FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 14 Ocak 2021 345 Görüntüleme

Kestel Dağı’nda Yapılacak Yaban Keçisi Avına Tepki!

Yaban keçilerinin avlanması için Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü tarafından açılan ihaleye ve Mut’un Kestel Dağında yapılacak olan yaban keçisi avına yurttaşlar tepki gösterdi. Sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla, 9-15 Ocak tarihleri arasında Mut Kestel Dağında yapılacak olan 5 yaban keçisi avına tepki gösteren yurttaşlar; nesli tükenmekte olan ve koruma altında bulunan yaban keçisi avının durdurulmasını talep etti. Öte yandan, daha önce başka bölgelerde de yapılan buna benzer ihalelerin yargı sürecine taşınmasıyla, ihale ardından mahkemelerce iptal edildiği kamuoyuna yansıyan haberler arasında yer aldı.
16 Temmuz 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyle; aralarında ilimiz Mersin’in de bulunduğu 5 bölge ve ilçemiz Mut’taki Kestel Dağı’nın da bulunduğu 15 avlakta, nesli tükenmekte olan ve koruma altında bulunan yaban keçisi avı yapılacak. İhaleye göre, Mut Kestel Dağı’nda 5 yaban keçisi, tanesi 11 bin 500 TL’den avlanacak. İhaleyi kazanan av şirketinin, 9-15 Ocak 2021 tarihleri arasında, Kestel Dağı’nda yaban keçisi avı yaptıracağı öğrenildi.
İhaleden ve yapılacak olan yaban keçisi avından haberdar olan ilçemizdeki bazı yurttaşlar, ihaleye ve yaban keçisi avına tepki gösterdi. Yurttaşlar, sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla, yapılacak olan avın iptal edilmesini istedi.
Konuyla ilgili olarak Mut Kıravga’dan Devrim Şimşek, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla, söz konusu yaban keçisi avının yönetmeliklere ve mevzuatlara aykırı olduğunu belirtti.
Devrim Şimşek yaptığı açıklamada; “9 Ocak-15 Ocak tarihlerinde Mut Kestel Kapızı çevresinde GÖNYE HUNTING ACTIVITIES av acentesi tarafından nesli tükenmekte olan 5 dağ keçisinin katliamı yapılacak. Konya merkezli bu acente yurtdışından avcı/katilleri ülkemize getirmektedir. Nesli tükenmekte olan dağ keçilerini avlamak, ‘AV VE YABAN HAYVANLARININ VE YAŞAM ALANLARININ KORUNMASI, ZARARLILARIYLA MÜCADELE USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİĞİNCE’ ‘Nesli yok olma tehlikesi altında bulunan tür ve bunların yaşama ortamlarının korunması esastır. Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır’ maddesini ihlal etmektedir” emsal davalar mevcuttur. Ayrıca aynı yönetmelikte ‘Madde 19 – Türkiye’nin doğasından av ve yaban hayvanı yakalamak ve yumurta toplamak isteyen yabancılara; sadece Türkiye’de bilimsel araştırma yapmak veya araştırmalara katılmak amacıyla bu Yönetmeliğin 44 ve 46’ncı maddelerine göre izin verilebilir.’ ibaresi yer almaktadır. Bu ‘yabancılar’ hangi bilimsel çalışmalara katılacaktır?” ifadelerine yer verdi.
“Doğamıza, dağlarımızda yaşayan canlılarımıza sahip çıkalım” çağrısında bulunan Şimşek, “Avcılık spor değil cinayettir!” dedi.
Şimşek’in yaptığı açıklama ve paylaşımlara destek veren Mutlular da, nesli tükenmekte olan ve koruma altında bulunan yaban keçisi avının durdurulmasını talep etti.

Tema Tasarım | Osgaka.com