FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 9 Şubat 2021 704 Görüntüleme

Mut’ta Bağlama Yapım Atölyesi ve Kursu Açıldı

Türkiye’de çok az sayıda bulunan “Bağlama Yapım Atölyesi ve Kursu” ilçemiz Mut’ta da açıldı. Mut Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan atölyede; Orhan Gencebay, Musa Eroğlu ve Yavuz Bingöl gibi ülkemizin tanınmış birçok sanatçısının bağlamalarını yapan hemşerimiz Türk Halk Müziği (THM) sanatçısı Ali Rıza Yılmaz kurs veriyor. Yaklaşık bir ay önce açılan Bağlama Yapım Kursuna yurttaşlar büyük ilgi gösterirken; kurs, kadın kursiyerlerden de rağbet gördü. İlk etapta 10 erkek 10 kadın kursiyerle başlayan kursta, atölyede üretimi tamamlanan ilk bağlamalar, sipariş veren sahiplerine teslim edildi.

TÜRKİYE’DE SAYILI ATÖLYELERDEN

Mut Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü önemli bir hizmete imza atarak, ülkemizde çok az sayıda bulunan Bağlama Yapım Atölyesini kurdu ve Bağlama Yapım Kursunu açtı. Açılan kursta bağlama yapım öğreticiliğini ise, hemşerimiz THM sanatçısı Ali Rıza Yılmaz yapıyor. Açılan kursa yurttaşlar büyük ilgi gösterirken; kursun ilk etabında 10 erkek 10 kadın olmak üzere, 20 kursiyer katılıyor. Kursta öğretmen, öğrenci, ilçe esnafı olmak üzere her kesimden kursiyer bulunuyor. Kurs için kurulan atölyede divan, tambura, kısa kol, cura türlerinde bağlama yapılıyor. Kurs 584 saat sürecek.

Teke: “Mutumuza güzel bir değer katacağız.”

Konuyla ilgili konuşan Mut Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Teke, THM sanatçısı Ali Rıza Yılmaz’dan gelen talebi değerlendirerek, Bağlama Yapım Atölyesini kurduklarını söyledi.
Teke, “İlçemize farklı güzel bir değer katacağını düşünerekten, her türlü desteğimizi verdik ve atölyemizi kurduk. Ve şu an yaklaşık bir aydır da kurslarımızı açtık, devam ediyoruz. Yediden yetmişe katılım var. Talep güzel ve İnşallah bu kursumuzu Mut’ta yıllarca devam ettireceğiz ve Mutumuza güzel bir değer katacağız” dedi.

Yılmaz: “Yeni nesle katkımız olsun istedik.”

Uzun yıllar Ankara’da çalışmalarını yürütmesinin ardından, Mut’ta bu projenin yaşama geçmesinde fikir önderliği yapan ve açılan kursta bağlama yapım öğreticiliği görevini yürüten THM sanatçısı hemşerimiz Ali Rıza Yılmaz ise, “Burada bu projeyi sunduğumda, önce Milli Eğitim Müdürümüzle konuştuk, yardımcılarıyla konuştuk, Halk Eğitim Merkezi Müdürümüzle konuştuk. Projeyi çok uygun buldular. Ve Türkiye’de hiç olmayan bir atölyeyi, bağlama yapma atölyesini Mut’ta kurduk. Güzel güzel bağlamalarımızı yapıp, öğretip, yeni nesle büyük katkımız olsun istedik” dedi.

“Bayanların ilgisi gururlandırdı.”

İlçemizin yetiştirdiği değerlerden, Orhan Gencebay, Musa Eroğlu ve Yavuz Bingöl gibi ülkemizin tanınmış birçok sanatçısının bağlamalarını yapan THM sanatçısı hemşerimiz Yılmaz; kurs ve kursiyerlerle ilgili ise şunları söyledi: “Yaptığımız bu işi en güzel, anlamlı bir şekilde, bizden sonraki kuşaklara aktaracağız. Mut Halk Eğitim Merkezindeyiz. Güzel bir atölye kurduk. Öğrencilerimiz var. Yaklaşık 20 tane bağlama yapmak isteyen öğrencilerimiz var. Hepsi de çok yetenekli, çok hevesli. İşin en güzel yanı bayan öğrencilerin olması. Bayanların bu bağlama yapımına ilgi duyması beni çok gururlandırdı. Güzel bir şey. Erkek öğrencilerimiz de var. Elleri takım tutmayı biliyor. Aletleri kullanabiliyorlar. Bunlar önemli. Hepsi yetenekli. Hepsine sonsuz teşekkür ediyorum.”
Kurs süresinin 584 saat olduğunu ve kurs için kayıtların devam ettiğini kaydeden Yılmaz, atölyenin ve kursun açılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Tuncer: “İlk kayıt olan öğrencilerdenim. Kursumuz çok keyifli.”

