FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 27 Nisan 2021 585 Görüntüleme

Boşanmanın Çocuk Üzerindeki Etkisi

Boşanma, günümüz toplumlarında sıkça yaşanılan toplumsal bir olaydır. Çocuklu ebeveynlerin,evlilik birliğini sona erdirmeleri, ailede en fazla çocukları etkilemektedir. Eşlerin boşanması kaçınılmaz ise, çocuklarının bu durumdan en az zararla çıkmalarını sağlamak için ebeveynlerin bilinçli ve birlikte hareket etmeleri gerekmektedir.
Bu zor süreçte ilk adım, çocuklara boşanmayı anlatmaktır. Bazı anne ve babalar çocuklara, boşanma niyetlerini haber vermeyi gereksiz bulurlar. Genellikle küçük yaşta çocuğa sahip ebeveynler bu durumu görmezlikten gelir. Aksine her çocuğun hayatındaki bu denli önemli bir değişimi haberdar olmaya hakkı vardır. Böylesi düşüncesiz davranışlar, çocuğun bu durumun kendinden kaynaklı ortaya çıktığını düşünmesine ve suçluluk duygusu beslemesine yol açabilmektedir. Çocuklara, boşanmaktan söz ederken dikkat edilecek en önemli nokta, onlara doğruyu söylemek olmalıdır. Çocuklar gerçeği bazen düşündüğümüzden daha güçlü karşılarlar. Eğer, bu konuda yalan söylenildiğini sezerlerse, hem olayı daha sağlıksız yaşarlar hem de anne ve babalarına olan güven duyguları zedelenir .Bu dönemde suçluluk duygusuyla birlikte korku, üzüntü, gerileme, okul başarısında düşme, ebeveynlerini barıştırma arzusu, yalnızlık, reddetme,uyku sorunları gibi birtakım olumsuz duyguları da beraberinde görülebilir.
Çocuk bu duygularla baş etme noktasında her iki ebeveynin de desteğine ihtiyacı vardır. Bu desteğin başında koşulsuz sevgi yer almaktadır. Çocuk ne durum olursa olsun hem anne hem baba tarafından sevildiğini hissetmelidir. Boşanmanın, onların hatalarından kaynaklanmadığı, tamamen anne ile babanın beraberliklerini başarılı bir şekilde sürdüremeyişlerinden kaynaklandığı anlatılmalı ve anlamaları sağlanmalıdır. Ayrıca çocuklara, ayrılığı değiştirecek veya ailedeki problemleri çözüme kavuşturma yolunda yapabilecekleri hiçbir şey olmadığı da söylenmelidir. Bu durum boşanma sonrası uyum konusunda olumlu etkisi olacaktır. Hatta bir çok araştırmacı (çocuktaki sevilme ve özgüven duyguları sağlanmışsa), boşanma öncesi ve sırasında çocuklar, yaşanılan olaya ortak edilip bilgilendirilmişse ve de ayrılıktan sonra her iki ebeveynle de sevgi ilişkileri devam ediyorsa boşanmanın çocuk üzerindeki etkisinin katlanılabilir derecede olacağını kaydetmektedirler.

Tema Tasarım | Osgaka.com