FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 5 Ocak 2021 419 Görüntüleme

Müzik ve İnsan

Müziğin insan davranışına, duygularına ve düşüncelerine ciddi anlamda etkisinin olması kulağa farklı geliyor sanırım. Çünkü müziği genel anlamda ruh halimize göre dinler ve havamızı değiştirsin diye arka fonda açarız. Aslında fazla önemi gibi yokmuş gibi gözüken müziğin, insan psikolojisine faydası olduğunu ve insana terapi niteliği taşıdığını söyleyebilirim.
Müziğin insana her konuda faydası yadsınamaz. Eğer zihinsel performansını ciddi anlamda ortaya koymanızı gerektiren bir işle uğraşıyorsanız, arka fonda enstrümantal bir parçanın açık olması bilişsel performansınızı arttırması muhtemeldir. Müziğin şaşırtıcı faydalarından biri de insanlarının beslenmeleri üzerine. İsviçre’de yapılan bir çalışmaya göre yüksek sesli müzik çalan kafelerde zararlı yiyeceklerin tüketilme oranı daha fazla olup aksine düşük seviyede müzik çalan ve az ışıklı restoranlarda yemek yiyen insanlar, diğer restoranlarda yediklerinden daha az ve sağlıklı yiyecek tüketiyorlar. Araştırmacılar, müziğin ve aydınlatmanın daha rahat bir ortam oluşturmasına yardımcı olduğunu ileri sürüyor. Bir çıkarımda bulunmak gerekirse kilo vermek istiyorsanız, hafif bir müzik ve loş bir ortamda yemek yemek kilo verme sürecinize katkı sağlayacak gibi gözüküyor.
Yukarda da müziğin faydalarından bahsettiğim gibi insan psikolojisine terapi niteliğinin olduğunu söylemiştim. Ciddi anlamda araştırmacılar müziği terapi niteliğinde kullanmışlar ama nasıl? Özellikle araştırmalarda öfke, kaygı ve psikolojik rahatsızlıklar üzerinde müziğin olumlu etkisine rastlanmıştır. Bir bilim adamının yaptığı çalışmasında ,hangi seslerde kişilerin rahatladıklarını saptamaya çalışmış ve sonuçları dikkate aldığında ise klasik müzik ve kuş sesinde bireylerin kaygılarının azaldığı saptanmıştır. Aynı zamanda saldırgan davranış gösteren ve davranış bozukluğu gösteren bireyler üzerinde yapılan müzik terapisinin sonucunda bireylerde sosyalleşme, güven duyma, motivasyonlarının ve iletişim becerilerinin arttığı gözlemlenmiştir.
Müzik ruhun gıdası olduğu kadar ruhu da iyileştirmektedir. Uygun müzikleri hayatımıza daha çok dahil ettiğimiz sürece hayatımızı daha verimli hale getirmek kendi elimizde gibi gözüküyor. Belki de müzik terapisi bu zor günlerde iyi gelir ne dersiniz?

Tema Tasarım | Osgaka.com