FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber, Spor 24 Temmuz 2023 100 Görüntüleme

Pers Yolu Dünyaya açılıyor

İlk kez geçen yıl Mut Çıtlık Doğa Gezginleri’nce Emine-Bukay İnce rehberliğinde kitlesel olarak, geçişi yapılan Mut-Karaman arasındaki 2 bin 500 yıllık tarihi Pers Yolu’nu, Uluslararası Yürüyüş Yolu yapmak için girişimler başladı. Gazetemiz yazarlarından olan ve sporcu kimliğiyle de bilinen Bukay İnce’nin girişimleriyle başlatılan ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği Uluslararası Pers Yolu Yürüyüşü, 25-26-27 Ağustos tarihleri arasında, 3 gün boyunca gerçekleştirilecek. Yürüyüşe katılmak için kayıtlar devam ediyor.
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Bukay İnce, Per Yolu ve yapılacak olan yürüyüşle ilgili bilgiler verdi.

İnce: “Pers Yolu 2 bin 500 yıllık bir yol.”

Pers Yolu’nun 2 bin 500 yıllık bir yol olduğunu söyleyen Bukay İnce, “2 bin 500 yılık bir yol. İnsanlığın yürümeye başladığı ilk günden bu yana, hemen hemen aynı yollar kullanılıyor. Çok az değişmiş. Dünyaya Persler hakim olduktan sonra ticaret yollarını yol haline getirmişler. Yani her türlü aracın geçebileceği yol haline getirmişler. Onun için biz bu yollara Kral Yolu diyoruz, Pers kralı tarafından yapıldığı için. Esas ana güzergahı bu yolun Akdeniz’den başlıyor, Pers başkenti Persia’ya kadar gidiyor. Eskişehir’den ayrılan bir kolu Konya, Karaman, Mut, Silifke ve Kıbrıs’a uzanıyor. Burası da tali bir yol.” dedi.

“7-8 yıl keşif çalışmasını yaptık.”

Kayıp Sibila antik kentini araştırırken bu yolu keşfettiğini belirten İnce, Pers Yolu’nun tarihsel geçmişi hakkında şu bilgileri verdi: “Günümüzden 2 bin 500 yıl önce kullanılır hale getirilmiş, eski patikaların geliştirilmiş hali olan bir yoldur. 2 bin 500 yıldır bugün de dahil olmak üzere taşıt ulaşımına da açık olan, aktif bir yoldur. Bu haliyle de sportif amaçlı kullanılan yolların yol diyebileceğimiz tek olanıdır. Dünyada tek olanıdır. Kayıp Sibila antik kentini araştırmak için çıktığımız esnasında Pers Yolu’nu keşfettik. Sibila’nın araştırması içinde Pers Yolu karşımıza çıktı. Baktık ki çok değerli bir yol. Bunun 7-8 yıl keşif çalışmalarını yaptık. Yol hattının değişik güzergahlarını takip ederek, tam yolu keşfetmeye çalıştık. Bu yıl itibariyle tam yolu keşfettik. 2 bin 500 yıl önce yürünen yoldan yürüyoruz. Kitlesel anlamda Pers Yolu’nun ilk büyük katılımlı yürüyüşüdür. Ve bu çok büyük keyif verici bir şey. Eminim bu sayede Pers Yolu’nu kendi bölgemize, Karaman ve Mut bölgesine, gerekse de Türkiye’ye ve Dünyaya duyurmaya çalışacağız. Pers Yolu’nun önemli bir özelliği de 3. Haçlı Ordularının da bu yoldan geçmesi. Friedrich Barbarossa komutasındaki 100 bin kişilik Haçlı Ordusu, tahminim Anadolu’daki 10 bin kayıplarından sonra 90 bin kişi olarak bu yoldan geçti. Yıl 1189, 3. Haçlı Seferi. Yolun böyle bir tarihsel hikayesi var.”

“Pers Yolu yaşayan bir yol.”

Pers Yolu’nun yaşayan bir yol olduğunu söyleyen İnce, “Bu tip yolların örneklerinden biri Likya yolu ve Kayra yoludur. Ancak buralar halen patikadır. Bir araç geçemez o yollardan, insanlar tek sıra halinde anca geçerler. O gündür bugündür de bu yol var. Bugün de aktif olarak kullanılıyor. Diğer yollardan, Kayra yolu gibi Likya yolu gibi yollardan ayırt edici özelliği de budur; yani yaşayan bir yoldur.” dedi.

“Pers Yolu’na emek çekenlerin adını verdik.”

Bu yolu 2014 yılında yürümeye başladıklarını söyleyen İnce, ilk yürüyüşte adını yöre halkının kullandığı şekliyle Mut Yolu koyduklarını belirtti. İnce açıklamasının devamında şunları söyledi: “Sonraki yıllar bölgemizde böyle bir yürüyüş yolu olmamasına atfen, yürüyüşün adını Büyük Mut Yürüyüşü olarak yapılandırdık. Ancak bu çok sürmedi. Ayaklarımızın altında yeryüzünün ilk yolunu çiğnediğimizi çok çabuk keşfettik. Günümüzden 2 bin 500 yıl önce yaşamış olan Pers İmparatorluğu’nun açtığı bir yoldu yürüdüğümüz yol! Doğup büyüdüğüm Kavaközü Köyü’nde ve çevresinde Dünya Tarihi Coğrafyacılarının kayıp kent olarak literatüre kaydettikleri kadim Sibila kentini arıyordum. O arada yazılı kaynaklara ulaşmaya çalışıyordum ki, Üçüncü Haçlı Ordusu’nun seyrini araştırdım. Çünkü Üçüncü Haçlı Ordusu bu yolu kullanmıştı. Nitekim yazılı kaynaklara da ulaştım. Ve böylelikle Pers Yolu’nu keşfetmiştim. Yolumuzun adını değiştirdik. Emek çekenlerin adını verdik: Pers Yolu.”

