FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 1 Haziran 2021 454 Görüntüleme

Mut Antep Fıstığında da İddialı

Mut, “yeşil altın” diye tabir edilen Antep fıstığında da söz sahibi. İlçemiz Mut’ta “yeşil altın” diye tabir edilen antep fıstığı üretimi Ağustos ayında başlıyor. Bu yıl 5 bin 900 dekar alanda üretimi yapılacak olan antep fıstığından ilçede 5 bin ton rekolte beklenirken, kilosu 15 ile 20 lira arasında alıcı bulması bekleniyor.
Mut yöresinde yetişen fıstığın aroması ve Urfa fıstığı gibi yağının fazla olmasına dikkat çektiğini söyleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Mut İlçe Müdürü Ekrem Bayır, Mersin’in özellikle Mut ilçesinde yetişen Antep fıstığının lezzet bakımından da çok iyi olduğunu söyledi.
Ekrem Bayır, “Önümüzdeki günlerde ciddi firmalar buraya akın edecekler. Daha önce Mersin fıstığı denilince firmalar iç kurdu var, dış kurdu var diye korkuyorlardı. Şimdi ise Mersin fıstığı, Antep fıstığını kalitede geçti diyebiliriz. Çünkü içi dolgun ve hastalık yok. Tabi ki bu da ziraat mühendisi arkadaşlarımızın başarılı çalışmaları ile oldu. Bu konuda Mersin Valimiz, İlçe Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızın destekleri büyük” diye konuştu.
Tarımsal yayım danışmanlık kapsamında Antep fıstığı kontrollerinin yapıldığını söyleyen diyen Bayır, “Üreticiye karazenk, alternaria, psilid, karagöz kurdu ve mevsimsel sorunlar, kuraklık için uygun tavsiyeler verildi. Sulamanın mümkün olmadığı bölgede üsten beslemenin önemi üzerinde duruldu” dedi. Bayır, Antep fıstığının ilçenin 600 rakımında bulunan Alahan, Sarıkavak, Diştaş, Çömelek, Çaltılı, Bağcağız, Kurtuluş, Çatalharman, Çamlıca ve İlice mahallelerinde ağırlıklı olarak yetiştirildiğini belirtti.
Mut’un mikro klima özelliğine sahip Türkiye’nin ender yerlerinden birisi olduğunu ifade eden Bayır, şöyle konuştu: “Burada yetişen tüm ürünlerde zirai ilaç kullanma oranı yüzde 5’dir. Diğer yörelerde ise bu rakam yüzde 20 ile 50 arasında değişir. Antep fıstığımız bu bölgede büyük bir potansiyele sahip. Gerek ağaç sayımız, gerek üretici sayımız azımsanmayacak kadar yeterli. Türkiye’de var olan Antep fıstığı rekoltesi tahmini 350 bin tondur. Doğru üretimle en az bunun 5’te birini Mut ilçesinde gerçekleştirebiliriz. Şuan Mersin bölgesinde 5 bin ton arasında fıstık üretimi yapılmaktadır. Bu sene en iyi senemizi yaşıyoruz.”
HABER: ALİ ÇAĞLAR
KAYNAK: HASAN ÇETİN

Tema Tasarım | Osgaka.com