FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 23 Mart 2021 739 Görüntüleme

ÇÖLYAK HASTALIĞI

Çölyak hastalığı ince barsak mukozasının tutulumu ile karakterize bir hastalık olup, duyarlı kişilerde glüten içeren besinlerin alımından sonra glütenin bir parçası olan gliadinein tolerans nedeniyle ortaya çıkar ve bu yüzden ‘glutene duyarlı enteropati’ de denilmektedir.
Ülkemizde 200 kişiden 1’inde görülen Çölyak hastalığı, bir sindirim sistemi hastalığı olup hastanın hayatını önemli düzeyde etkiler.
Çölyak hastalığı ince barsağınıza zarar vererek etkisini göstermeye başlar. Genetik bir hastalıktır.
Bu hastalıkta genelde ağırlık kaybı, bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik, ishal, steatore, anemi, prefiral ödem, tetani ve rikets görülür.
Beslenme tedavisine bakacak olursak; glütensiz diyet önerilir. Yani glüten içeren yiyecekler diyetten çıkarılır. Bunlar; çavdar, buğday, arpa ve unlarından elde edilen besinlerde çıkarılır örneğin; makarna ekmek gibi. Gluten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler. Malt kullanılan içecekler bira, votka vb.
Çölyak hastalığında serbest besinler; pirinç, mısır, baklagiller, glüteni ayrılmış buğday nişastası, sebzeler ve meyveler diyette serbesttir, kümes hayvanları etleri, dana kuzu etleri (una batırılmamış ve baharatlanmamış olmalı.)
Tüketilebilir gıdalarda genelde bu amblemler vardır etiket okurken glüten içerip içermediğine bakılmalıdır.
Vitamin ve mineral yetersizlikleri görüldüğünden ek verilmelidir. (K ve D vitaminleri, potasyum, magnezyum, çinko, demir gibi)

Tema Tasarım | Osgaka.com