FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 7 Haziran 2022 491 Görüntüleme

MUT KARACAOĞLAN KAYISI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ

Festivaller daha doğrusu Şenlikler; ister küçük isterse büyük yerleşim yerleri olsun hiç fark etmez yaşadığımız ve bulunduğumuz yerlerde yapılan en önemli kültürel faaliyetlerden biridir. Çünkü gelecek kuşaklara aktarılacak değerlerin doğal yollarla korunduğu harika paylaşımlardır. Bana göre şenlik güzellik demek, bana göre şenlik kültür demek ve bana göre şenlik tüm hünerlerin ortaya döküldüğü asırlara meydan okuyan tarihi çınarlar gibi geçmiş ile geleceği birbirine bağlayan kocaman köprülerdir. O nedenle festivallere gereken özeni göstermeli ve bu güne kadar yaşadığımız kültürel ve sanatsal değerleri gün yüzüne çıkarmalıyız. Geçmişimizi, geleneğimizi unutturmak isteyenlere fırsat vermemeli aksine bu tür şenlikleri düzenleyen komitelere, derneklere ve kuruluşlara elimizden geldiğince destek vermeliyiz. Yıllar içinde oluşan bu kültürün çocuklarını yani bizleri bir araya getiren insanları ayrıştıran değil birleştiren geleneğimize, geleceğimize sahip çıkılması gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız.
İlçemizde her sene düzenli olarak yapılan, Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivalinin bu sene 60.sı düzenlendi. Gerek yöresel şair ve yazarlar gerekse misafir olarak diğer il ve ilçelerden gelen dostlarımız bu şenliğe katılmaktan onur duyduk. Meydandaki çınarların serinliği altındaki sohbetlerimizde şahsi sorunlarımızı bir kenara bırakıp, gerek ilçemizin gerekse memleketimizin sorunlarını kendimize has lehçemizle paylaşmaya, sanatın geldiği noktayı da dilimizin döndüğü kadarıyla anlatmaya çalıştık. Çünkü hepimizin içinde bir Yörük kültürü ve oba geleneği olmasına rağmen şimdi şehirlerin gürültüsüyle konuşmayı, yaşam kavgası arasında sıkışan umutlarımıza coşkuyla sarılmayı unuttuk. Oysa bizler özgürlüğümüze düşkün insanlarız. Çünkü biz Yörükler kültürümüzü kulaktan kulağa aktarmakta oldukça ustayız. O nedenle şair ve yazarlar olarak kültür yolculuğumuzda üzerimize düşen görevin ne denli önemli olduğunun farkındayız. İşte bu düşüncelerle katıldığımız festivalde yöremizin tek kültürel ve sanatsal etkinliği olan Çıtlık dergisinin sahibi Nihat Mustul hocamın önerisiyle ve Belediye Başkanımız Volkan Şekerin de desteğiyle bizde bu Kültür ve Sanat yolculuğuna bir katkımız olsun istedik.
Çünkü doğduğumuz topraklara, memleketimize kendi kültürümüze ve güzelliklerimize sahip çıkmazsak gelecek kuşaklara aktarılacak ne bir kültürümüz nede anlatacak bir değerimiz kalır. Sanatçının sanatını icra ederken, güzele olan hasretini gidermek için başvurduğu teknik farklı olabilir ama özüne baktığımızda hepsi güzelin peşinden koşar sanatını icra ederken. Kimi alır sazını düşer yollara, kimi kalemiyle kelimelerin gücünü kullanır, kimisi de fırça darbeleriyle renklendirir tuvalini. Kimi sesiyle kimisi de sözüyle güzelleştirir bulunduğu ortamı. Çünkü gelecek kuşaklara aktarılacak değerlerin doğal yollarla korunduğu harika paylaşımlardır şenlikler.
Bu gün bizler bu tür şenlikleri kutlayabiliyor, tüm içtenliğimizle geçmişimize bir bakış geleceğimize bir ilmek atabiliyorsak bunu geçmişte yaşayan atalarımızın bizlere kattığı değerler sayesindedir. Dolayısıyla bugün yaptığımız her eylem yarın bizim çocuklarımızın, torunlarımızın karşısına gelenek, görenek, şenlik, festival ve bayram olarak çıkacaktır. Onlarda bu bayramlarda, şenliklerde kendilerini var edecekler, seslerini duyurmanın hazzını alırken yaşamanın farkına varacaklardır. Var olma bilinciyle yanıp tutuşan gönüllerimize bir damla su serpmek, adım adım yürürken tarihin ara sokaklarında, gördüğümüz, duyduğumuz ve yaşadığımız ne varsa duygularımızdan taşan kısımlarını taş duvarlara kazır gibi edebiyat dünyasının gizli kalemlerine teslim etmektir. Kısacası tarihe, insanlığa dünyaya hizmet etmektir. Geçmişimize bir bakış geleceğimize ilmek ilmek işlenen bir nakıştır satırlara dökülen. Kimi sesiyle kimi sazıyla kimi de sözüyle alkış tutmaktır yaşama. En güzel sözler serilirken ayaklarınıza ve büyük Ozanımızın dediği gibi;
Karacaoğlan derki bakın geline
Ömrümün yarısı gitti talana
Sual eyle bizden evvel gelene
Kim var imiş biz burada yoğ iken…
Karacaoğlan…
Karacaoğlan Ooooy…
