FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 10 Temmuz 2023 126 Görüntüleme

ATALIK SARI BUĞDAY HASADI

Mersin Büyükşehir Belediyesi kırsal köylere yaptığı tarımsal destek projeleri içinde yörede geleneksel olarak ekilen sarı buğday üretimini teşvik için Bahri Dağdaş Ata Tohum Enstitüsü ile işbirliği yaparak yörede Sarı Buğday tohum ve gübre desteği yapmışlar. Her köyde 5 aileye tohum vererek bunların ekilmesini, pazarlanmasını teşvik etmişler.
Mersin genelinde 11 köyde yapılan buğday hasadını Pelitpınarı (Kürtler) köyünde bir tören ile yapılmıştır. Etkinlik te CHP Mersin Milletvekilleri Hasan Ufuk Çakır, Gülcan Kış, Talat Dinçer, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır birer konuşma yapmışlardır. Etkinlikte başta Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun çevre köy muhtarları ve yöre halkı katılmıştır. Ekin hasadı sonrasında ise; sarı buğday unundan yapılan sıkma, keçi ayranı ve çay ikram edilmiştir.
Mersin Büyükşehir Belediye Bakanı Vahap Seçer ise, özet olarak:
“Bir ziraat mühendisi Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tarıma, tarımsal desteğe önem verdik. Öncelikle kırsal kesimde bulunan kooperatif, dernek ve ziraat odalarının projelerine destek verdik. Üreticilere destek verdik. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan desteği, sulama boruları, ama esas önem verdiğimiz ATALIK TOHUM DESTEĞİ projesine büyük önem verdik. Her köyde beş üreticiye tohum ve gübre desteği verdik. Zaman geldi onların ürettiklerine alıcı bulduk. Kendi pazarını kendileri bulmaya başladılar. Üretim artıkça biz mutlu olduk. Talep eden köylere hamur yapma makinesi verdik. Kadınlar bir araya gelip, hamurlarını yoğurup ekmeklerini imece ile atmaya başladılar. Başta konar göçer Yörüklerimiz olmak üzere dağda, ormanda üretim yapan Yörüklere güneş enerji panelleri verdik. Çadırlarını aydınlatıyorlar. Televizyonlarını izliyorlar. Yoğurtlarını yayıyorlar.”
“Bir Çin atasözü vardır: Bolca Üretim Hakça Tüketim. Bu sözü çok sevdim. 2000 yıllardan beri severek kullanırım. Tam da ülkemizin gereksinimi olan reçete. 2000 yıllara girerken, acı reçete ile birlikte üretim yapan cumhuriyet kazanımlarını özelleştirme düttürüsü ile satıp yok ettik. Pamuk, buğday, şeker, kağıt ne varsa yok ettik. İthal etmek, bir de ithalde dönen komisyonlar. Oysa üretim teşvik istiyor. Biz her şeyi ithal ede ede, ekonomi dibe battı. Yapay girdilerle değirmeni döndüremediler. Şimdi oradan buradan para bularak, değirmeni döndürmeye çalışıyorlar. Ama iktisat biliminde böyle bir reçete yok.”
“İşte bu anlamda bu projeyi çok önemsiyoruz. Türkiye’nin kurtuluş reçetesi; üretim, üretim. Sabah kalkınca üreteceğiz. Üreteceğiz, ama hakça bölüşeceğiz. Adına ister sol deyin, ister devrimci duruş deyin. Üretmeye büyük gereksinim var.”
“Dağlar, beller, ovalar tohumla buluşmayı bekliyor. Hayali teşvik yerine tarlada üretene destek. Büyükşehir Belediyesinin yaptığını devlet yapmalı. Hani şu bütçenin yüzde birisini verme zorunluğu var ya, onu yüzde 10 çıkarmak lazım. İşte o zaman ekonomi şaha kalkar. Bunu göreceğiz.”
“Ama önce tek adam yönetiminden parlamenter sisteme geçmek gerekiyor. Hak, hukuk, adalet kavramlarının ortaya çıkması, egemen olması lazım.”
Bir zamanlar Evliya Çelebi’nin geçtiği Kürt Köyünde (Pelitpınarı), Çoğa Alanında ATALIK SARI BUĞDAY HASADI hayırlı olsun. Bolluk bereket getirsin. Emeği geçenlerin hak hizmetlerini kabul etsin.

NOT: PELİTPINARI (KÜRT) KÖYÜNÜN TARİHÇESİ:
Karaman’da yaşayan Kürt Boyu, Türkmen bir aşiret, oradan kalkıp buralara gelmiş.
Kış aylarında Taşucu, Burunucu’nda kışlamışlar. Yaz ayları meşelik, ormanlık bir yer olan pınarın başına gelmişler. Karaman’dan gelen 5-6 aileden Erik Hamza ailesi en tanınan aile olmuş.
Köy yaklaşık 250 yıllık. Köy içinde meşe ağacı da bu yaşta. 1964 yılına kadar köyün adı Kürtler Köyü iken; köy önderi Avukat Sait Kılıç, palamut, meşe ağacı çok olan köyün içinde yer alan pınarın da anılması düşünülerek, köyün isminin Pelitpınarı olmasını önermiş. O tarihten sonra köyün adı Pelitpınarı olmuş.
Kürtler (Pelit pınarı): 10 hane
Muhtar: Mahmut oğlu Hamza Kethüda.
8 aile çiftçilik, vergi vermeyen yetim bir çocuk vardır. 9 dönümlük bir arazide buğday, arpa, pembe üretmek, 3 aile 1 dönümlük arazide pamuk, herkesin bağı olup; 10,5 dönümlük bağdan 267 okka pekmez, 2 aile arıcılık yapmakta olup; 10 kovandan 5 okka bal üretmektedirler. 13 adet sağmal inek, 20 öküz, 8 merkep, 2 kısrak, 2 beygir bulunmakta.
TEMETTÜ DEFTERLERİNE GÖRE 19. YÜZ YILDA SİLİFKE / AHMET UÇAR.

Tema Tasarım | Osgaka.com