FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 22 Eylül 2020 329 Görüntüleme

Ziraat Odası ve Kooperatif: “Zeytinde erken hasat yapmayalım”

Mut Ziraat Odası ve Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ilçede zeytin hasadının başlamasıyla birlikte oluşan düşük fiyat konusunda basın açıklamasında bulundu. Zeytinin erken hasat edilmemesi uyarısında bulunan Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar ve Kooperatif Başkanı Ali Osman Çelik, zeytin borsası ve fiyatı belli olmadan zeytin toplandığını belirterek, hasat için Ekim ayının beklenmesi gerektiğini dile getirdiler.

“FİYATLAR ÇOK DÜŞÜK, BUNU KABUL ETMİYORUZ”

Mut Ziraat Odası Toplantı Salonunda yapılan basın toplantısında konuşan Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Osman Çelik, “Şu anda ilçemizdeki toplanan zeytin fiyatları çok düşük seviyede. Bir üretici olarak, bir kooperatif olarak; bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” dedi.

“ERKEN HASAT YAPIYORUZ. YEŞİL GEMLİĞİ TOPLAMAYALIM”

Göreve geldikleri 30 günlük süreçte, konuyla ilgili çok yönlü araştırmaları olduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı Çelik, “Ege’yle konuştuk, Akhisar’la konuştuk. Her bir üreticilerimizle, birer birer konuştuk. Ve orada nasıl oluyor, burada nasıl oluyor, hepsini araştırdık. Şu soruyu kendimize soralım. Bizler yeşil gemlik zeytini neden topluyoruz? Biz sorduk zeytin toplayan arkadaşlara, ortaklarımıza, üreticilerimize. Aldığımız cevaplar; eğer toplamazsak dökülüyor, toplamazsak kararıyor, bazıları paraya ihtiyacım var o yüzden erken hasat yapıyoruz, bazıları bilmiyor, bazıları ben hep yeşil toplarım diyor. Arkadaşlar yeşil gemliğimizi toplamayalım. Biz Türkiye’de erken hasat yapıyoruz. Erken hasat yaptığımız için, daha zeytinin borsası fiyatı belli olmadan zeytin topluyoruz. Buraya gelen arkadaşlarımız da, tüccarlarımız da, bunu bu şekilde değerlendirip düşük fiyattan alıyorlar” şeklinde konuştu.

“PİYASA BELLİ OLMADAN TOPLUYORUZ”

“Kendimizin yemediği, yağını sıkmadığımız zeytini neden topluyoruz? Bu birinci problemimiz” diyen Çelik, şöyle konuştu: “Eylül ayında zeytinimiz tabi kararabilir, kızıl olabilir; ama ilk başta, bir seferinde bile olsa yağını çıkaralım, kendimiz erken hasat zeytinyağının tadına da kendimiz varalım. Ki bir 15 gün, 20 gün Ekim ayı girene kadar zeytinimizi toplamayalım. Çünkü Ege’yle görüştüğümüzde, Balıkesir, Bursa firmalarıyla görüştüğümüzde; bizim şu anda yeşil gemlik alımımız yok, fiyatlarımız da Ekim ilk haftası civarında oluşacaktır, diyor. Bir de bu sene ayrıca pandemi süreci ve havaların sıcak ve kurak gitmesi sonucunda gemlik zeytinlerimizde biraz erken dökülmeye başladı. Doğru, yere gidiyor; ama bizim de kendi gardımızı alıp, birlik ve beraberlik içinde işlemimizi bu şekilde yapmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’de ilk zeytini biz topluyoruz, daha piyasa belli olmadan. Burada arkadaşlarımız, kendisi tüccarlarımızın kendisi geliyor, kendilerine göre fiyat veriyor. Biz bu gemliği biraz geç toplasak ne olur? Biraz daha yağlanır, biraz daha büyür. Tabi sizler de haklısınız, işçilik maliyeti biraz daha fazla oluyor.”

