FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Uncategorized 19 Temmuz 2022 380 Görüntüleme

KESTEL KANYONU GÜNLÜĞÜ

10 Temmuz 2022
Önceden yaptığımız plan gereği, sporcular hazır olduğunda, kanyon basın grubunda hareket saatini duyuracağım.
Mersin Büyük Şehir Mut Koordinasyon Şube Müdürü Ferruh bey, basın mensubu arkadaşları araçlar ile buluşturup, merkez üssümüz olan İnce Gıda Zeytinyağı’nda toplanacağız.
Kanyon geçişi için, her türlü hazırlıklarını, sporcular İnce Gıda Zeytinyağı Fabrikası’nda yapıyor.
Bunun ana nedeni, sporculardan ben Bukay İnce’nin, bu işletmenin sahibi olmam ve bir geçiş hazırlığı için, İnce Gıda gibi, dış saha ve kapalı alanı oldukça geniş bir yapının, çok uygun ve ihtiyaç olması.
Bu ana nedenlerle, Manisa ve Bursa’dan gelen altı sporcu, İnce Gıda’da üslendi. Gerekli ekipmanlar ve kanyon geçişi esnasında, geride bırakılması gereken şeyler, İnce Gıda’da güvende kaldı.
Sporcuların oluru ile hareket saatini 08.30 olarak duyurdum ve Ferruh bey duyurusunu 08.15 olarak yaptı.
Ekip pratik, yoldayız.
Dağpazarı yolu üzerinden, yol boyunca Kestel’ i izleyerek ilerliyoruz. Kanyon görselinin geniş olduğu bir kaç yerde, basın mensupları, kısa röportajlar yaptı.
Kavaközü yol ayrımında, sporcular, Kavaközü tabelası önünde fotoğraf verdi. Nedeni, sporculardan ben deniz İNCE Bukay’ın Kavaközülü olmam.
Çok güzel bir fotoğraf olmuş doğrusu.
Bugünkü adı Dağpazarı olan, yolumuz üzerindeki köyün önceki adı Kestel. Adını, eteklerinde bulunduğu Kestel Dağı’ndan alır. Tıpkı biraz sonra içinde olacağımız kanyonların aldığı gibi.
Ferruh bey muhtarı aradı. Kahve açık mı, diye sordu. Bayram nedeni ile kapalıymış. Yine de, önceki zamanlarda Jandarma karakolu olan, şimdiki kahvede durduk. İki kişiye kısa bir bilgi verdim. Geçiş duyulsun, bayram nedeni ile buralara gelenlerle, tüm Türkiye’ye duyulsun istiyoruz.
Buraları çok iyi bilirim. Hem sporcu olarak, hem de Kavaközü’ne yakın köy olup, buralarda ticaret yaptım.
Çivi yolunda ilerleyip, Palantepe Yaylası üzerinden, Söğütözü Yaylası’na geldik. Kanyon girişi, burada bulunan, yazıtı olmayan, antik köprünün yanından.
Bizim Pers Yolu’nun bir hattı üzerinde, Söğütözü Çayı’nı aşmaya yarayan köprünün devamı, Olba antik kentine uzanır.
Oldukca bakımsız durumda, her gün daha kötü duruma giden bu muhteşem hazine, umarım, bir an önce bakıma alınır.
Sporcular olarak, giriş için hızlanmak istiyoruz.
Kanyon bizi bekliyor.
Anın kalıcılaştırılması olmadan olmaz, bu arada.
Basın mensubu arkadaşlar, röportajlarını yapıyor, fotoğraflar çekiliyor.
Ekibin, destek kuvvetlerine hoşça kalın derken; sporcular, renkli kanyon çantalarını sırtlayıp yürüyorlar.
Her türlü teknik malzemelerimiz, dört gün boyunca yiyeceklerimiz, tabak, kaşık, bardak, kamp saatlerinde giyeceklerimiz, matlarımız , uyku tulumlarımız, bolt malzemelerimiz, matkap, güç kaynaklarımız, makaralarımız, tekmil içinde.
Sulu kanyona, köprü altından inip, basına görüntü verildi.
İlerleyip, kanyonun çamuruna, sazlığına bulaşınca, köprü üstünde anı kalıcılaştıran basına son kez döndük.
Kanyon ve yedi kişilik cesur adamlar, Türkiye’nin geçişi en zor, en uzun, girişi ve çıkışı arasında, 1200 metre kod farkı olan, Dünyada başka hiç bir kanyonda bulunmayan, 87 metrelik, yüz metrelik iki iple, tek seferde inilebilen şelalesi bulunan, adrenalin salgısı en tavan, bir geçişte üç kanyon geçişi yaşatan, suyu içilebilen, içinde tatlı su kaynakları bulunan, Mavi Göl karakterli, tehlikeli anlarda geçiş veren, içindeki canlıların insanı tanımadığı, yerel halktan henüz hiç kimsenin içinden geçmediği, yakın bir zamana kadar, “asla buradan geçilemez” denilen, Muhteşem Doğu Kestel Kanyonu ile baş başa kalıyor.
Not: Devam edecek.

Tema Tasarım | Osgaka.com