FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber, Siyaset 24 Ekim 2018 1343 Görüntüleme

BAŞKANDAN VERYANSIN

21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü nedeniyle ilçedeki basın mensuplarıyla biraraya gelen Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, önemli açıklamalar yaptı. Başkan Yılmaz; Başkanlık dönemi ve adaylık konusu, Mut siyaseti ve yapısı, ilçeye yapılan ve yapılacak projeler ile spor kulüplerine varana kadar bir çok konuda gündem oluşturacak açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında özeleştiri, eleştiri ve serzenişleriyle adeta Mut’un emarını (MR) çeken ve içini döken Yılmaz; ilçe siyasetine, ilçedeki meslek odalarına, bazı kurum ve kuruluşlara veryansın etti.   

Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü nedeniyle, ilçede görev yapan basın mensuplarını, Yeldeğirmeni Restaurant’ta düzenlenen kahvaltıda ağırladı. Dünya Gazeteciler Gününü kutlayan Yılmaz, “Nice sağlıklı ve mutlu günler sizin olsun. İnşallah görevde devam ederiz, bir 5 yıl daha özellikle basın günlerini beraber geçiririz” diyerek temennisini dile getirdi.

Kahvaltı sonrası basın mensuplarıyla sohbet eden ve onların sorularını yanıtlayan  Başkan Yılmaz, önemli ve gündem oluşturacak açıklamalar yaptı. Başkan Yılmaz’ın açıklamalarından öne çıkan konu başlıkları şöyle sıralandı.

ADAYLIK KONUSU

2019 Mart’ında yapılacak yerel seçimlerde yeniden aday olup olmayacağı sorusuna, Genel Merkez’i beklediklerini ve Genel Merkezin de Belediye Başkanlığı olan yerlerde aday adaylık başvurusu bile almadığı yanıtını veren Başkan Yılmaz, “Belediye Başkanlığı dışarıdan kolay gibi gözükse de öyle bir iki senede öğrenilecek bir şey değil. Daha Belediye Başkanlığının yüzde 60’larını öğrenebildik. Bu anlamda da tecrübeyi ikinci dönemde Mut ilçemize faydalandırmak istiyoruz. Yoksa hırs olarak karnımın içinde bir şey yok. Yani bazı siyasetçiler tanırsınız, hepimiz tanırız, çok hırslıdır. Böyle olmazsa bir yer kopacaktır veya olmazsa olmazı o makamdır. Benim olmazsa olmazım değil. Ben insanlar kullanmak isterse veya insanlar bu tecrübeden faydalanmak isterse bir dönem daha, yoksa öyle psikolojisini aşmış insanlardan biriyim yani” dedi.

Geçmişteki Mut Belediye Başkanlarının farklı yapıda olabileceğini ifade eden Yılmaz, “Yani adaylıkta yırtınan, bölen, ben olmazsam Mut ölür mantığını güden veya ben olmazsam gemi batar mantığında düşünen biri değilim. Bu kadar öğrenmişliğin, acemiliğin oturduğu anlamda bir dönemde daha insanlara, Mut’a faydalı olmaya çalışacağız. Diğeri teferruat” şeklinde konuştu.

4 yıl 5 yıl kırdığı döktüğü insanların da olabileceğini, ama kazandığı insanların çetelesini tuttuklarını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu: “Gruplara, sivil toplum örgütlerine, bazı derneklere, bazı etkin gruplara bakıldığında ciddi mesafe katettik. Parti üstü bir sevgiyle, parti üstü bir hareketle bazı işlerin çok kazandığımıza inanıyoruz. İnsanlarımıza Mut ortak paydasında ayağa kalkmanın önemini vurguladık. Partiler bir araçtır. Önemli olan Mut’tur. Onu anlatmaya çalıştık. Bunu oturtabildiysek ne mutlu bize. Bunu ayağa kaldırabilirsek ne mutlu bize. Partizanca bir yapım yok; partiliyim, ama partici değilim. Daha çok insancıl, omurga adamcılım. Karakteri sağlam olduktan sonra dünyanın en kötü partisinin üyesi de olsa benim baştacımdır. Yeter ki omurgalı olsun. Satmasın, farklı konuşmasın. Daraldığında yanlış yapmasın. Yapım öyle. Açık sözlüyü severim. O konularda, kurumlarla bir sıkıntımız yok. Bilip bilmediğimiz konularda daha öğreneceğimiz konular çok. Niyetimiz iyi. Projelerimiz hemen hemen hazır. Yürümeye, düğmeye start verme zamanımız geliyor. Geç bile kaldık. Ama erken olduğu zamanda insanlar biraz beklenti çoğalması lazım ki telin önünden taşı alıvermeli. Genel Merkezde biraz onu yapacak. Erken açıklarsam bir anlamı yok. Biraz şöyle bir ileri geri olsun bu millet ayağa kalksın diye bekleyeceğiz.”

