FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 4 Mayıs 2021 532 Görüntüleme

Dil Öğrenmenin Psikolojik Etkileri

Dil öğrenmenin kişisel bir savunucu olarak bu konuyu yazımda değinmek istedim. Dil öğrenmek, zor gibi gözükse de psikolojiye ve hayata dair etkilerini araştırdığımda birçok olumlu etkisinin olduğunu gördüm ve bu zorluğu göze almanın değeceğini düşünüyorum.
Peki bu etkiler nelermiş ona bakalım.
Öncelikle ana dilimizden farklı bir dil öğrenmek beynin farklı bir bölümünü geliştirmeye sağlıyor.Bu gelişimde bireyin hayatında değişimleri beraberinde getiriyor. Bu değişimler hafızanın ve bellek kapasitesinin artması ve unutma oranının azalması olarak örnek verebiliriz. İki dilli insanların problem çözme becerilerine daha çok sahip oldukları gözlemlenmiştir. Bunun sebebi ise yabancı dil öğrenmenin dünyayı farklı çerçevelerden görerek ve daha orijinal bağlantılar kurabilmeye yardımcı olarak bu becerileri geliştirmesi olarak düşünülmektedir. Hatta İki dillilik, Alzheimer hastalığına yatkın kişilerde hastalığı yaklaşık 5 yıl ertelendiği araştırmalar da saptanmıştır.
Birden çok dil bilen kişiler, daha geniş bir bakış açısı sayesinde kültürel farklılıklara karşı normal anlayışlarını çeşitlendirerek farklı kültürden ve milletten olan insanlara karşı daha hoşgörülü yaklaşabilmektedir. Ayrıca bu bireyler karşılaştıkları durumlara karşı farklı bakış açılarıyla yaklaşarak daha çözüm odaklı davranışlar sergileyebiliyorlar. Bunlar sayesinde daha çok takdir edildikleri bilinciyle özgüven kazanmaktadırlar.Bunun yanı sıra özellikle birden çok dil kullanabilen bireylerde motivasyon, kaygı ve kişinin kendisine dair geliştirdiği inançlar (yapabilirim, yapamam vs.) konusunda yaklaşımlarının daha pozitif olduğu gözlemlenmiştir. Bu faktör de özgüven gelişimi açısından son derece önemlidir.Aslında yazıma başlarken öğrenmenin zorluğundan bahsetmiştim ama günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte yabancı dil öğrenmenin fırsatlarının olduğu da aşikar.Özellikle online yabancı öğretmenlerle konuşma fırsatı yaratan aplikasyonların mevcut olması yabancı dil öğrenmeyi kolaylaştıran unsurlardır.

Tema Tasarım | Osgaka.com