FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 15 Aralık 2020 454 Görüntüleme

KENTLERİ SÜSLEYEN ANITLAR

Paris deyince Eyfel Kulesi, Wasington deyince Özgürlük Anıtı, Ankara deyince Anıtkabir, İstanbul deyince Galata Kulesi , Roma deyince aklımıza Pisa Kulesi gelir.
Anıtlar vardır, yüzyıllar boyunca ayakta kalır. Uslarda iz bırakır. Tarihlerde onu parmakla gösterirler.
Silifke’de binlerce yıl önce yapılmış Zeuss tapınak kalıntıları, Kale, Tarihi Taş Köprü. Uzuncaburç’ta tapınaklar, antik tiyatro, Kız Kalesi. Hepsi bize miras kalmış. Onları korumak, dünyanın olduğu kadar bizim de namusumuz.
Taş Köprü önündeki su değirmeni belirli bir yaş grubu Silifkelilerin içinde bir yara gibi durur. Birileri yıktırdı. Hala içimizde bir yerde görüntüsü duruyor, geri istiyoruz. 2 bin yılın içinde 3 asırlı bir dönemin anısı da olsa, o güzellik görgelerimizden gitmiyor.
Yerel yönetimlerimiz , Silifke, Taşeli kültürünü simgeleyen bazı yapıtları bize kazandırmışlar. Mut girişinde Halk Oyuncularımız, Mersin girişinde Keklik, taş Köprü yanında Çingilli Kız, Çilekçi Arife Abla. Bir dönem yapılan kabartma heykeller.
Bu yapıtları bize bırakanların emeklerine sağlık. Yüreklerine sağlık. Zaman zaman yerel yönetimler, bazı projeler ile yeni yapıtlar kazandırmak isterler. Bu ufuklarının açıklığına göre yeni projeler olur. Bu yapıtları alkışlarız.
Geçen yıl Taşucu’nda eski belediye önünde Atatürk anıtında düzenleme yapılmış, halkla ilişkiler anlamında eksiklik olacak ki; yörede yaşayan duyarlı insanlar ayağa kalktı. Sonradan anlaşıldı ki bakımı yapılmış.
Göksu ırmağının üstünde yayalar için bir asma köprü projesi günlerce önce paylaşıldı, inşaat başlayınca hazır olan toplum bunu alkışladı.
Mersin Silifke girişinde yörede yaşayan insanların benimsediği Keklik Heykeli birden bire kaybolunca, tepkiler birden bire çığ gibi büyüdü. Burada da bir halkla ilişkiler eksikliğini gördük. Yerel yönetim kendi içinde meclis üyeleri, kent konseyi, sivil toplum örgütleri ile paylaşmadan bu çalışmaya girince böyle bir tepki olağandı.
Cılız bir ses ile Narlıkuyu’da bir yere taşınacağı belirtildi.
Bazı park ve bahçelerde yer alan mermerden büyük emeklerle yapılan heykellerde kaldırılmış.
Bunların hepsinde toplumsal mutabakat yapılmasında yarar var. Projeler bir bütün olmalı. Özellikle yerel yönetimlerin bu tür projeleri kendi meclislerinde, kent konseyi gibi sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiği platformlarda bilgilendirme, projeye katkı alma gibi unsurlar yerine gelmiş olur. Diğer boyutu da birlikte yönetilen Büyükşehir ile de konunun paylaşılmasında yarar vardır.
Biz buna yörede yaşayan halkın rızalık vermesi, projelere katılması anlamında önemsiyoruz.
Bu anlamda kalıcı yapıtların yapılmasında, onların sökülmesinde biz olgusu ile projeler üretilmeli. O zaman içimizde, çevremizde bir sevgi yumağı oluşur. Buna büyük gereksinim var.

İlginizi çekebilir

SİLİFKE CEM EVİ AÇILDI

SİLİFKE CEM EVİ AÇILDI

Tema Tasarım | Osgaka.com