Kursiyerlerden öğretmen Hilal Tuncer ise, böyle bir atölyenin açılacağını duyar duymaz hemen ilk kayıt olan öğrencilerden olduğunu söyledi. Ali Rıza Yılmaz’a büyüdüğü topraklara gösterdiği vefadan dolayı teşekkür eden Tuncer, “Yıllar yılı Ankara’da emek vermiş, ama hep gönlünde kendi memleketine faydalı olmak isteği varmış. O açıdan ben kendim de yıllardır İzmir’de görev yaptım, 2 yıl oldu memleketime geldim. Belki vizyonumuz ortak olduğu için, böyle bir çalışmada daha önce görüştüğümüz zaman, ‘Hocam ilk kayıt olmak isteyenlerdenim’ dedim. Kursumuza başladık. Çok keyifli” dedi.

“Ağacın kokusunu, ağacın dokusunu, ağacın sesini öğrendim.”

Haftada bir gün kursa geldiklerini, ama boş zamanlarında da uğradıklarını söyleyen Tuncer, “Ali Rıza Yılmaz hocamız sayesinde ağacın kokusunu, ağacın dokusunu, ağacın sesini öğrendim” şeklinde konuştu.

“Kadının yapamayacağı şey yok.”

Hilal Tuncer, sözlerinin devamında duygularını ve düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Hayatımda ilk defa mengeneyi gördüm, tesviye aletlerini tuttum. Ama çalışması çok güzel bir atölyedeyiz. Ortamımız olarak da öyle. Aynı zamanda her zaman söylendiği gibi, kadının yapamayacağı şey yok. Genelde bu tür çalışmalar bu alet kullanımları hep erkekler kullanır, diye söylenir; ama bizim grubumuzda 3 kadınız ve hocamızın söylediğine göre de çok yetenekli olduğumuzdan bahsediyor. Yapımı çok keyifli. Çünkü bağlama, evet öğrenmek ayrı bir meziyet, ayrı bir ilgi; ama bu el sanatları olduğu için çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin neresinde olursak olalım bağlama hepimizin gönlünde. Yediden yetmişe, türkülerimiz hayatımıza her zaman dokunan ezgilerdir. O açıdan çok kıymetli görüyorum. Bir de Türkiye’de böyle bir atölyenin olmaması beni çok üzüyor ve biz küçük bir ilçe olmamıza rağmen hocamızın sayesinde böyle bir atölyeye kavuştuk.”

“Öğrencilerimizin de katılmasını istiyorum.”

Pandemi döneminden sonra öğrencilerini de yönlendireceğini ifade eden öğretmen Tuncer, “Öğrencilerimizin çok katılmasını istiyorum. Aynı zamanda bu atölye daha da büyüyecek. Bizler, İnşallah öğrendiğimiz zaman, bir sonraki nesillere aktarma vizyonundayız. Öğrencilerimiz için istihdam sağlanabilir. Kendi işlerini kurabilirler, ileride kendi atölyelerini yapabilirler. Bu açıdan da çok önemsiyorum. Hocamıza tekrar teşekkür ediyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Koç: “Kursun açılması bizi çok heyecanlandırdı.”

Yine kursiyerlerden öğretmen Mehmet Koç ise, “İlçemizin folklorik yapısı çok güzel. Bir altyapı var, iyi bir yetenek var. Ali Rıza Yılmaz hocamızın buraya gelmesiyle birlikte Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bağlama yapım ve tamir atölyesi kurulması; yıllarını bu saz yapımı, bağlama yapımı ve icracılık yönünde vermiş olduğu emeklerinin buraya gelip bizlere aktarmasını istemesi ve duymuş olduğumuz bu kursun açılması bizi çok heyecanlandırdı” dedi.

“Bizim için farklı bir pencere açıldı.”

Mesleğinde emeklilik yılının yakın olduğunu ve emeklilikten sonra kendine bir meşguliyet olacağını belirten öğretmen Koç, şunları söyledi: “Bağlama yapımında kullanılan malzemelerin tozunu yutarak, hissederek yaşamak istiyorum. Ali Rıza Yılmaz hocamızı can kulağıyla dinliyoruz. Anlattıklarını harfiyen yerine getirmeye çalışıyoruz. Kamerayla kayıt altına alıp, tekrar tekrar izliyoruz. Araştırıyoruz. Yaptığını dört bir gözle, çalışmalarını titizlikle takip ediyoruz. En iyi şekilde öğrenip, bizden sonraki nesillere de aktarmak istiyoruz. Bizim için farklı bir pencere açtı.”
Koç, emeklerinden dolayı Ali Rıza Yılmaz’a ve Halk Eğitime teşekkürlerini iletti.
Konservatuara gitmek istediğini belirten kursiyerlerden öğrenci Mehmet Kristof Aslan ise, bunun için kursa katıldığını ifade etti.
Öte yandan Mut Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan atölye ve kursta üretilen ilk bağlamalar, sipariş veren sahiplerine teslim edildi. Günde 6 saat olmak üzere toplamda 584 saat süren Bağlama Yapım Kursuna kayıtlar devam ederken, ayrıntılı bilgiler Mut Halk Eğitim Merkezinden edinilebilir.

Tema Tasarım | Osgaka.com