MUTLAK BUTLAN KARARI SİYASET GÜNDEMİNİ SALLADI
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kurultayına ilişkin verdiği “mutlak butlan” kararı, siyasi arenayı hareketlendirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel karara tepki gösterirken, CHP Mut İlçe Örgütü de açıklama yaparak Özel’e destek verdi.
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi’nin CHP kurultayına ilişkin verdiği “mutlak butlan” kararı, Türkiye siyasetinde geniş yankı uyandırdı. Kararda, CHP’nin 2023 kurultayının hükümsüz olduğu belirtilirken, mevcut Genel Başkan Özgür Özel ve yönetimi tedbiren görevden uzaklaştırıldı, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve önceki parti yönetimi göreve iade edildi.
Kararın ardından CHP Genel Merkezi ve Türkiye genelindeki tüm CHP il ve ilçe örgütleri teyakkuz durumuna geçti.
CHP Mut İlçe Başkanlığı: “Kararı kabul etmiyoruz, Genel Başkanımızın yanındayız”
CHP Mut İlçe Başkanlığı, karar sonrası yazılı bir açıklama yaparak, karara tepki gösterdi. Parti binasında toplanan partililer ve CHP Mut İlçe Başkanı Abdurrahman Günay, Özgür Özel’e destek açıklamasında bulundu. CHP Mut İlçe Başkanlığı açıklamasında, “Partimizin iradesine gölge düşüren mutlak butlan kararını kabul etmiyoruz. Baba ocağımıza sahip çıkıyor, örgütümüzün ve delegelerimizin iradesinin yanında duruyoruz. Genel Başkanımız Özgür Özel’in yanındayız; halkın umudunu büyütmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.
Vahap Seçer: “Bu karar demokrasiyle bağdaşmıyor”
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, karara ilişkin yaptığı açıklamada şu değerlendirmede bulundu: “Mutlak butlan kararı; hukukun evrensel ilkeleriyle, demokrasiyle ve siyasi etikle bağdaşmayan bir karardır. Amaç CHP’yi zayıflatmak ve toplumsal umudu yıpratmaktır. Hepimize düşen görev ortak irade etrafında kenetlenmektir.”
Vahap Seçer daha sonra, CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Özgür Özel ve partisinin büyükşehir belediye başkanları ile bir araya gelerek; Özel’e destek açıklamasında bulundu.
CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanları: “Kurultay 45 gün içinde toplanmalı”
Ziyaret sonrası CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanlarının ortak açıklamasında, şu görüşler kamuoyuyla paylaşıldı: “Cumhuriyeti kuran Partimiz, ülkemizin demokrasi tarihinde bugüne kadar yaşanmış zor süreçlerden başarıyla çıkmıştır. Partimiz, bugün içinde bulunduğumuz süreçten de birlik ve beraberlik içerisinde güçlenerek çıkacaktır. ‘Mutlak Butlan’ kararının asıl amacının, Cumhuriyet Halk Partimizi bölmek, parçalamak ve milletimizin iktidar değişimi umudunu zayıflatmak olduğunun farkındayız. Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediye Başkanları olarak; partimizin seçilmiş Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in ve parti yönetimimizin yanındayız. Gelinen aşamada, partimizin selameti ve geleceği açısından, olağanüstü kurultayımızın en geç 45 gün içinde toplanması gerektiği görüşümüzü kamuoyuna duyururuz.”
Seçer, “Demokrasi adına kaygı verici”
Yaşanan bu gelişmelerin ardından CHP Genel Merkezi’ne yapılan polis müdahalesine de tepki gösterildi. TBB ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Partimiz Genel Merkezi’ne yönelik bugün gerçekleştirilen polis müdahalesi; anlık gelişen bir güvenlik uygulaması olarak değerlendirilemez. Yaşananlar, zemini önceden hazırlanmış, siyasi sonuçları hesaplanmış bir müdahale görüntüsü vermektedir. Demokrasi tarihimiz açısından son derece kaygı verici ve kamu vicdanını derinden yaralayan bir tabloyla karşı karşıyayız. Ancak bilinmelidir ki bu tür girişimler CHP’yi zayıflatmaz; aksine ortak mücadele iradesini güçlendirir. Bu süreçte her birimizin sorumluluğu; ayrışmadan, iç tartışmalara savrulmadan, demokratik mücadeleyi kararlılıkla sürdürmek ve partimizin birlik iradesini kurultayda güçlendirmektir.”




