FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 14 Ocak 2021 341 Görüntüleme

Büyükşehir Belediye Meclisinden Yeşile Destek

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Ocak Ayı Toplantısı’nın Birinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nun sonucunu Meclis üyelerine okuyan Başkan Seçer, 2014-2019 yılları arasında en dengeli mali disiplin ve gelir-gider tablosunun 2019 yılında ortaya çıktığını belirterek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında denetimlerden başarıyla çıkmıştır” dedi.
Mecliste, Mezitli İlçesi Çiftlik Mahallesi 1913 numaralı parselin park alanı olması için yapılan oylamada 33 evet, 23 hayır oyu verildi. Böylece parselin imara açılmadanyeşil alan olarak kalması kararlaştırıldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Ocak Ayı Toplantısı’nın Birinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Meclis’te görüşülen önemli maddelerden biri idareden gelen ‘2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporunun Meclis’in bilgisine sunulması’ maddesi oldu. Sayıştay raporunda yer alan görüşü Meclis üyelerine okuyan Başkan Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında denetimlerden başarıyla çıkmıştır” dedi.

“En başarılı belediye olarak ilk sıralarda yerimizi aldık”

30 büyükşehir arasında sadece 3 bulgu ile en başarılı belediye olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ilk sıralarda bulunduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Sayıştay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde de açıklanan bu raporların tamamı kamuoyunun bilgisine açıktır. Sayıştay raporunda belirlenen bulgular; bunlar maddi hatalar. Mali Hizmetler Daire Başkanlığımız tarafından da derhal düzeltilmiştir. Bu bulgulardan Denetim Görüşünün Dayanakları başlıklı birinci bulgu; bilançoda yer alan maddi duran varlıklar hesap grubunun tam doğru ve gerçeğe uygun tutarları göstermemesi; bu düzeltildi. Bir diğeri de kısa ve uzun vadeli iç mali borçlara ait faiz gider tahakkuklarının hatalı muhasebeleştirilmesi; bu hata da giderildi. Diğeri de denetim görüşü olarak üçüncü bulgu; bu denetim görüşünü etkilemeyen tespit ve değerlendirme. Bir tane böyle bir bulgu var. Vadeli Mevduat Faiz Gelirlerinin net tutar üzerinden muhasebeleştirilmesi; bu da düzeltilmiş oldu”diye konuştu.

“En dengeli mali disiplin ve gelir-gider tablosu 2019’da”

Sayıştay raporunda yer alan denetim görüşünü Meclis üyelerine okuyan Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nde mali disiplini sağladıklarını vurguladı. Seçer,“Sayıştay raporlarına giren tablo Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin mali disiplinde hangi noktada olduğunu gösteren bir belgedir. Bu raporda 2014-2019 yılı gelir-gider tablosu tarafınıza gönderilen raporların son bölümünde yer almakta. Burada 2014 yılında gelirin gidere oranı 0,18 iken; yani bütçe dengesi gelir yönünde ağır basarken, gelir-gider konusunda bütçe açık vermezken, 2015 yılında toplam gider 942 milyon iken, bütçe geliri 801 milyon ile -141 milyon bütçe açığı görülmektedir. 2016 yılında bütçe açığı 260 milyon seviyelerine çıkmıştır. 2017 yılında 272 milyona, hatta 273 milyon seviyelerine çıkmıştır. 2018 yılında; yani belediyeyi devraldığımız 2019 yılı 1 Nisan’ından önceki yıla tekabül eden gelir gider dengesinde bu oran rekor seviyeye, 532 milyon liraya kadar ulaşmıştır. Ancak 2019’la beraber bu yılların en dengeli mali disiplini, gelir-gider tablosu 2019 yılında karşımıza çıkmaktadır. Sadece -68 milyon 949 bin lira bütçe açığıyla mali disiplin önemli oranda sağlanmıştır” ifadelerine yer verdi.

Yeşil alanın imara açılması Büyükşehir Meclisi’nde reddedildi!

Mezitli II. Etap (Mezitli Planlama Bölgesi) 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı’na ilişkin 12 adet itiraz ile bu plan kapsamında ortaya çıkan sorunların giderilmesine yönelik hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu’na ilişkin 1 adet itiraz ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu’na müştereken havale edilen konu da Meclis’te görüşüldü.
Üzerinde müzakere yapılan konu Başkan Seçer tarafından 2 farklı şekilde oylandı. ‘Çiftlik Mahallesi 1913 numaralı parselin park alanı olması için yapılan itirazın kabulü’ ve ‘Burası evet park alanı olsun’ diyenler yönünde yapılan oylamada 33 evet, 23 hayır oyu verildi. Böylece söz konusu parsel tekrar park alanına dönüştü.Başkan Seçer, ayrı olarak değerlendirilen park alanı konusunun ardından planı tümüyle yeniden oyladı. Plan,Meclis’te oy birliği ile kabul edildi.