“Pers Yolu’nu Dünyaya açacağız.”

Pers Yolu’nda her yıl yürüdüklerini, araçla geçtiklerini dile getiren İnce, sporun her türü ile ilgilenen biri olduğu için, Pers Yolu’nu Uluslararası Yürüyüş Yolu yapma kararı aldıklarını ve ilgili çalışmaları başlattıklarını kaydetti. İnce, “Daha yapacak çok işimiz var ama olsun, başladık arkasını getireceğiz. Pers Yolu’nu ilçemize, ülkemize, Dünyaya açacağız. Çok yönlü sportif kültürel yol olarak kullanacağız.” dedi.
Pers Yolu’nda uluslararası nitelikte ve belgesel olarak kayıtlara geçirilmiş ilk kitlesel yürüyüşü Mut Çıtlık Doğa Gezginleri grubuyla ve devamında Mut Olimpiyat Spor Kulübü ile yaptıklarını belirten İnce, bu yıl, 25-26-27 Ağustos tarihlerinde ulusal ve uluslararası düzeyde bir yürüyüş düzenleyeceklerini kaydetti.

“Uluslararası Pers Yolu Yürüyüşü 25-26-27 Ağustos’ta.”

İnce, konuyla ilgili şunları söyledi: “2023 yılı içinde 25-26-27 Ağustos tarihlerinde bir büyük Pers Yolu yürüyüşü daha planlamış durumdayız. Planlama yine ulusal ve uluslararası düzeyde olacak. Bu yürüyüşte Pers Yolu üzerinde bulunan Pers İmparatorluğu şehri olarak kurulmuş kayıp kent Sibila ve Punura’nın keşfinin yapıldığını Dünyaya duyuracağız. Bu duyuruların yapılması, bölgemize, ilçemize dikkatleri çekecektir. Pers Yolu’na ilgiyi arttıracaktır.”
Bukay İnce, 25 ve 27 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan Pers Yolu Yürüyüş programıyla ilgili ise şu bilgileri verdi: “Yürüyüş için katılımcılar Mut merkezde İnce Gıda Zeytinyağı Fabrikası’nda toplanacak. Buradan araçlarla Mersin/Karaman il sınırına gidilecek. Varacağımız yer kadim Punura kenti, şimdiki Yağlı Yaylası’dır. Burada Pers Yolu’nu başından, yani Karaman Oğuz Ağıl Deresi başlama noktasından yürümek isteyen ekiple buluşacağız. Punura’yı tanıttıktan sonra yürüyüşe geçilecek. Sibila kadim kentine varılacak. Buranın tanıtımı yapılacak. Aynı gün Kavaközü Köyü’nde gece için kamp yapılacak. İkinci gün yürüyüşe geçilecek Avoluk Yaylasında, duruma göre Ulama Yaylasında kamp yapılacak. Üçüncü gün yürüyüşte Mut izleme terasına gelinecek. İstenmesi halinde Roma köprüsüne yürünüp, Mut’a dönülecek. İstenmez ise izleme terasından Mut’a dönülecek.”

“Projemiz MBB Kadın ve Aileden Sorumlu Daire Başkanlığı’nca kabul edildi.”

Uluslararası Pers Yolu Yürüyüş projesi için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden (MBB) destek aldıklarını belirten İnce, “Bu yılki faaliyetimiz ile ilgili olarak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan yardım talebinde bulunduk. Projemiz Kadın ve Aileden Sorumlu Daire Başkanlığı sorumluluğunda kabul edildi. Buradan Pers Yolu Yürüyüşü aktivitemizde sorumluluk alan, yürüyüşe bizzat katılacağını beyan eden Mersin Büyükşehir Kadın ve Aileden Sorumlu Daire Başkanımız Şerife Hasoğlu Dokucu Hanım’a teşekkür ederiz.” dedi.
Bukay İnce, diğer destekçilerine de şu sözlerle teşekkürlerini ileterek, açıklamalarını sonlandırdı: “Pers Yolu ilçemiz Mut, Mersin, Türkiye ve Dünyaya hayırlı olsun derken; bütün bu süreçlerin her anında yanımda olan, beyin fırtınalarıma eşlik eden, değerli yol arkadaşım dağcı, Pers Yolu Rehberi Emine İnce’ye çok teşekkür ederim. O olmasaydı bu yolculuk eksik olurdu. Pers Yolu’na verdiği emeğe karşılık onun bu yolda çekilmiş fotoğrafı omzuna yolda bolca bulunan Kızıl Sincap koyarak Pers Yolu amblemine yerleştiriyoruz. Böylelikle Pers Yolu yaşadıkça Dağcı Emine İnce’de bu yolla birlikte anılacak. Son olarak diğer sportif kültürel faaliyetlerimde olduğu gibi Pers Yolu faaliyetimin tanıtımında yanımda olan Mut’un Sesi Gazetesi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, gazeteciliğini takdir ettiğim, kişiliğine saygı duyduğum, değerli arkadaşım gazeteci Mehmet Gürbüz’e çok teşekkür ederim. Pers Yolu’ndan Persi selamlar.”

Tema Tasarım | Osgaka.com