FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 6 Nisan 2021 474 Görüntüleme

DÜNDEN YARINA IŞIK TUTANLAR; KİTAPLAR…

Kitaplar; nereden bakarsanız bakın insanoğlu için yol gösterici, öğretici, hayata farklı bakış açısı geliştirmeye yarayan en önemli kaynaklardır. Okuduğunuz bir kitap, kah alır götürür sizi bambaşka dünyalara, kah kanat takıp uçurur hülyalara, kah tünel olur tarihin gizemli yollarına, ışık tutar bilinmeyenlerin sırlarına, bazen bir dost, arkadaş, sırdaş olur, bazen de en zor anlarımızda sığındığımız bir liman… Kimilerine; hayat boyu yaşanması mümkün olmayan bazı yaşam kesitlerini tecrübe etmenin keyfini sunar, bazen hayatın şifrelerini çözmek için anahtar olur, bilmeden girilen türlü yollardan çıkmak için rehber olur, bir türlü başlamaya cesaret edilemeyen işlerde öncülük eder, bazen de umut olur, ışık olur, dün olur bugün olur, yarınlara en iyi rehber olur her dem, kitaplar vesselam…
Malumunuz okumanın öneminin her zamankinden daha fazla ön plana çıktığı bir dönemde yaşıyoruz. Konuyla ilgili daha önceki yazımı okuyanlar hatırlar (okuyamayanlar için tekrardan linkini yazıyorum; http://www.mutunsesi.com/?p=13976) Artık öğrencilerin bilgi düzeylerinin yanı sıra okuma, okuduğunu anlama, yorumlama gibi becerilerinin de ölçüldüğü bir ölçme sistemiyle karşı karşıyayız. Öyleki çok uzun ve karmaşık olayların yazıldığı paragrafları anlaması gerekiyor çocukların. Bu da sadece çok okumakla mümkün. Son zamanlarda özellikle Milli Eğitim Bakanlığı okumanın önemini vurgulayan çok güzel çalışmalar gerçekleştirmekte ve bütün okullarda kütüphane kurulmasıyla ilgili de çok ciddi çalışmalar yapılmakta. Bu ülkemiz ve öğrencilerimiz adına gerçekten çok ümit verici ve sevindirici bir durum. Çocukların da bu imkânlardan sonuna kadar faydalanması en büyük arzumuz.
Ancak bırakın gençleri çoğu yetişkinlerin bile okuma konusunda çok da istekli olmadığını biliyoruz hepimiz. Ebeveynler olarak bizler okumamış isek, okumuyor isek maalesef çocuklarımızdan da bu anlamda çok şey beklememiz mümkün gibi görünmüyor. Artık ezberlediğimiz bir durum; “çocuk anne babanın yaptığını yapar.” Önce biz OKU’ma alışkanlığını edinmeli ve çocuklarımıza iyi birer model olmalıyız. Bunun yanı sıra çocuklarımızı ne kadar erken yaşta kitapla tanıştırır ve kitap okuyarak yetiştirirsek, inanın büyüdüklerinde hepsi birer kitap kurdu olacaktır.
Peki, çocuklara kaç yaşında kitap okumaya başlanmalı?
Çocuklar 6. aydan itibaren 1 yaşına kadar basit ifadeleri anlarlar. Bu yaş aralığında çocuklar için parlak resimli, sesli, farklı dokunsal özellikleri olan, her sayfada bir resim bulunan kitaplar uygun olacaktır. Kitaptaki resmi göstermek, dikkatini resme çekmek, resmi anlatmak, resimdeki nesnenin ismini tekrar etmek dil ve zihin gelişimini desteklemek açısından çok faydalıdır. Zamanla bebek de kitabın sayfalarını çevirerek sizi taklit etmeye başlayacaktır.
2-3 yaşlarına geldiklerinde aynı kitabi birkaç kez okumaktan büyük keyif alırlar. Özellikle gün içerisinde yaptıklarını ve gördükleri olayların resimlerini içeren kitaplar uygun olur, Resimlerle ilgili sorular sorarak çocuğun cevap vermesini sağlarsanız; dil gelişimi ve zihinsel gelişimi açısından yine büyük katkısı olacaktır.
4-5 yaşlarında kısa hikâyelerin yer aldığı, yazısı az, resimleri çok olan, yine günlük yaşam, arkadaşlık, hayvanlar gibi konuları içeren, üzerinde işaretleme yapacakları kitaplar seçmeniz dikkatlerini çekecektir.
Çocuklara her gece uyumadan önce kendisinin seçeceği bir kitabı okumak, okurken ses tonunuzu değiştirmek, hikayeyi yarım bırakıp çocuktan tamamlamasını istemek, okuma bilmese dahi çocuktan resimlerine bakarak hikayeyi anlatmasını istemek gibi eğlenceli anlara dönüştürdüğünüzde ve oyunlaştırdığınızda çocuklar için yaşam boyu kitap okumanın yolunu açmış olacaksınız. Bu denli kitapların içinde oyun ve eğlenceyle bir çocukluk geçirmek ve küçük yaşlarda kitaplarla tanışmak gerçekten çocuklar açısından büyük bir şanstır.
Lütfen çocuklarımıza erken yaşlarda doğru kitaplar ve doğru yöntemlerle sevdirelim okumayı.
Şunu da unutmayalım, okumaya başlamak için çocukluk yıllarını yeteri kadar değerlendiremeyenler mutlaka vardır, ama unutmayın her yaş okumaya başlamak için uygundur. Geç kalmış olmanız hiç olmayacağı anlamına gelmiyor. Hemen ilk fırsatta alın çocuğunuzu yanınıza gidin bir kitapçıya veya kütüphaneye bir tane kendiniz için bir tanede çocuğunuzun beğendiği bir kitabı alarak başlatın kitaplarla kadim dostluğunuzu…
En iyi dostlarınızın kitaplarınız olması ve en güzel anlarınızın OKU’makla taçlanması dileğiyle…
BOL BOL KİTAP DOSTLAR EDİNDİĞİNİZ, BİLGE YAŞAMLARINIZ OLSUN…

Tema Tasarım | Osgaka.com