Namaz vakitleri —
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • Sonraki namaza kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE
  1. Haberler
  2. Haber
  3. Gündem
  4. Mut’ta zeytin alım fiyatı düştü, üretici hasadı erteledi

Mut’ta zeytin alım fiyatı düştü, üretici hasadı erteledi

featured
Google'da Abone Ol service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mut’ta tüccarların zeytin alım fiyatlarını düşürmesine tepki gösteren üreticiler, zeytin hasadını erteledi. Türkiye’nin önde gelen zeytin üretim merkezlerinden biri olan Mut’ta, hasat sezonun başlamasıyla 30 ile 70 liradan alımına başlanan zeytin fiyatlarının, tüccarlar tarafından tüm cins ve boylarda 5 lira düşülmesine zeytin üreticileri tepkisiz kalmadı. Zeytinin “Yok Yılı”nda fiyatların düşürülmesine tepki gösteren Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser İnce’nin çağrısına uyan çok sayıda üretici, zeytin hasadını bir süreliğine erteledi.

Türkiye’nin zeytin üretiminde önemli bir yeri olan ilçemiz Mut’ta, hasat sezonun başlamasıyla zeytin işleme tesisi, fabrikalar ve tüccarlar tarafından kilosu en düşük 30, en yüksek 70 liradan zeytin alımına başlanmıştı. Daha sonra zeytinin tüm cins ve boylarında alım fiyatı 5’er lira düşürüldü. Zeytin alım fiyatlarının düşürülmesine tepki gösteren Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser İnce, kooperatifin sosyal medya hesabından bir video yayınlayarak; üreticilerden 3 gün boyunca zeytin toplamamasını istedi. Kooperatif Başkanı Gülsüm Kevser İnce, zeytin alımı yapan bir firmanın yetkilileriyle görüştüğünü, fiyatların neden düştüğünü sorduğu zaman ise firma yetkilisinin, kendisine “Size hesap mı vereceğiz” dediğini iddia etti.

“İşin içinde oyun var.
Az olan malın fiyatı düşmez.”

Fiyatların düşmesinin ardından kooperatife başvuran üreticilerin, nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda kendilerine danıştığını aktaran Kooperatif Başkanı İnce, yayınladığı videoda, “Dünyanın hiçbir yerinde az olan bir malın fiyatı düşmez. Bu işin içinde bir oyun var. Bu oyunu da sizlere kim oynuyor, bilemiyorum. Daha doğrusu biliyoruz da ifade edemiyoruz. Bu durumda bizim yapacağımız şey, üreticiler olarak güçlerimizi birleştirip, zeytinimizi üç gün toplamayacağız. Üç gün eleklere zeytin götürmeyelim. Buna herkes uysun. Çünkü bir kişinin bile götürmesi demek kendi ayağına sıkması demek. Şu an Türkiye’de zeytin yok arkadaşlar, Mut’ta zeytin yok, dünyada zeytin yok. Yani zeytin fiyatının düşmesi çok anlamsız bir şey. Kesinlikle burada oynanan bir takım oyunlar var.” dedi.

“3 gün zeytin toplamayalım.”

İnce, “Dolayısıyla ben sizlerden üç gün zeytin toplamamanızı istiyorum. Toplarsanız bile yağ yaptırın. Eleklere, tüccarlara zeytin götürmeyin. Yağ stoku yapın.” çağrısında bulundu.
Kooperatif Başkanı İnce, daha sonra ise şu açıklamalarda bulundu: “Zeytin hasadına Ekim ayında başlandı. Hasadın ilk günlerinde işletmelerin tüketicinin beklentisini karşılayan fiyatlar verildi, ancak geçen hafta birden bire tüm zeytin cinsinde 5’er lira fiyat düşürdüler. Bizim kooperatifimizin bir işletme tesisi yok. Dolayısıyla birkaç firma burada piyasayı belirliyor. Burada OSB’de tesisi olan bir firma var, Manisa’daki tesislere götürmek üzere buradan alanlar var. Bu sene zeytin az, talep çok. Buna rağmen fiyatı düşürmeye çalışıyorlar. İlçede Ayvalık, Gemlik ve Domat türü zeytin üretiliyor. Bunların da kalibrelerine göre kendi içinde 12 türe ayrılıyor. Zeytin türlerinin her birinin kalibresinin farklı fiyatı olur. Tüm türlerde 5 TL fiyatları düşürdüler. Üreticiler olarak biz de tepkimizi göstermek istedik. Alıcıların 5 TL düşüşten vazgeçmelerini istiyoruz. Cuma gününe kadar vazgeçmezlerse belki zeytin vermemeye devam edeceğiz. İlçede çağrımıza çok sayıda üretici katıldı. Biz bu eylemle bir kültürü yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu karara katılmayan, ürün vermeye devam eden üretici için de mücadele ediyoruz.”

“Fiyat düşüşü tüketiciye yansımıyor.”

Zeytin işleme fabrikalarının üreticiden zeytin alırken fiyatı düşürmelerinin tüketiciye yansımadığını savlayan İnce, “Eğer bu fiyat düşüşleri tüketiciye yansıyacak olsa inanın bizler de elimizi taşın altına koyarız. Tüketici daha ucuza yesin diye biz de fedakarlık yaparız. Şunu da iyi biliyoruz ki, bu fiyat düşüşü tüketiciye yansımıyor. Aracılar, şirketler kazanıyor. Bakın bizim hasat ettiğimiz iri siyah zeytinin kilosu burada 50 ila 60 TL arasında veriliyor. Aynı zeytinin marketlerdeki paket fiyatına bakıyoruz, 400 gramı 130 TL. Yani neredeyse kilosu 300 TL, aradaki fark dört katı. Biz buna dikkat çekmek istiyoruz. Üreticiler olarak kooperatifte örgütlendik, hakkımızı korumaya çalışıyoruz. Bu ürünleri alan tüketiciler de haklarını arasınlar. Fiyatların düşürülmesinin tüketicilere yansımadığını özellikle vurgulamak istiyorum” diye konuştu.
İlçede, Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser İnce’nin çağrısına uyan bazı üreticiler; zeytin hasadını erteleme kararı alırken, kooperatifin aldığı karara uyacaklarını belirttiler.

Mut’ta zeytin alım fiyatı düştü, üretici hasadı erteledi
0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Mut'un Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

KAI ile Sohbet Et

KAI ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.