FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 9 Mart 2021 722 Görüntüleme

Uyku Neden Bu Kadar Önemli?

Başlıktan da anlaşılacağı üzere uyku, insan hayatında oldukça önemli bir yere sahiptir. İnsanın fizyolojik, psikolojik gereksinimleri olduğu gibi uyku da bir ihtiyaçtır. Birçok araştırmaya konu olan uyku, insan tarafından yeteri kadar alındığında yaşam kalitesinde artma, psikolojik iyi oluşuna olumlu yönde katkısı bulunmaktadır. Özellikle öğrenme çağında olan bireyler, 12 ila 13 saat arası uyumaları gerekmektir. Öğrenme çağındaki bireylerin uykularından ödün vermemeleri gerektiği konusunda Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz; öğrenme çağındaki bireylerin yeterli uykuyu almamaları takdirde öğrenme sırasında beyindeki sinirsel bağlantıların kurulmasında engeller olacağını ve öğrenme bozukluğuna bile yol açabileceğini belirtmiştir. Aynı zamanda yeteri kadar uyku almamanın bir sorun teşkil etmesi değil fazla uyumanın da olumsuz etkilerinin olduğunu belirtmiştir.
Sadece çocukların hayatında uykunun öğrenme konusunda bir etkisi mevcut değil tabiki. Üniversite öğrencilerin az uyuduğuna dair bir kanı mevcuttur. Üniversite öğrencileri , genelde ders çalışmak ve uyku arasında bir seçim yapmaktadır. Araştırmalar ,bu seçimin uyku yönünde olması gerektiğini gösteriyor bize. Uyku kalitesi ile psikolojik sağlığın arasında doğru orantı olduğu görülmektedir. Uyku kalitesi kötü olan üniversite öğrencilerinin psikolojik sıkıntılar çektiği aynı zamanda da akademik başarılarını da etkilediği belirtilmiştir. Topluma hizmet verecek olan mesleğin öğrencilerin sağlıklı yaşam tarzı geliştirebilme durumu, hizmet verdiği ve rol modeli olduğu birey ve topluma da yansıyacaktır. Tıp, hemşirelik, eczacılık öğrencilerinin uyku kalitesinin incelenmesinin, sağlık eğitimi veren bu okullardaki öğrencilerin yeterli, kaliteli uyuma durumları ve etkileyen etmenlerin belirlenmesi gerektiği savunulmaktadır. Uykunun ne kadar önemli olduğu konusunda konuştuktan sonra peki kaliteli uyku nasıl mümkün?
*Herkesin bilip ama uymakta sıkıntı yaşadığı kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durmak,
*Yatak odasında başka rutin işler yapmamak,
*Uyku gelmeden yatağa girmemek,
*Ne kadar uyunursa uyunsun belli bir saatte kalkmak,
*Gündüzleri uyumamak ve ses, ışık konusunda odayı izole etmek,
Bunlar gibi uyku kalitesini arttıracak birçok örnek verilebilir ama bu önerilerin kişisel olduğunu söylemek isterim. Aslında temel olan, kişinin kendi bedenine ve psikolojisine yönelik uyku düzenini bulabilmesi ve uygulayabilmesidir.

İlginizi çekebilir

TURGUT ATLAY HAKKA YÜRÜDÜ

TURGUT ATLAY HAKKA YÜRÜDÜ

Tema Tasarım | Osgaka.com