FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 11 Ağustos 2020 527 Görüntüleme

ÖZNUR EKİCİ GÖKBELEN YAYLASINDA YAZ DOSTUM DEDİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi sanatçıları halka sosyal mesafeli halk konserleri başlattı.
Corona günlerinde eve kapanan halkın biraz morali düzelsin diye yaz konserlerinde buluşları sağlandı.
Gündüzden başlayan sahne, ışık ve ses düzeni hazırlıkları konser başlangıcına kadar devam etti. Sazlar, solist provaları ve tam 21.00’de başlayan konser. Orkestra çok başarılı, her biri kendi içinde başarılı sanatçılardan oluşmuş. Bağlama, keman, kaval, davul, klavye… zaman zaman solist onlara mikrofonu veriyor. Avşar’ın bozlağı, Adana’nın havaları, halayı, İç Anadolu, Güney Doğu Anadolu’nun sesleri dile geldi.
Kıvırcık Ali, Ahmet Kaya’yı dinler gibi olduk. Sahne, sosyal mesafesi hazırlanan oturma yerleri. Konser öncesi dağıtılan maske, horozlu şeker… Çocuklara dağıtılan uçurtma… Çocukların içinde kalan bahar sevinci uçurtmalar ile yeşerecek.
Gökbelen’de çoğu mart ayından bu yana kalan yaşlılar, sonra onlara katılan yayla sakinleri çınar altına yerleştiler. Sunumda belirtildiği üzere; “Bunalan halka konser vererek, onlara moral vermek. Ama esas amaç, 4-5 aydır sanatını yapamayan, evine ekmek götüremeyen sanatçılar bu olanağı vermek. Onlara ruhlarını geri vermek.”
Konsere gelenler, doyasıya eğlendiler. Müziğin ahengi ile zaman geldi duygulandılar. Zaman geldi hemen olduğu yerde oynamaya başladılar. Sahnede davulcu onların yanına geldi, coşkularına katıldı. Coşku ile davula, tokmağı, çırpıyı vurdu.
Güvenlik güçleri zaman zaman aralarda gezerek sosyal mesafeye uyulmasını sağladı. Maskesini çıkaranları uyardı.
Yaz sıcağında serin yayla esintileri arasında sazlar coşku ile çaldılar. Sanatçı Öznur Ekici, içten, coşku ile türkülerini söyledi. Amatör bir ruh vardı. Ama sıcacık oldu. Öyle şanlı, şöhretli sanatçı yerine mahalli anlamda sanatçılar. Demek onlarda dinlenebiliyorlarmış. Çok paralar harcanıp, halka konser düzenlenmesi yerine dar olanaklar ile topluma bir şeyler vermek.
Konserde gençler yoktu. Çünkü onlar sahilde. Bayramın son günü hafta başında işinde, gücünde yer almaya başlamışlardı. Orta yaş grubu izleyici oldu. Halk, sanatçılar kaynaşıverdi.
Geçen yıllarda 30 ağustos şenlikleri yapılmıştı. Tiyatro gösterileri yer almıştı. Gökbelen halkı geleneksel 30 Ağustos Zafer Şenliklerini özlüyor. Bu yılda yapılmasını istiyorlar.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap SEÇER, bir incelik düşünmüş, evden çıkamayan orta yaş grubu ile evinde kalan sanatçıyı bir araya getirdi. Ne güzel etti. Emeklerine sağlık. Tarsus, Mersin merkez ilçeler, Gülnar, Mut, Aydıncık, Anamur tüm ilçelere ulaşmak. Sahilde yaşayan halk, tatile gelen insanlar, yaylada yaşayan orta yaşlılar; hepsine bir gülümseme, bir coşku yaratmak.
Bu corona döneminde olur mu, diyenler çıkıyor. Yavaş yavaş toplumun sosyal mesafe kuralları içinde eğlenebildiği görüldü. Yaylalarda su kesintisi içinde, bu konserler nereden çıktı, diyenler oluyor.
Yaylada yaşayan birisi olarak şunu gördük; bayram sevinci ile herkes bir yakını, anası, atasına koştular. Her evin önünde avarlar kurulmuş, eline hortumu alan suyu sıkmaya başladı, depolarda su kalmadı. Bölgede elektrik kesintisi ile su pompaları çalışmayınca su kesintileri hat safhaya ulaştı.
Bir hafta öncesine kadar böyle bir sorun yoktu. Özellikle dağlardan esen rüzgarlar (poyraz) orman yangınları artmaya başlıyor. Orman İşletmesi elektrik işletmesini uyarıyor. Yangına hassas bölgelerin elektrikleri kesiliyor. Bu konuda bir önerimiz olacak.
300 gün güneş günü olan bölgemizde, su pompalarının güneş enerjisi ile çalıştırılması. Sanırım hızlı bir şekilde su kesintilerine son verecektir. Bazı bölgelerde hatlarda eksiklik çıkarsa, bu da MESKİ’nin boruları yenilemesi, hatlara bakım yapması ile son bulabilir.
Yazları sahiller, yaylalar, yaşam alanları, suyu oldu mu; coşkusu oldu mu; değme keyfine. Bu konuda emek veren yerel yönetimlerin emeklerine sağlık. Hizmetlerini hak kabul etsin. Ama yerel yönetimlerde, kararlarda muhalefet edenlere de bir çift sözümüz var:
“Su ile oynamayın. Kin, nefret ile su ile oynarsanız, halkta sizlerle oynar.”

İlginizi çekebilir

Türkiye’de Çiftçi Olmak

Türkiye’de Çiftçi Olmak

Tema Tasarım | Osgaka.com