FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem, Haber 8 Mart 2019 4289 Görüntüleme

Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi: “Kadına karşı şiddete ve ayrımcılığa karşıyız.”

Mersin Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi Mut Temsilciliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında; kadının insan haklarını ihlal eden, toplumsal cinsiyet ayrımcılığına yol açan, kadının her alanda eşit temsilini engelleyen, kadına fırsat eşitliği sağlamayan her türlü girişime, zihniyete karşı çıktı. Açıklamada, “Cumhuriyet devrimlerinin kazanımlarından ödün vermeyeceğimizi belirterek; kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının eşit ve özgür bir birey olarak var olduğu bir Türkiye ve Dünya için mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğiz” denildi ve hak savunucusu olarak yasaların uygulanmasındaki eksikliklerin giderilmesi talep edildi.

“KADINLARIN YANINDAYIZ.”

Mersin Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi Mut Temsilcisi Avukat Emel Arıcı’nın yaptığı basın açıklamasında şu görüşler Mut kamuoyuyla paylaşıldı:

8 Mart eşit işe eşit ücret talep eden, insanca koşullarda yaşamak için mücadele eden, grev örgütleyen kadınların yazdığı bir tarihtir.        

Uzun mücadeleler sonucunda edinilen kadın kazanımlarının ve kadın haklarının geriye götürüldüğü bugünlerde, kadınların sessiz kalmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Kadının insan haklarını ihlal eden, toplumsal cinsiyet ayrımcılığına yol açan, kadının her alanda eşit temsilini engelleyen, kadına fırsat eşitliği sağlamayan her türlü girişime, zihniyete karşı çıktığımızı, Cumhuriyet devrimlerinin kazanımlarından ödün vermeyeceğimizi belirterek; kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının eşit ve özgür bir birey olarak var olduğu bir Türkiye ve Dünya için mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğiz.

Ülkemizde; toplumsal cinsiyet eşitsizliği her alanda var olmaya devam ederken; kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismar sistematik olarak artarken; kadına  – çocuğa karşı şiddetin önlenmesindeki etkisini çok önemli bulduğumuz 6284 Sayılı Yasanın, İstanbul Sözleşmesi’nin ve nafakanın kaldırılmasına yönelik yasal değişikliklere gidilme taleplerinin yoğunlaşmasını endişeyle izlemekteyiz.

Bu nedenle son aylarda tartışmaya açılan nafaka, 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi konularında geri adıma yol açacak yasal düzenlemeler yapılmamalıdır. Kadına yönelik şiddete ve aile mahkemelerinin görevli olduğu alanlarda ve davalarda, arabuluculuk ve uzlaşma gibi alternatif çözüm yöntemleri kabul edilmemelidir.

Hak savunucusu olarak, bizler yasalarımızın uygulanması noktasındaki eksikliklerin giderilmesini talep ediyoruz. Kadına yönelik şiddet ve istismarın artmasında var olan yasal düzenlemelerin hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Tam tersi yasal düzenlemelere rağmen, uygulamaya geçirilmeyen toplumsal değişim politikalar; eğitim müfredatındaki toplumsal cinsiyet rollerindeki eşitsizlikler, dini referanslarla yasal düzenlemeler yapılmaya çalışılması, 12 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimden vazgeçilmesi, kadına yönelik haberlerde medyanın kullandığı eril dil, kadının asıl görevinin annelik olduğu, yerinin ev olduğu ve sadece aile içinde yer alması gerektiği yönündeki dil ve baskının, kadına karşı şiddeti ve kadın sorunlarını arttırdığı ortadadır.

Kadınların çalışma yaşamında var olmasını, esnek ve güvencesiz çalışma koşuluna bağlayan, asıl olarak kadını istihdam dışında tutmaya yönelik olarak çıkarılan yasal düzenlemelerden vazgeçilerek, her krizde önce kadınları işten atmayı, güvencesizliği, düşük ücreti dayatan, işyerinde kadınlara özel çalışma koşullarını ısrarla sağlamayan erkek egemen yapıya karşı yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz.

Bu anlamda, akademide ve yaşamın her alanında kadını, bilimi, iş güvencesini yok sayan karanlığın katlettiği Ceren Damar’ı ve iş cinayetlerinde kaybettiğimiz tüm emekçi kadınlarımızı saygı ile anıyoruz.

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi,  fabrikada, okul yolunda, evde, işte, sokakta kısacası yaşamın her alanında tacize, tecavüze, sömürüye uğrayan tüm kadınların yanında olmaya devam edecektir.

Eşit, özgür, laik, demokratik bir ülkede barış içinde birlikte yaşamak için kadına karşı şiddete ve kadın emeğine karşı yapılan her türlü ayrımcılığa DUR diyoruz.

Kadın avukatlarımızın, Baromuz personeli ve Mersin Adliyesinin emekçi kadın çalışanlarının ve tüm kadınların emekçi kadınlar gününü kutluyor, dünyanın güzelleşmesi için attıkları her adım için yüreklerine sağlık diyoruz.

Mersin Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi Mut Temsilcisi Avukat Emel Arıcı

 

 

Tema Tasarım | Osgaka.com