FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Uncategorized 11 Mart 2020 1579 Görüntüleme

MUT İKLİMİ KONUŞULDU

Mut’ta, Kaymakamlık, Meteroroloji Mersin İl Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi Harita Bölüm Başkanlığı Mut Ticaret ve Sanayi Odası ile Mut Ziraat Odası tarafından “Mut İklimi” konulu toplantı düzenlendi. Mut TSO evsahipliğinde düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak; MÜ Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Yakar, Öğretim Üyesi Dr. Lütfiye Uşak ve Meteoroloji İl Müdürü Dr. Hakan Doğan katıldı. Konuşmacılar, Mut iklimi ve iklimin Mut tarımına etkileri konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

“İLAÇSIZ ZEYTİN MUT’TA YETİŞİR”

Toplantının açılışında konuşan Mut TSO Başkanı Gürsel Aydın, sözlerine bir Mut türküsü ile başlayarak; “Haydi haydi atamaz oldum, Sertavul’ un poyrazından yatamaz oldum. İşte bu acı poyraz; yazın kavurucu bir sıcaklıkta, kışın ise dondurucu bir soğuklukta esiyor. Bu acı poyraz sayesinde zeytin üreticilerinin korkulu rüyası olan zeytin sineği Mut’ta yaşam döngüsünü tamamlayamaz. Evet doğru duydunuz, Mut’ta zeytin sineği yok, dolayısıyla kurt yok. Ayrıca 12 ay boyunca nem oranı neredeyse yüzde sıfır. Yağmur yağdıktan sonra, esen acı poyraz sayesinde ağaçlar kuru kalmaktadır. Yani Mut’ta nem yok. Bu ne demek biliyor musunuz? Mantar hastalıkları yok demek. Mut ilçesi Akdeniz ve İç Anadolu arasında bir geçiş bölgesi olması dolayısıyla; Akdeniz’in sıcağını ve karasal iklimin soğuğunu bir arada barındırır. Sonuç olarak 12 ay boyunca esen poyraz ve nemsiz iklim sayesinde zeytin ağaçları ilaçlanmaz. Evet, ilaçsız zeytin Mut’ta yetişir” dedi.

“MUT’UN KENDİNE HAS İKLİMİ VAR”

Zeytin üreten diğer yörelerde en az 7 kere ilaç yapılmasına rağmen, Mut yöresinde ilaçlama yapılmadığını ve bunun Dünyada eşine ender rastlanan bir olay olduğunu belirten Aydın, şunları söyledi: “Öyle spesifik bir yerdir ki Mut; etrafındaki ilçelerde neredeyse her hafta ilaçlama yapılırken, Mut’ta zirai ilaç yok. Ayrıca, kendine has iklimi sayesinde; Dünyada yeşil zeytinin en dayanıklı olduğu yer Mut’tur. Ayrıca en güzel renge sahip yeşil zeytin de Mut ilçesinde yetişir. Siyah zeytin için de durum aynıdır. Uzun raf ömrü sayesinde de Ege’deki neredeyse bütün zeytin firmaları sofralık zeytin ihtiyaçlarını Mut yöresinden karşılarlar. Mut zeytini neden diğer zeytinlere göre uzun dayanıyor biliyor musunuz? Çünkü içerdiği polifenol oranı çok yüksek!”

“GELECEĞİN KANSER TEDAVİSİ MUT ZEYTİNYAĞINDA”

İklim özellikleri sayesinde kimyasal değerleri müthiş olan Mut zeytinyağından da bahseden Aydın, “İlçe tarım Müdürlüğümüzün yıllardır yapmış olduğu denetlemelerden alınan analiz verilerine göre; Mut zeytinyağının peroksit sayısı, asit oranı ve k değerleri çok düzgündür. Ayrıca Selçuk Üniversitesi’nin analiz raporlarına göre de peroksit sayısının çok düşük olduğu tespit edilmiştir. Mut ikliminin mikroklima özelliği göstermesi dolayısı ile de zeytinyağının kendine has bir aroması vardır. Yüksek meyvemsilik değerine sahiptir” şeklinde konuştu.
Zeytinyağında bulunan fenollerin antioksidan, anti kanser, yangı giderici, sinir sistemini koruyucu ve damar açıcı olduğuna da değinen Aydın, “Zeytinyağında bulunan anti kanser maddelerin, sağlıklı hücrelere dokunmadığı, ancak kanser hücrelerini öldürerek üremelerini durdurduğu bilinen bilimsel bir gerçektir” diyerek, geleceğin kanser tedavisinin Mut zeytinyağında olduğunu ileri sürdü.

“MUT İKLİM KONUSUNDA ŞANSLI”

Toplantıda konuşan Mut Kaymakamı Muammer Köken ise, insanoğlunun coğrafyayla mücadelesinin insanlık tarihiyle birlikte başladığını söyledi. Köken, “İnsanoğlu aslında coğrafya kaderdir, derken sosyolojik terim gibi konuşa da aslında bu iklimsel bir meseledir. İnsanoğlu coğrafyayla hep mücadele etmek istemiştir. İnsanlık tarihini değiştiren devletlerin yaşamını değiştiren olaylar da olmuştur. Bir Süveyş kanalının açılmasıyla değişen tarihi olayları hepiniz biliyorsunuz. Panama Kanalının açılması belki Amerika’nın tarihini değiştirmiş diyebileceğimiz bir durumdur. Ülkemiz için de konuşulan İstanbul Kanalının da bu kadar belki tartışılmasının sebebi de budur. Coğrafya insanoğlunun her zaman meşgul olduğu bir meseledir. İklim anlamında insanoğlunun şu an için beceremediği gözüken iklimi değiştirememektir. Bir fırtına oluşturamamaktadır. Bir yağmur oluşturamamaktadır” dedi.
İklimin yöresel ürünleri etkilediğini kaydeden Kaymakam Köken, konuşmasının devamında şöyle konuştu: “İklim, turizme de katkısı oluyor. Biz ne şanslıyız ki, Mut’ta bu iklime sahibiz. Burada özel Mut Çukuru denilen özel bir alandayız. Sadece zeytini değil, kayısısı, inciri eriği, tüm tarımsal ürünlerdeki rayihayı sağlayan o iklime sahibiz.”
Yapılan konuşmaların ardından, MÜ Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Yakar, Öğretim Üyesi Dr. Lütfiye Uşak ve Meteoroloji İl Müdürü Dr. Hakan Doğan tarafından, Mut iklimi ve iklimin Mut tarımına etkileri konusunda katılımcılar bilgilendirildi.

Tema Tasarım | Osgaka.com