FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 28 Ağustos 2019 984 Görüntüleme

YANAN SADECE KURU OTLAR DEĞİL!

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, özellikle yaz aylarında sıcakların artması ile otluk alanlarda çıkan yangınlara ve bu yangınların zarar verdiği doğal yaşama dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 2018 yılında 1719 ot yangınına müdahale ederken, bu rakam 2019 yılının ilk 8 aylık döneminde 1050 olarak gerçekleşti.İtfaiye yetkilileri, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaları konusunda uyararak, otluk alanların temizlik amacıyla yakılmaması gerektiğini vurguladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, yaz aylarında artan sıcaklardan dolayı otluk alanlarda çıkan yangınların doğaya verdiği zarar ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda vatandaşları uyardı.Yetkililer, otluk alanların temizlik amacıyla yakılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Ekolojik dengenin bozulmasında önemli bir rol oynayan orman yangınlarının yanı sıra otluk alanlarda çıkan yangınlar da doğal yaşamın zarar görmesine neden oluyor.

2019 yılının ilk 8 ayında 1050 ot yangınına müdahale edildi

Görevi can ve mal kurtarmak, çevreyi korumak olan Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 2018 yılında 1719 ot yangınına müdahale ederken, bu rakam 2019 yılının ilk 8 aylık döneminde 1050 olarak gerçekleşti.
Kent içerisinde ve çevresinde bulunan otluk alanlar,birçok canlının doğal yaşam alanı olması ve ekolojik denge açısından önem arz eden bölgeler olarak tanımlanıyor.Bu alanlarda yaşayan küçük böcekler ve bitkisel örtü gibi diğer canlıların besin zinciri içerisinde bulunuyor.
Özellikle yaz aylarında sıcakların artması, bu bölgelerde bulunan otların yanıcı özelliğinin artmasına neden oluyor ve bu dönemlerde yangınlar artış gösteriyor. Otluk alan yangınları,bir taraftan çevre kirliğine neden olurken,bir taraftan da tarım arazileri ve yerleşim alanları için tehdit oluşturuyor. Bu bölgeyi sığınma ve barınma alanı olarak belirleyen canlılar da yangınlarda zarar görüyor.

Vatandaşlar ne yapmalı?

Otluk alanda çıkan yangınlar için vatandaşların da üzerine düşen görevlerin olduğunu ifade eden İtfaiye yetkilileri, bir yangın durumunda zaman kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aramaları gerektiğini vurguladı.
Alınması gereken tedbirler konusunda da bilgi veren yetkililer, bu alanların temizlik amacıyla yakılmaması gerektiğini ifade etti.
Otluk alanlarda kontrolsüz ateş yakılması, yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması, sönmemiş sigara izmariti ve kibritin yere atılması, cam ve cam kırıklarınınatılması gibi nedenlerin yangınlara neden olduğunu ifade eden yetkililer, vatandaşların bu konulara dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

Tema Tasarım | Osgaka.com