FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 22 Haziran 2021 506 Görüntüleme

Gökbelen Yaylasında Eğitim Kültür Örgütlenmesi

Gökbelen Gönüllüleri olarak yola çıkan köy sevdalıları artık örgütlü toplum olarak yollarına devam ediyorlar. Metin Kömbe, Atlen Apaydın, Mustafa Gölgeli, Abdullah Üredi, Celal Necati Üçyıldız, Mevci Arslan 3-4 yıl önce bir araya geldiler. Gökbelen’in daha güzel olması için çalışmalar yaptılar. Çevre Temizliği, Kerem Yolu derken 30 Ağustos Zafer Bayramını coşku ile kutladılar. En güzel bahçe, en güzel balkon yarışması derken, Derneğin Kurucular Kurulu bir güz ayında kahvede toplanan halkın seçimi ile ortaya çıktı. Ayşe Erdeviren, Harika Levent, Sevim Yıldız, Celal Necati Üçyıldız, Muhammet Yıldırım ve Yavuş Görmüşoğlu dernek beyannamesini ilgili makamlara ilettiler. 29 Aralık 2020 günü Gökbelen Eğitim, Kültür, Tanıtım ve Dayanışma Derneği onaylanarak çalışmalarına başladı.
19 Haziran 2021 cumartesi günü ilk genel kurullarını yaptılar. Yeni seçilen Yönetim ve Denetim Kurulları aralarında; Ayşe Erdeviren (Başkan), Metin Kömbe (Başkan Yardımcısı), İsa Kanal (Sekreter), Celal Necati Üçyıldız (Sayman), Muhammet Yıldırım (Üye); Denetim Kurulu Harika Levent (Başkan), Emin Okdemir (Yazman), Ali Muhsin Alşan (Üye) olarak görev bölümü yaptılar.
Gökbelen, Taşucu ve Silifkelilerin bir yaylası olarak 1900 yıllarından bu yana tarihte yerini almış. Hacı Paşalar, Azizliler, Işıklılılar, Üredililer gibi bir çok aile ile başlayan sakinler, büyüdükçe büyümüş, değirmenleri, bahçeleri, dükkanları, çınarlar, kahveli pınarı, Körceoluk, Müftüler ve Taşpınar Çeşmelerinden soğuk sularını içmişler, demirciler demir dövmüş, sanatçılar çalgılarını çalmış. 30 Ağustos’ta güreşler yapmışlar, komşu köylerin pazarı olmuş. Kerem Türküleri, koşmalar, uzun havalar koyaklarda yankılanmış. 1946 yılında Sadık Taşucu’nun evinde TRT arşivlerine girmiş. Kah gençler evlerin bahçesinde çimlerin üstünde halk oyunları çalışmaları yapmışlar. Gökbelen TAŞELİ Kültürünü burada yeşertmişler. Onun için Kerem Yolu çok önemli. O yol geçmişten, günümüze bir kültür yolu olabilir.
Şimdilerde daha güzel bir Gökbelen için artık bir sivil toplum örgütleri var. Mahalle Muhtarı ile elele vererek, yayla sakinleri ile birlikte güzel projelere imza atmaya hazırlanıyorlar.
Dernek Kurucu Başkanı Ayşe Erdeviren, yıllarca Gökbelen sevgisini içinde taşımış, hayallerini gerçekleştirmek üzere dedesi Sabri Uğur’dan kalan evi elden geçirerek burada kış- yaz oturmaya başlamış. Şimdi de yeniden başkan seçilerek hayallerini gerçekleştirmek üzere çalışmaya hazır yola çıkmış.
Ayşe Erdeviren bir öğretmen, 3000 kitaplık kütüphaneyi derneğe bağışlayacak, tarihi Gökbelen Yaylasının kültürünü yaşatacak bir etnografya müzesi yani bir kültür evi yapmak istiyorlar. Ama bir binaları yok. Yerel yönetimler, halk destek verirse, neden olmasın.
2 yıldır evini kütüphane yapmış, taşımalı olarak okuyan öğrenciler, mahalleye dönünce onları sıcak odaya almış, onlara ders vermiş. Sınava hazırlamış. Öğrencileri Anadolu Liselerinde, Üniversitede okumaya başlamış bile. Kadınlar ile köylüler ile iç içe, onların sorunlarını çözmeye başlamış.
Dernek Yönetimi ile birlikte daha güzel şeyler yapmaya kararlılar. Kendi olanakları ile Mersin Büyükşehir’den getirdiği lavanta fidelerini beşer beşer dağıtmış. Onlar üretimin ayak sesleri. Üç-beş fide, yarınlarda tarlalarda yeşerecek, neden çaltı Bozkır’da olduğu gibi lavanta tarlalarında, yayla güzelliğine çeşni katacak. Lavanta, kekik, kantaron yağları çıkacak. Kadınlar üretecek, kadınlar pazarlayacak. Tarım, Halk Eğitim kurumları ile birlikte kurslar düzenlenecek.
Ama her şeyden öteye binaya ihtiyaç var. Onların çalışmalarına katkı sunacak yerel yönetimler, kamu kuruluşları bir el atarlarsa, yarınlar daha güzel olacak.

Tema Tasarım | Osgaka.com