FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 28 Ağustos 2019 1886 Görüntüleme

KARACAOĞLAN TÜRKÜLERİYLE ANILDI

Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi öncülüğünde, Mut Kaymakamlığı, Mut Belediyesi ve Mut Karacaoğlan Mahalle Muhtarlığının katkı ve destekleriyle düzenlenen geleneksel Mut Karacaoğlan Gecesi’nin 6.sı, Mut’un Karacaoğlan Mahallesinde yapıldı. Ünü yurt sınırlarını aşmış, doğanın, aşkın, sevginin ve Türkçe’nin ozanı Karacaoğlan, kendi adını taşıyan mahallede türküleriyle anıldı.

6.Mut Karacaoğlan Gecesinde mahalli sanatçılar ile konuk sanatçı Aşı Mahrumi sahne aldı ve dinleyicilere türkü ziyafeti çekti. Karacaoğlan türkülerinin çalınıp söylendiği geceye; Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Selahattin Arslan, önceki Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Karacaoğlan Mahallesi Muhtarı Turgay Şan, çevre mahallelerden muhtarlar, mahalle sakinleri ve çok sayıda konuk katıldı.

“KARACAOĞLAN DOĞANIN, AŞKIN VE TÜRKÇE’NİN OZANI”

Gecenin açılış konuşmasını yapan Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi Sahibi Nihat Mustul, Karacaoğlan’ın 17. Yüzyılda Toroslarda, Çukurova’da yaşadığını, ününün bütün yurda ve dünyaya dağılmış büyük bir halk ozanımız olduğunu söyledi. Mustul, “O, doğanın ve aşkın ozanıdır. Şiirlerini dupduru Türkçeyle söylemiştir. Onun kadar hiçbir ozan, kendisinden sonra gelen ozanları ve şairleri etkilememiştir” dedi.
Altı yıl önce, “Madem ki bu topraklar Karacaoğlan’ın da yaşadığı topraklardır, o zaman biz de bu topraklarda Karacaoğlan türküleri çalıp söyleyeceğiz” sözleriyle bu yola çıktıklarını kaydeden Mustul, “İşte bugün yine bunun için buradayız. Biliyorsunuz biz bu etkinliği Mut Belediyesi, Mut Kaymakamlığı, Mut Çıtlık Dergisi, bu köyde olunca Köy Muhtarlığı birlikte yapıyoruz. Birlikten güç ve güzellik doğar, diyerek, bundan sonra Büyük Şehir Belediyesinin de etkinlik ortağımız olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Karacaoğlan adını taşımanın ayrıcalık olduğunu sözlerine ekleyen Mustul, 9. Karacaoğlan Gecesi’nin de yine Karacaoğlan Köyünde yapılacağının müjdesini verdi. Nihat Mustul ayrıca, gelecek yıl bu etkinliği Sertavul Yaylasında gerçekleştireceklerini belirterek; katkı sunan, destek veren, emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkürlerini ileterek konuşmasını noktaladı.

“KARACAOĞLAN İSMİ EVREN DURDUĞU SÜRECE YAŞAYACAK”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adına gecede bir konuşma yapan Belediye Meclis Üyesi Selahattin Arslan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in selamını ve başarı dileklerini iletti. Eski adıyla Çukur olan bu köyün adının Karacaoğlan’a dönmesinde katkısı olan bütün yetkililere ve görevlilere teşekkürlerini ileten ve kutlayan Arslan, dolayısıyla köyün de ölümsüzleştirildiğini ifade etti. Karacaoğlan isminin bir ayrıcalık olduğunu belirten Arslan, “Karacaoğlan’ın 300 yıllık bir geçmişi var, ama belki de 3 bin yıl, hatta evren durduğu sürece yaşayacak bir isim, bir kültür olayı. Kültür evrensel bir olay. Türk boyunun yayıldığı her yerde Karacaoğlan’ın kültürü var, etkinliği var, sanat gücü var. Böyle bir şansa sahip olduğu için Karacaoğlan köyünü kutluyorum” dedi.

“MUSTUL, KÜLTÜR SANATTA TEK KİŞİLİK BİR ORDU”

Bu Karacaoğlan etkinliklerinin Mut’un kültür sanatı açısından son derece güzel ve isabetli bir olay olduğunun altını çizen Arslan, bu konuda Nihat Mustul’u tebrik etti ve kutladı. Mustul’a övgüler yağdıran Arslan, “Sayın Nihat Mustul hocam tek kişilik bir ordu gibi, ilçemizin sanatsal kültürel faaliyetlerinde tek başına önderlik yapıyor” dedi. Nihat Mustul’u yalnız bırakmayan arkadaşlarını, onunla birlikte bütün sosyal etkinliklerde katkı veren herkesi kutlayan Arslan; Çıtlık Dergisine Mut halkının sahip çıkması ve daha da güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

“MİRZA BEY DE BU TOPRAKLARDAN”

Karacaoğlan ve Karacakız’ın anıt mezarlarının yanı sıra Karacaoğlan’da mezarı bulunan bir başka değerimiz Mirza Bey’i de anmadan geçmeyen Arslan, şunları söyledi: “Mirza Bey Mut’un, Gülnar’ın ve Silifke’nin Kuvay-i Milliye başkanıdır. 1919’da Kurtuluş Savaşı başladığında Anadolu’daki ilk Milli Müdafaa Cemiyetlerinin kurulmasında rol oynamıştır. Akdeniz Bölgesinde ilk Kuvay-i Milliye’nin kurulduğu yer Mut’tur. Kuvay-i Milliye Mut’tan hareketlenmiştir. Dolayısıyla Karacaoğlan topraklarının böyle bir potansiyeli de var.”
KARACAOĞLAN TÜRKÜLERİYLE DOLU GECE

Yapılan konuşmaların ardından sunuculuğunu Doğukan Bingöl’ün yaptığı gecede, yerel ve mahalli sanatçılardan Ertan Uysal, Fikri Demir, İbrahim Arı, Ayşe Sınıkçı, Elif Payam, Semiha Uysal, Rahmi Tiryaki, Ali Arpaç, Dr. Savaş Bozkurt, Sade Demir ile konuk sanatçı Aşık Mahrumi sahne aldılar. Karacaoğlan türkülerinin çalıp seslendirildiği, şiirlerinin okunduğu gece sonunda, Karacaoğlan Mahalle Muhtarı Turgay Şan tarafından plaketler sunuldu. Karacaoğlan türküleriyle dolu gece, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

6.Karacaoğlan Gecesi’yle ilgili fotoğraflar ve videolara; sosyal medyada facebook/MUT ÇITLIK DOĞA GEZGİNLERİ sayfasından ulaşılabilir.

Tema Tasarım | Osgaka.com