Bu tür şenliklerin ülkemizde farklı şehirlerde farklı etkinliklerle düzenleniyor olması hem kültürümüzü tanıtmak hem de yapılan aksaklıkların, olumsuzlukların giderilerek gün yüzüne çıkartılması ve geleceğe yön vermesidir. Benim tek eleştiri yapacağım nokta adına yakışır bir etkinlik olması açısından ve eğer ki Kültür ve Sanat şöleniyse ve geleceğe bir katkımız olacaksa; Karacaoğlan şiirleri olmalıydı dillerden dökülen. Konuşmayı atışmayı bilen ozanlarımız olmalıydı. Araya serpiştirilen yerel sanatçılarımızın can verdiği sözlerine yansımalıydı göklere yükselen… Geleceğe atılan her bir tohum tanesi ve Karacaoğlan hatırına…
Çünkü sanatı sanat yapan şey insanın içindeki güzellik, güzele olan hasrettir.
Tolstoy sanat için şöyle der “ortalama insan için sanat, güzelin ortaya çıkmasıdır.” Güzele duyulan özlem, aşkla ve aşkına olan sevdadır sanatçının ortaya koyduğu eser. Onun gördüğü, yüreğine işlenmiş resmi gün yüzüne çıkarmak bir şekilde paylaşmaktır. Yaşadığı güzelliği yalnız kendisi değil başkaları da görsün ister. Yüreğindeki güzelliğin kendinde değil doğasında olduğunu, insanlığa sunduğu hizmetin ne kadar değerli olduğunu bilir ve bu değerli hazinesini paylaşmak ister. Ne yaparsa yapsın herkesin bu güzelliği görmesini onda vücut bulmasını diler. Güzellik burada devreye girer bir efsun bir büyü ve cesaret abidesi gibi hep güzele doğruya ve insanlığa insana çıkan her yolun sonu.
Bizler bu tür programların hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederken, bir taraftan da eleştiri yapmadan duramayız. Çünkü eleştiri yapmak ayıp değil eksiğimizi gidermektir. Olumsuzlukların ve çıkan aksaklıkların giderilerek bir adım ileriye taşımaktır. Değilse onların yapmış olduğu programı eleştirmek bir yana katkı sunabiliyorsak ne ala. Bu şenliklere katılan şair ve yazarlar olarak katılmaktan onur ve gurur duyarız. Bu tür birlikteliklerin en büyük özelliği diğer il ve ilçelerden gelen insanlarla sohbet ederken şahsi sorunlarımızı bir kenara bırakır, kendimize has lehçemizle birbirimizi tanımaya ve kendi kültürümüzü tanıtmaya çalışırız yani hepimiz birer kültür elçisiyiz aslında. Çünkü bizler kültürümüzü kulaktan kulağa aktarmakta oldukça usta olduğumuz kadar, yazılı belgeleri kullanma becerisini de geliştirmekle görevli şair ve yazarlarımızda bu konuda oldukça ustadırlar. Bizler elimize kalemi verip gidenler kadar usta olmasak da bu işin çıraklığını öğrenmek adına her birinden bir şeyler alarak yolumuza devam ediyoruz.
Evet, dostlar zamanı durdurmaya gücümüz yetmez belki, eskiyi de geri getiremeyiz ama içinde yaşadığımız anı kendi lehimize çevirebiliriz. O nedenle şair ve yazarlar olarak kültür yolculuğunda üzerimize düşen görevin ne denli önemli olduğunun farkındayız. İşte bu düşüncelerle katıldığımız şenliklerde kendi yöremizin kültürel ve sanatsal faaliyetlilerini bu topraklarda iz bırakan insanları gün yüzüne çıkarma gayretiyle çıktığımız bu yolculuğun sonunda; Edebiyatın gizli kahramanlarıyla tanışmak, şiiri, müziği sevdirmek amacıyla dokunuyoruz yaşama. Bütün çabamız insana, insanın özüne dokunmak varlığını hissettirmektir yaşamın. Yani güzele erişmek onu sevdirmektir. Anlayacağınız söylenecek çok sözümüz, gidilecek uzun bir yolumuz var önümüzde ve bu yolda bize eşlik edecek dostlarımız var…
Her ne kadar Sanata ve Sanatçıya verilen değerin neresinde olduğumuzun bilinciyle; Sanat festivalinde bir Karacaoğlan şiiri, bir özdeyişi olmasa da bunlar bizim eksiğimizdi deyip yine de tüm halkımızı bir araya getiren duygunun Karacaoğlan olduğunu biliyoruz.
Bu şenliğin hazırlanmasında emeğini esirgemeyen Belediye Başkanımız Volkan Şeker’e, Çıtlık Dergisi Sahibi Nihat Mustul hocama diğer il ve ilçelerden gelen dostlarımız, Uğur Olgar, Selami Karabulut, Cengiz Durmaz’a, hemşerimiz rahmetli şair Muzaffer Yaşar’ın abisi Hasan Yaşar’a, değerli hemşerilerime ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu dolu dolu geçen programın yanında Annemle güzel bir zaman dilimi geçirdim tabii ki bir teşekkürde onun için gelsin. Diğer İllerden ve ilçelerden gelen arkadaşlarımızla hem tanışma hem kaynaşma fırsatını yakalamak adına yakışır bir şenlik. Anlayacağınız tam bir kültür ve Sanat şöleni oldu benim için. Böylelikle güzel anılarımızı fotoğraflarla albümlerimize arşivledik. Bu şenliği düzenleyenleri canı gönülden kutluyor ve yeni güzellikler paylaşmak dileğiyle başarılar diliyorum. Sizlerin arasında bulunmaktan onur ve gurur duydum.
Sevgi ve Saygılarımla…

Tema Tasarım | Osgaka.com