ŞANSSIZ BİR BAŞKANIM

Normal bir belediye başkanlığı dönemi geçirmediğini belirten Başkan Yılmaz, geçmiş belediye başkanlarına göre şanssız bir döneme rastladığını söyledi. Yılmaz, “Şanssız bir belediye başkanıyım. Geçmişe göre masaya tek tek yatırdığında, bir taraftan ekonomik borçlu, bir taraftan Büyükşehir Yasası, bu kadar alanın genişlemesi ve kırsalın hizmete aç olması. Bir taraftan FETÖ krizi, bir taraftan 6 tane seçimin, işte milletvekilliği, referandum, Cumhurbaşkanlığı seçiminin olması normal bir belediye dönemi geçirmedik” dedi.

YERİME GELENİN ÖĞRENME SÜRESİ 2,5 YIL

Tüm bunlara rağmen samimi ve iyi niyetle bazı şeyleri aştıklarını ifade eden Yılmaz, bölgeyi tanımayan ekibin de bölgeyi tanımaya başlamasıyla taşların yerine oturduğunu kaydetti.  Yılmaz, şöyle konuştu: “Genele baktığında şu anda taşlar yerine oturdu. En azından yüzde 70 oturdu. Bu oturan taşlarla biraz daha verimli çalışılabileceğine inanıyorum. Yerime kim gelirse gelsin, hangi arkadaşımız gelirse gelsin bir kere öğrenme süresi en az 2,5 yıl. Belediyecilik hangi alanda Mut’a baktığına bağlı. Yani insanlarımız belediyeyi kendi gördüğü gözle algılıyor. Ama bizim gördüğümüz belediye bütün insan vücudu gibi. Bütün omurgaların hareket halinde olduğu, her alanda bir çalışmanın olduğu ve her alanda da başarıların olduğu bir belediye olmamız lazım. Bu noktalara daha bayağı ekmek yememiz lazım. Yani ilçenin siyasilerini, kurumlarını, basını, aynı orkestra gibi aynı telden Mut ortak paydasında toplamak lazım. Henüz bu ilçede bu gözükmüyor. Yani kısa vadede gözükmüyor. Toplumu yönetmek, belediye olarak hizmet etmekten daha zor. Toplumda akord edilmiş değil.”

MUT SİYASETEN DİĞER İLÇELERDEN 20-25 YIL GERİDE

Mut ilçesinin siyaseten diğer ilçelerden 20-25 yıl geriden geldiğini söyleyen Başkan Yılmaz, diğer ilçeler gibi siyaseti kullanamadığımızı dile getirdi. Yılmaz, “Bunu her zaman söylüyorum. Bir kez daha Başkan olunca anladım. Siyaseti kullanamıyoruz, siyaset ilçedeki insanları kullanıyor. Buna da çok üzülüyoruz” dedi. Gülnar örneğini veren Yılmaz, “Gülnarlıların siyasetçiye bakışı farklı. Siyasetçiye davranışı farklı, siyasetçiyi kullanışı farklı. Yani bu üç unsuru Mut bilmiyor, öğrenecek zamanla. İnşallah kısa sürede öğrenir bütün siyasiler. Siyasetin bütün kurumlarını Mut ilçesi kullanması lazım, adeta tersini yapıyoruz. Yani bir hizmet getirirken öteki siyasetçi engelliyor; ama Gülnar’da her siyasetçi aynı şeyi söylüyor. Burada dikkat edin, A getirirken B engelliyor, B getirirken C engelliyor. Bu da ilçeyi geriye doğru götürüyor. A veya B partisi değil, hepsi aynı. Benim partimde aynı. Bu sıkıntıyı genel anlamda çekiyoruz. Bu anlamda da üzülüyoruz. İlçemizin insanlarına bunu yakıştıramıyoruz. Bunu ne zaman aşarız, o zaman ilçe olarak başarılı oluruz” şeklinde konuştu.