“EKİM’E KADAR BEKLEYELİM”

Zeytin hasadı için Ekim ayını bekleme tavsiyesinde bulunan Çelik, “Eğer ki bizden yeşil gemliği illaki istiyorlarsa, biz de yeşil gemliğimizi satalım. Tabi bu fiyatlara değil. Bu fiyatı kooperatif olarak kabul etmiyoruz. Tabi belli başlı fiyatlar açıklandı. Tüccarlar birlik oldu. Nerdeyse birbirinin üstünde 10 kuruş bile birbirini geçmiyorlar. Alım yapıyorlar. Üretici arkadaşlarda bu duruma ayak uyduruyor. Ama ben her zaman söylüyorum, biz bu fiyatları kabul etmiyoruz. Biz bu fiyatlardan zeytin satılmasını da, zeytin toplanmasını da kabul etmiyoruz, zeytin alımını da kabul etmiyoruz” dedi.

“ZEYTİN PİYASASINI TOPLAYARAK BELİRLİYORUZ”

Fiyat belirleme konusunda bunun serbest piyasa olduğuna da vurgu yapan Çelik, eğer ki arz talep dengesi birbirini bulursa ve acele edilmezse zeytinin fiyatının yerini bulacağını kaydetti. Çelik, konuyla ilgili gerekli görüşmeleri bir aydır sürdürdüklerini ifade ederek; bekleyin, denildiğini söyledi. Çelik, şöyle konuştu: “Bu toplanan yeşil gemlik sofralık olarak piyasaya sunulmuyor, konfit dediğimiz turşuluk. Marketlere bu şekilde sunuluyor. Sofralık olmayan bir zeytinin talebi şu anda olmaz zaten. Bütün konuştuğumuz yerlerde 1 Ekim’i bekleyin, bu sene pandemi ve sıcaktan ve kuraklıktan dolayı da bu süreç 10 Ekim’e kadar da çıkabilir, cevabı aldık. Biz de bekliyoruz. Sizlere de tavsiyem; bekleyin, toplamayın. Ha, bu serbest piyasadır; düşedebilir, kalkadabilir. Ama ilk önce biz işimizi doğru yapalım. Eylül ayında zeytin toplamamaya dikkat edelim. Eğer Eylül ayında toplarsak; zeytin piyasası bu yılda aynı olacaktır, gelecek yılda aynı olacaktır, sonraki yılda aynı olacaktır. Çünkü zeytinin piyasasını bizler bunu toplayarak belirliyoruz.”

“ELEKLERİN STANDARDI YOK”

Kooperatif Başkanı Ali Osman Çelik, zeytin elekleriyle ilgili de açıklamada bulundu.
İlçemizde hiçbir eleğin standardı bulunmadığını belirten Çelik, konuyla ilgili şunları söyledi: “Ege’de büyük firmalarla görüştüğümüz zaman, bu zeytinimizin standardında, kalibrasyonunda sıkıntı çektiklerini söylüyorlar. Her elekçi arkadaşımızın alımları farklı boyutta. Herkesin 13’üne farklı şekilde zeytinimiz düşüyor. Bunun için gerekli çalışmalar, bir ay süresince her yeri gezdik. Bakanlıklara, İl Müdürlüklerimize, Büyükşehire, Mut Belediyemize, hepsine birer birer sıkıntılarımızın bu olduğunu, buna birinin el atması gerektiğini söyledik. Yalnız tüzükte ve elek kontrollerinde gerçekten bir boşluk var. Yani zeytin boylama makinelerini denetleyecek olan bir kurumumuz yok. Biz bunu gerek Devletimiz, gerek Büyükşehirimiz, gerek Mut Belediyemiz, gerek diğer odalarımız vasıtasıyla eleklerimizin denetlenmesini istiyoruz.”

