FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 23 Şubat 2021 724 Görüntüleme

PSİKOSOHBET / 2

Merhaba. Geçen hafta, sizinle eşim dostumla aramda geçen sohbetleri paylaşacağımı söylemiştim. Bu hafta, tenise birlikte gönül verdiğim arkadaşım hem de meslektaşım Fatma Neval Gürbüz ile rüyalar ve insana etkisi üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Bakalım aramızda nasıl bir sohbet geçmiş 🙂

Bence rüya analizlerini kişinin bilinçaltını anlamamızda ve kişiyi tanıma noktasında önemli olduğunun düşünüyorum. Sence rüya analizleri kişiyi anlama noktasında neden bu kadar önemli benim çok dikkatimi çekiyor bu konu.
Ben de seninle aynı fikirdeyim. Rüya, insan hayatında daima var olan ve bizim psikolojik yönümüzü yansıtan bir durum bence. İnsanın iç dünyasını belli sembol ve kendine has anlatımlarla yansıtıyor rüyalar. Ayrıca, bizim günlük yaşantımıza zaman zaman yön veriyor ve dolaylı olarak da bizi etkiliyor. Rüyaların, insan hayatının derinliklerini ve sırlarını yansıtan önemli psikolojik veriler olduğunu düşünüyorum, kişileri anlamak için keşke şıp diye bunu yapabilsek ama senin de bildiğin üzere rüya analisti olmak bir Freud bir Jung olmak demek neredeyse 🙂

Aynen öyle. Belki de psikolojik danışmalarda da sık sık rüya analiz tekniği kullanılırsa bu alanda gelişim gösterilebileceğini düşünüyorum. Belki de kişilere yardım noktasında bize daha çok yardımı dokunur bu analizlerin. Peki rüyalarımız neden bu kadar önemli?
Hmm. Çoğu zaman rüyalar bizimle alakalı olabildiği gibi, kişinin ne olmak istediğinin yanında ne olduğunu, nasıl bir çevreye ait olduğunu, kültürel- sosyal hayatını da ifade eden veriler olarak da değerlendiriliyor. Bu yüzden insanı tanıma,anlama noktasında önemli yeri olduğunu düşünüyorum.
Geçmiş tarihte de terapistler, Jung’un yaşadığı dönemde ruhsal rahatsızlıkların kökenini araştırmada rüyalardan yararlanıyorlarmış. Hastalar terapistlerine rüyalarını anlatıyor, terapistler ise bu rüyalar üzerinde yoğunlaşarak hastanın bilinçaltındaki rahatsızlığa sebep olan nedenleri bulmaya ve dolayısıyla hastayı tedavi etmeye çalışıyorlarmış. Uzun bir süre alan bu tedavi sürecinde bazı terapistler hastayla rüyayı analiz ederek, bazıları ise hastayı dinleyerek rüyalardan bir takım sonuçlar çıkarmaya çalışmışlar. Belki çözümleyince hayatımızda kötü olarak adlandırdığımız bizi rahatsız eden şeyler ortadan kalkardı. Keşke şimdi de gördüğümüz rüyaları anlatabilsek de neyi neden gördüğümüzü bize söylese biz de ona göre hayatımızı yeniden düzenleyebilsek ne güzel olurdu 😀

Kesinlikle öyle. Düşünsene rüyaları anlayıp hayatımızda eksik yerleri görüp ya da bitirilmemiş işlerimizi farkedip ona göre de özdüzenleme yapabiliriz. Kısacası bize bir ayna görevi görür belki de. Farklı bir konu olacak belki de ama bir makalede edindiğim dikkatimi de çeken bilgiye göre Jung, rüyaların motivasyon kaynağı olduğu kadar kişiye kaygı ve korkuda getirdiğini söylüyor. Ne düşünüyorsun?
Ben de Jung’un düşüncesine katılıyorum. Bazen kendi gördüğüm iyi rüyalardan etkilenip gün içinde onu anlamlandırmaya, iyiye yormaya çalışıyorum. Hani olur ya çok istediğimiz bir şeyi rüyamızda görürüz ama gerçek hayatta gerçekleştirmesi çok zordur. Bu noktada motivasyon kaynağı oluyor. Bazen de acaba hangi düşüncemi ya da davranışımı rüyama taşıdım diye düşünüyorum. Bana iyi hissettiren bir rüyaysa bu tabii ki de beni motive ediyor ama birde korkuyla uyandığımız kötü rüyalar var. Geçmişten getirdiğim, günlük hayatta zorlandığım ve gelecekteki kaygılarımın hepsiyle aynı anda baş edemiyoruz ya da onları kabullenip hayatımıza devam edemiyoruz. Haliyle de bunları bastırıp, düşünmeyi erteleyip zihnimizde geriye atıyoruz, belki de biriktiriyoruz, onlar da kendilerini rüyalarımızda gösteriyor. Aslında hiçbir yere gitmedik burdayız diyorlar. Bizi düşünmekten kaçamazsın mesajı veriyorlar bir nevi. Bu da insanı korku ve kaygıyla baş başa bırakıyor. Şimdi bu rüyayı neden gördüm diye insana kendini sorgulatıyorlar. Bitirilmemiş onca iş, konuşulmamış onca şey kendini bu şekilde ortaya çıkarıyor. Söylemek istediğimiz ufacık bir söz dahi kendini rüyalarımızda gösteriyor.

Gerçekten benim için dolu dolu geçen bir sohbet oldu teşekkür ederim ve bunu paylaşmaya karşı olan tutumun içinde ayrıca teşekkür ederim. Kendime de bu sohbetten faydalı çıkarımlarda bulunduğumu söylemek isterim.
Öncelikle tenisteki oyun arkadaşım meslektaşım canım Yarencim, sana çok teşekkür ederim bu çalışmanda bana yer verdiğin için. Ve seni tebrik ediyorum gerçekten hepimizin yeni bir şeyler yapmakta zorlandığı bu zamanlarda bu içerikte bir çalışma ürettiğin için, hem eğlenceli hem öğretici bu çalışmayı yapmandan ötürü kendi adıma çok memnunum, çok zevk alarak cevapladım soruları ve çok eğlendim. Herkese iyi okumalar ve sağlıklı günler dilerim. Başarılarının devamını diliyorum sayın Psikolojik Danışmanım.

İlginizi çekebilir

2022

2022

Tema Tasarım | Osgaka.com