GELECEK DÖNEMDE PROJELER YÖNÜNDE SIKINTI ÇEKİLMEYECEK

Büyük projelerde işlerin yasal yönden çözülmesinin zaman aldığını belirten Başkan Yılmaz, “Bu sıkıntıları gelecek dönemde ben veya gelen arkadaşımız çekmeyecek. Bakın benim şu anda sadece temel atma moduna getirdiğimiz 7 – 8 tane proje var. Dere ıslahı var, Yazalanı Köprüsü var. İç Çarşı, Dış Çarşı geçen hafta onaylandı. Şahin Tepesi var, Cuma Pazarı var, güneş enerjisi var. Bakıldığında en az 7 – 8 tane projeyi temel atma aşamasına getirdik” dedi. Yapmayı düşündükleri bir çok projeden bahseden ve buna benzer bazı güzel projelerin bürokratik engellerle yıllara uzadığını anlatan Yılmaz, “Bu süreci mutlaka birileri yaşaması lazım. Bunu nasıl anlatayım halka. Halk neresinden bilir bunu, bilmez. Onun için önemli olan belediyecilikde, 20 – 30 tane proje altyapısıyla, projesiyle, yeriyle, ekonomik ölçüleriyle hazır olacak; birileri icra edecek. Önemli değil; ama böyle bir belediye teslim almadım ben. Bir hazırlık yapılmamış ki ilçede. Bunu döndür siyasi anlamda Büyükşehir’e suçu bul. Bu adalet değil. Ben bunu vatandaşa anlatabilir miyim, anlatamam; ama doğru ile gerçek aynı değil siyasette. Benim ilçemde bu projelerin altyapısı hazır olsa, yer tapusu hazır olsa, projesi, planı hazır olsa, ki Büyükşehir’de bunun 3  -4 tanesini yapsa ne güzel olur. Sıkıntılar bir tane değil. Dünün plansız şehri, dünün modern bir belediye olmamasının eksiklerini Büyükşehir yasasında gördük. Ama bundan sonra İnşallah asgari ölçüde bunları gidereceğiz. Bunların yöntemini de biliyoruz” şeklinde konuştu.

Belediyede teknik eleman, mühendis yetersizliğinden yakınan Yılmaz,  şunları söyledi: “Şimdi biz 13 – 14 tane aldık. Aldığımızın nereye faydası olur, bir iki dönem sonraya olur. Şimdi hedef eğer Allah nasip ederse 5 – 6 tane daha mühendis alıp, en azından 20 – 22 mühendisle, Mut’a uzun vadede teknik adam ve belediyeci yetiştirmek istiyoruz. Silifke 7 tane proje göndermiş imara, 6’sı geçmiş. Biz 10 tane göndermişiz 8’i geri dönmüş. Nedir burada, ekibin olmayışından. Bir projeyi Büyükşehir’e gönderip de 8’i reddediliyorsa, hazırladığın projede bir eksiklik var. Tabi belediyecin yok ya da böyle bir teknik olarak diğer ilçeler kadar yetişmemişsin. Dolayısıyla bunlar uzun vadede oturtulmamsı gereken konular.”

BORCU 30,4 MİLYONDAN 11,9 MİLYONA DÜŞÜRDÜK

Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, belediyenin borcunun 30,4 milyondan 11,9 milyon kaldığını Belediye Meclisinde resmi olarak açıkladıklarını kaydetti. Başkan Yılmaz, “Seçime kadar da 7 – 8 milyon civarına düşüreceğimizi beyan ettik. Bu borca kendi borçlanmamız da dahil. Kendi borçlanmamızı çıktığımızda 5 milyon civarında borç kaldı” dedi.

EVRAKLARIN TAMAMINI VEREN TEK BELEDİYEYİZ

Türkiye’de belediye evraklarının tamamını veren tek belediye olduklarını sözlerine ekleyen Yılmaz, “5 lira fotokopi karşılığı evrakların tamamını veren tek belediyeyiz. Meclis kararıyla geçirdik bunu da. Yani ben veriyorum bunu lafı değil. Veriyorum diyen adam, işine geleni verir işine gelmeyeni vermez” şeklinde konuştu.

MİY’DE KRİZ VAR VE ARTARAK DEVAM EDECEK

Soru üzerine Mut İdman Yurdu Belediye Spor’un (MİY) içinde bulunduğu duruma da değinen Başkan Yılmaz, oldukça karamsar bir tablo çizdi. MİY’in toplumdan gerekli desteği alamadığından yakınan Yılmaz, MİY’in maddi anlamda krizde olduğunu, bu krizin bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

Yılmaz, konuyla ilgili şunları söyledi: “MİY bölgesel lige yükseldi. Mut ilçesinde sporseverler çok fazla. Bir hafta sonu etkinlik olarak bayağı oturdu, hoşlarına da gidiyor toplumun. Ama beri tarafından baktığın zaman severek ilgilendiğim bir şeyi zaman zaman sevmeyeceğime ya da bundan sonra hiç sevmeyeceğime dair endişelerim var. Çünkü bu kadar yükselttiğimiz bir takımı Mut ilçesi sahip çıkar ve herkes birer lira, beş yüz lira, üçer lira verir, destekler diye düşünmüştük. Kimse desteklemeyince, şu an kriz durumunda. Yani bundan sonrada devam edecek kriz.”

