlardan ayırması gerektiğini söyleyin ve bu dokunuşları anlayacağı dilde aktarın. (sevgi amaçlı dokunma; el tutmak, başa ve sırta el ile hafifçe dokunmak, yanaklardan öpmek ve sarılmak)

Birisi bedenine yanlış bir şey yaparsa hemen size anlatması gerektiğini, birinin cinsel davranışlarına dair bilgilerin sır olarak saklanmaması gerektiğini söyleyin.

Tanıdıkları ya da tanımadıkları birinin onları korkutarak, tehdit ederek, kandırarak, hediyeler vererek cinsel amaçla yaklaşabileceklerini ve sonra bu suçun bir sır olarak kalmasını isteyebileceklerini söyleyin olası durumda asla susmamaları gerektiğini söyleyin.

Kendilerini istismar etmeye çalışan kişileri, güvendikleri birine ihbar etmelerini ve kendilerine inanılıncaya kadar farklı kişilere ihbarda bulunmaya devam etmeleri gerektiğini söyleyin.

Kaynakça: Çocukları Cinsel İstismardan Korumanın Yolları (2019).
Erişim adresi: https://www.birliktecinselistismarionleyebiliriz.org/anasayfa

Tema Tasarım | Osgaka.com