“NEREDE, KAÇ ELEĞİMİZ VAR BİLMİYORUZ”

Nerede, ne kadar eleğin olduğunu da bilmediklerini belirten Çelik, “Gerçekten, kimde kaç tane elek var, nerede var, bunların hiçbirini hiç kimse de sayı olarak, adet olarak bilmiyor. Çünkü vergi mükellefi olan olmayan eleklerimiz var. İlk önce çuvaldızı kendimize burada bir batırmamız gerekiyor. Sonra arayışımızı başka yerde aramamız lazım” dedi.

“ELEKLERİ BİR HAFTA 10 GÜN GEÇ AÇALIM”

Elekçilere de seslenen Çelik, “Dışarıdan alımcı gelebilir, bizler toplamış olabiliriz, toplayacak olabiliriz; yalnız eleklerimizi ne olur bir hafta on gün sonra geç açsak. Tabi herkesin ekmek parası, ama bir hafta on gün sonra geç açsak hiç kimseye bir zararının dokunacağını zannetmiyorum” dedi.

“ERKEN TOPLAYARAK KENDİ AYAĞIMIZI KURŞUNLUYORUZ”

Planlama konusunda geçmişe dönük yanlışlarının da bulunduğunu ifade eden Çelik, Gemlik ağacının 300 rakımın altına ve su boylarına ekildiği zaman dökme yaptığını belirtti. Çelik, “Gemlik o kadar değerli bir zeytinimizdir ki, tamamen yıl sonuna kadar hasat edilebilen bir zeytindir. Böyle bir avantajımız vardır bizim. Yalnız biz bunu ilk başta, en başta toplayarak; nerdeyse kurşunu kendi ayağımıza sıkıyoruz” şeklinde konuştu.
Kooperatif Başkanı Ali Osman Çelik, 30 günlük süreçteki kooperatif çalışmalarından da bahsederek konuşmasını noktaladı.

“PİYASA KURULMADAN ZEYTİN TOPLAMAYALIM”

Mut Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar ise basın toplantısında yaptığı konuşmada; Kooperatif Başkanı Ali Osman Çelik’in görüşlerine katılarak, zeytinin erken hasat yapılmamasını istedi. Oda Başkanı Kar, “Başkanımızın dediği gibi, erken hasat yapmayalım. Tabi kararıyor, dökülüyor, diyoruz. Kararanları biz öncelikle toplayalım, gerekirse ikinci, üçüncü hasat yapalım. Fiyat konusunda; biz yeşilini, siyahını bir arada topluyoruz. Mutlaka bir ortam piyasa kurulmadan, firmaların tamamı gelmeden, bir iki firmamız geliyor. Tabi ki bunlarda fiyatı kafasına göre değerlendiriyor. Biz firmanın veya tüccarların gelenini genel olarak çoğunluğu gelinceye kadar mümkün olduğu kadar toplamamaya bakalım. Artı pazarcılarımız da gelsin, yağışı bekleyelim. 1 ile 10 arasına kadar, mümkün olduğu kadar toplamayalım arkadaşlar. Çünkü zeytin bir kendine gelsin, yağlansın. Şu an ki toplanan zeytinde 15 kiloda 20 kiloda 1 kilo yağ veriyor. Bunu kendimiz yemiyorsak, kendimiz sıkmıyorsak; başkalarına da toplamayalım” dedi.

“TÜCCARLAR VE FİRMALAR ELİNİ VİCDANINA KOYSUN”

Şu anda fiyatların 1 ile 4 lira arasında değiştiğini ifade eden Kar, “Arkadaşlar bu fiyatlar, 5 yıldır aynı fiyatlar. Yani burada tüccarlarımızın da, firmalarımızın da elini vicdanına koyup dinlemelerini istiyorum. Çünkü beş yıldır bu üreticiye aynı fiyatı söylüyorlar” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamaların ardından basın toplantısı sona erdi.

Tema Tasarım | Osgaka.com