FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 9 Şubat 2021 776 Görüntüleme

Neden Bir Gün 36 Saat Değil?

Başlığı okurken içinizden, hayatı bu kadar seven var mı ya, dediğinizi duyar gibiyim. Ya da şöyle demeliyim, hayatı neden sevmiyoruz ki. Ben de bazen bu konuda sorun yaşasam da, hayatı sevmenin bir noktası da zamanımızı etkili geçirmek ve yönetmekten geçtiğini düşünüyorum. Zaman yönetimini başardığımız takdirde, günün 36 saat olması gerektiğine yönelik isteklerimizin yersiz olacağı kanaatindeyim.
Zamanı tanımlayacak olursak, onun değiştirilemez kesin ögeleri mevcuttur. Zaman geri alınamaz, akıp gider mesela. Bir önceki günden artan zamanı başka bir gün kullanmak üzere depolayamazsınız. İnsanlar da, zamanın bu değiştirilemezler özelliklerini benimseyip, sıkıntı yaşamamak adına zaman yönetimi kavramını ortaya atmışlardır. Ortaya atan kişide büyük bir ihtimal yapacağı aktivitelere zaman bulamayan birisi olduğunu düşünüyorum. Zaman yönetimi kavramını açacak olursak, temel düşünce günün daha iyi planlanmasını ve daha verimli olmasını sağlamaktır. Zaman yönetimi özünde, kişinin kendini başarılı bir şekilde yönetmesine ve yaşadığı olayların kontrolünü sağlamasına dayanmaktadır. Zamanımızı istediğimiz gibi değerlendirip yönetmedeki başarısının aslında kişinin zaman yönetimindeki başarısıyla doğru orantılı olduğunu savunulmaktadır. Peki zaman yönetimini nasıl başarabiliriz? Öncelikle zaman yönetiminin kişiden kişiye değişebileceği unutulmamalıdır. Fakat zaman yönetimini sağlıklı olması adına yapılan planları kalıcı hale getirmek için kaleme almak, herkes için geçerli motive edici bir unsurdur.

  • Öncelikle planlarımızı günlük, haftalık veya aylık olarak belirlemek gerekmektedir. Haftalık olarak bir program hazırlanması, günleri daha net ayarlamamıza yardımcı olmakla birlikte, günlük planlar ise saatleri verimli kullanmayı sağlıyor. Bu planlar uygulandığı takdirde, biriken işlerin önümüze serilmesini engellemiş oluyoruz.
  • Dikkat edilmesi gereken bir nokta ise zamanımız çoğunu yiyen zaman yiyicileri. Bu yiyicilere, aa kaç saat konuşmuşuz, dediğimiz telefon görüşmeleri, şu videodan çıkamıyorum, dediğimiz sosyal medya mecralarını sayabiliriz. Bunları düzenlersek kendimize ekstradan zaman kazandırabiliriz. Asıl en büyük yiyicinin erteleme davranışı olduğunu düşünüyorum. Çünkü zamanında yapmadığımız her davranış sonradan bizi tırmaladığı aşikar.
  • Zaman yönetimini destekleyen bir unsurda kendimizi tanıyor olmak. Kendimizi tanımaktan kastım, en verimli olduğumuz zaman dilimlerini saptamış olmak. Planlarımızı bu zaman dilimlerine göre düzenlersek aldığımız verim artacaktır.
    Genel olarak toplayacak olursak zaman yaratmak veya verimli hale getirmek kişinin kendi elinde olan bir durumdur. Zaman yönetimini sadece hayatı sevenlere değil herkese tavsiye ediyorum.
Tema Tasarım | Osgaka.com