Bu yılın maliyetinin 2 milyona yakın olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Belediyenin resmi olarak verebileceği 226 bin lira. Yani 1 milyon 800 bin lirayı toplumdan toplamamız lazım. Bu da zor gözüküyor. Büyük ihtimal ikinci devre bu açık ara geri tökezlemeye başlar. Çünkü geçen sene Bölgesel Ligi şapka değiştirerek kapattık. Önceki sene süper amatörü 450 bin lira bir parayla zorlanarak; senin, benim,  yönetimdeki insanların fedakarlığıyla kapandı. Yönetime bulaşan bütün insanların MİY’e destek verip geri alamadığı para var. Yani bu sıkıntı, 4 – 5 kişiye 10 kişiye kaldığı zaman, bir gün patlayacak yani.  Şu anda Eski’nin, Kestel’in, Çolak’ın, Yusuf’un ciddi para harcadığını görüyoruz. Destek çıkmıyor. Üzerlerine kaldı, atacak halleri yok. Belediye olarak kaynak arıyorsun, bulamıyorsun. Dolayısıyla sıkıntı var. Bu sıkıntı da ister istemez takıma yansıyor” şeklinde konuştu.

Teknik heyet ve futbolcuların günü geçmiş alacaklarının bulunmadığını söyleyen Yılmaz; ama transfer taksitleri, prim, yol, yemek ve konaklama masraflarıyla yükün iyice arttığını, bundan dolayı da otobüsle deplasmana gitmek isteyen taraftar gruplarına yanıt veremediklerinden dem vurdu.

MESLEK ODALARINA SERT ELEŞTİRİLER

Bu noktada Mut’taki meslek odalarına sözü getiren Başkan Yılmaz, meslek odalarını taşın altına ellerini koymamakla eleştirdi.  Yılmaz, “Coşuvermiyor ki mesela odalar. Bu ay mesela Esnaf Odası götürsün. Öbür maça Ticaret Odası götürsün. Kurumsal anlamda yokuz yani. Belediyeden 226 bin lira para veriyorsun, en az 4 – 500’de külah değiştirerek veriyorsun; ama Ticaret Odasına geliyorsun, daha bir lira yok. Yazık, günah bu ilçeye. Sen kime çalışıyorsun? Yani başka bir ilçenin odası mı, Mut İdman’ın M’sinde neden yoksun?” dedi.

TARIM MÜDÜRLÜĞÜ, ZİRAAT ODASI, TİCARET ODASI NERDE?

Tarım Müdürlüğünün de eleştirilerden nasibini aldığı konuşmada, Başkan Yılmaz şöyle devam etti: “Bazen dengesiz konuşuyorum bende. Zeytin festivali var, Belediyenin nesine gerek? Kim yapması lazım, Ziraat Odası. Bunu da konuştuğun zaman, az dilin sert. Tarım Müdürlüğünün daha T harfinin bacağı yok. Yapmayın bu ilçe bizim. Yaylalara zeytin diken Tarım Müdürlüğü nerde, deli para harcayan Tarım Müdürlüğü nerde? Ziraat Odası daha 2 – 3 – 4 senedir verdiği 10 lira para. Haydi 100 lira harca. Çiftçilerden alıyorsun, çiftçilerin menfaatine harcıyorsun. 100 lira harca, nerdesin? Ticaret Odası. Bir sürü iş adamı. Ticaret Odası bu ilçenin geleceğine yön veren kurum, gelişmesine yön veren kurum, nerde? İlçenin Ziraatını tanıtmada yoksun, MİY’de nerdesin? Bir de, MİY belediyenin değil ki. Yani Esnaf Spor’a 5 lira veriyorum, 50 lira veriyorum, ötekine 200 lira. Hadi MİY’in önünde belediye var diye yapmıyorsun, Esnaf Spor’a harca 100 lira. Bazen adaletli değiller, dürüst değiller.”

Eleştiri dozunu gittikçe arttıran Yılmaz, son olarak şunları söyledi: “Başka sıkıntılar var, ben onlara girmeyeceğim. Mut’un aklını sulandırıyoruz, beynine su kattık, başka şeylere döndürüyor. Aman uyanmasın, aman bu (…) bi gitsin, biran önce biz gene öküzlerimizi güdüp duralım. Tanalarımızı güdüp duralım. Yani Mut’un koyunlarını uyandırmayalım, Mut’un kuzularına biz istediğimiz otu veririz. Aman takım olarak, ticaret olarak, eğitim olarak Mut ufku açılmasın. Başka bir dert yok arkadaş Mut’ta. “

HABER: MEHMET GÜRBÜZ

Tema Tasarım | Osgaka.com