Seçer: “Oranın yeşil alan kalması konusunda görüşüm olduğunu bildirdim”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, daha önce 1/1000’lik planlarda da yeşil alan olarak gösterilen bir alan olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Mezitli Belediye Meclis Üyeleri’nin de oy birliği ile kabul ettiği 1/1000’likten bahsediyorum. O meclis üyeleri burada şu anda. Orada bir uyarı yapıyor Mezitli Belediye Başkanı. Orada karakolda doğru söyler mahkemede şaşar misali, orada bir konuda ne oy kullandıysak tutarlı olalım, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de aynı oyu kullanalım. Şimdi bunu da takip edeceğiz elbette. Mezitli Meclis üyeleri burada. Hem Cumhuriyet Halk Partisi’nden hem AK Parti’den hem Milliyetçi Hareket Partisi’nden Meclis üyesi arkadaşlarımın da bu konuda dikkatli olmalarını istiyorum. Çok net; planlarda yeşil alan olan bir alanı, son derece de ekonomik kıymeti olan bir alanı, burada imara açıyoruz. Bu alan 1/5000’lik planlarda, yani Büyükşehir’in onayından geçen 1/5000’lik planlarda ve 1/ 1000’lik planlarda yani Mezitli Belediyesi’nin onayından geçen planda yeşil alan görünüyor. Biz bu komisyon görüşmeleri sırasında da Sayın Başkan’dan Belediyesi’nin görüşünü istedik. Bu konuda ayrıca bir görüş yazmalarını istedik. Orada da aynı yönde ısrarcı olduklarını gördük. Yani burası yeşil alan kalsın denildi. Biz de idare olarak, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, çünkü neticede ben komisyonun kararına müdahale edemem. Cumhuriyet Halk Partili üyeler de olsa onlar kararlarını bağımsız şekilde verecekler ancak ben de talebimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak komisyon üyesi arkadaşlarıma görüşümü bu şekilde bildirdim. Oranın 1/1000’lik ve 1/5000’lik planlarda olduğu gibi yeşil alan kalması konusunda görüşüm olduğunu bildirdim. Buradan da Meclis üyelerimize ve kamuoyuna duyurmak istiyorum.”
Kararın oylanmasının ardından Başkan Seçer, “Mezitli’nin planları hayırlı olsun diyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.

Denetim Komisyonu üyeleri seçildi

Yeni yılın ilk meclisinde Denetim Komisyonu’na üye seçimi yapıldı. Gizli oylamayla yapılan seçimlerde, CHP grubu adayları Abdurrahman Yıldız 36 oy, Muhittin Ertaş 36 oy;AKP grubu adayı Zafer Şahin Özturan 46 oy, MHP grubu adayları Rahmi İlik 46 oy ve Ahmet Durak 45 oyalarak Denetim Komisyonu üyeliğine seçildi.

“Birliğin, beraberliğin olduğu yerde her zaman mutluluk oluyor”

Başkan Seçer, salgın tedbirleri kapsamında Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı İkinci Birleşimi’nden itibaren Meclis toplantılarına; Meclis üyeleri, bürokratlar ve basın mensupları dışında katılımcı alınmayacağını ifade etti. Seçer, Koronavirüs’e yakalanan Toroslar Belediye Başkanı ve MHP Toroslar Meclis Üyesi Atsız Afşin Yılmaz ve Büyükşehir Belediyesi AKP Erdemli Meclis Üyesi Halit Çortul’a geçmiş olsun dileklerini iletti.
2020 yılı ile ilgili değerlendirme de yapan Başkan Seçer, tüm dünyada deprem ve salgınla mücadele edildiğini ifade ederek, vatandaşların bu süreci en az hasarla atlatması için emek sarf eden herkese teşekkür etti. Seçer, “Birliğin, beraberliğin olduğu yerde her zaman mutluluk oluyor, huzur oluyor, iyi sonuçlar oluyor. 2021’de de bu anlayışla, birlik, beraberlik, kardeşlik anlayışıyla aşamayacağımız hiçbir sorunun olmadığını düşünüyorum. Yeni yılın tüm insanlığa başta sağlık getirmesini diliyorum” dedi.

Tema Tasarım | Osgaka.com