FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 13 Temmuz 2023 86 Görüntüleme

Dünya Ormancıları Mersin’de

Orman Genel Müdürlüğü ile FAO işbirliğinde yürütülen FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) kapsamında “Orta Asya’da Çevresel Kalkınma ve Sürdürülebilirlik için Orman Restorasyonunun İyileştirilmesi (FRIENDS)–GCP/SEC/021/TUR Projesi” kapsamında, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Azerbaycan’ dan gelen konuk uzmanlara, Bölge Müdürlüğümüz Silifke ve Erdemli Orman İşletme Müdürlükleri sorumluluk alanları dahilindeki çeşitli ormancılık faaliyetlerimize ait uygulamalarımız yerinde gösterilerek, bilgi paylaşımında bulunuldu.
Program başlangıcında Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın tarafından, Bölge Müdürlüğünün faaliyeti hakkında sunum yapıldı. Daha sonra, Silifke Orman İşletme Müdürlüğü Yeşilovacık Şefliğinde 2021 yılı temmuz ayında meydana gelen orman yangını sonucu tahrip olan alanlarda incelemelerde bulunuldu. Yangının çıkış nedeni, söndürme çalışmaları, yangının söndürülmesi esnasında vatandaşların ve yangın gönüllülerin desteği, yangın sonrasında sahanın temizlenmesi, yeniden ağaçlandırılması ve gençleştirilmesine yönelik çalışmalar ile yöre halkından vatandaşların çalışmalara katılımı konusunda konuk ziyaretçilere bilgiler verildi. Ziyaret esnasında sahada bulunan vatandaşlardan ve yangın gönüllülerinden yangının söndürülmesi konusunda Orman Teşkilatına verilen destekler takdirle karşılanmış, yangın sonrasında yapılan gençleştirme ve ağaçlandırma çalışmalarında; ağaçlandırmada dikilecek fidan türleri konusunda kendilerine bilgi verildi. Orman sınır ve yolları boyunca 4-5 sıra halinde keçiboynuzu ve badem fidanı dikilmesinin kendileri için gelir getireceğini bekledikleri, fidan dikimi, fidan bakımı, kozalak toplanması-tohum ekimi yaptırılmak süratiyle iş imkanı verildiği yöre halkı tarafından ifade edildi.
Programın ikinci gününde, Erdemli Orman İşletme Müdürlüğünün faaliyetlerinin tanıtım sunusu sonrasında, Erdemli Orman İşleme Müdürlüğü çatısında 2021 yılında tesis edilen yenilebilir GES sistemi hakkında bilgiler verildi. Proje ekibi, ağaçlandırma çalışmalarına işgücü ile katılan yöre halkından kadınlar ve gençlerle iş güvenliği, ücretlendirme ve işin zor tarafları hakkında soru-cevap şeklinde yapılan sohbette, çalışanların işini severek yaptıklarını ve çalışma şartlarından memnun olduklarını ifade ettiler. Orman köylülerinin yerinde kalkınmalarını sağlamak ve köyden kente göçü önlemek maksatlı hibe destek programı kapsamında Aydınlar Mahallesinde OR-KÖY desteği ile traktör sahibi olan orman köylülerimizin görüşleri alındı. Orman Dairesinin desteği sayesinde traktör sahibi olduklarını bu sayede gelirlerinin arttığını ve işlerini daha kolay yaptıklarını ifade ettiler. Yörede arıcılıkla uğraşan orman köylüleri ise, Bal Ormanı kurma çalışmalarının bal üretimine çok önemli katkısının olduğunu belirterek teşekkür ettiler.
Saha ziyaretinin son noktasında ise Toros Orman İşletme Şefliği, Toros ve Sorgun köyleri civarında 80’li yıllarda başlayan Sedir rehabilitasyonu ve ağaçlandırma çalışmaları hakkında ziyaretçilere detaylı bilgiler verildi. Emekli ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı’nın da katılımıyla, bu sahalarda çalışmalara ilk başlandığı yıllardaki zorluklar ve çözüm yolları konusunda bilgiler verildi. Proje ekibindeki katılımcıların, çalışmalar başlangıcında ormanlık alanlarda koyun-keçi otlatan vatandaşların tepkilerinin ve itirazlarının nasıl aşıldığı, çalışmaların tekniği, iş gücü temini ve sahaların nasıl korunduğu, ne zaman otlatmaya açılacağı/açıldığı gibi konularda sormuş oldukları sorular cevaplandırıldı. Konuk katılımcıların Mersin Orman Bölge Müdürlüğündeki çalışmaların ülkelerinde yapacakları ormancılık çalışmalarında yol göstereceğini belirttiler.
5-6 Temmuz tarihleri arasında yapılan saha ziyaretlerine, Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, Proje Koordinatörü Adem Bilgin, Proje uzmanları Burak Avcıoğlu, Cuma Uykun, Merve Asal, Proje Eğiticileri Hima Devi Uprety, Prof. Dr. Özden Görücü ile Azerbaycan’dan Valyaddin Bahseliyev, Kazakistan’dan Bakdaulet Amangeldinov, Kırgızistan’dan Ruslanbek Narynbek Uulu, Tacikistan’dan Khushnud Akramov, Türkmenistan’dan Shamammed Saryhanov, Türkiye’den (OGM) Ayşenur Kasımoğlu Demir’den oluşan heyetle beraber Bölge Müdürlüğünden Ağaçlandırma, Silvikültür, Orman Yangınları ile Mücadele, Ekosistem Hizmetleri Şube Müdürleri, Etüt Proje Başmühendisi ile Silifke ve Erdemli Orman İşletme Müdürleri, Müdür Yardımcıları, Ağaçlandırma ve İşletme Şefleri, yöre halkından vatandaşlar da katılım sağladılar.

Tema Tasarım | Osgaka.com