FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Ekonomi, Haber 11 Ekim 2022 244 Görüntüleme

Mut zeytinyağı Avrupa’ya ihraç ediliyor

2018 yılında tescil edilen Mut zeytinyağı Avrupa’ya ihraç ediliyor. Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, “Mut Zeytinyağı’nın 17 Temmuz 2018 tarihinde Coğrafi işaretini aldıktan sonra bizim önümüz daha da açıldı. Azerbaycan’la başlayan ihracatımızı Avrupa ülkelerine taşıdık” dedi.
Türkiye’nin yüzde 15’lik zeytin ve zeytinyağı ihtiyacını karşılayan coğrafi işaret tescili almasıyla birlikte pazar kapasitesi artan ‘Mut zeytinyağı’ önce Azerbaycan’la başlayan ihracatı arkasından Avrupa ülkelerine ihracatı gerçekleştiriliyor.
Mut Belediye Başkan’ı Volkan Şeker, “Mut’un lezzetli ve asidinin çok düşük olan zeytinyağını sadece Türkiye’ye değil dünyaya duyurduk. İlçede 10 zeytin salamura işleme tesisi ile 20 zeytinyağı fabrikası faaliyet gösteriyor. 14 ile 19 Mayıs 2018 tarihleri arasında İtalya’ da, düzenlenen uluslararası zeytinyağı kalite yarışmasında Mut Zeytinyağı birinci olarak altın madalya aldı. Coğrafi işaretimizi aldıktan sonra ihracatımız daha da arttı. Önce Azerbaycan daha sonrada Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz” dedi.
Mersin’in yaklaşık 65 bin nüfuslu Mut ilçesinde önemli geçim kaynakları arasında yer alan ve 15 milyon zeytin ağacının bulunduğu zeytin bahçelerinde hasadın başladığını belirten Başkan Şeker, “Hasat başlamasıyla birlikte ağaçlardan taraklarla özenle toplanan zeytinlerin bir kısmı sofralık olarak ayrılırken, önemli bir kısmı da sıkma zeytinyağı olması için fabrikalara gönderiliyor. 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alan Mut Zeytinyağı’na ise yoğun talep var. Azerbaycan’la başlayan ihracatımız ise dünya pazarında yer almak isteyen ilçedeki üreticilerin ürünleri alınan tescille birlikte Gerek Fransa ya, gerek Japonya’ya, gerek Birleşik Arap ülkelerine gönderiliyor” dedi.

“Mut zeytinini Dünyaya duyurduk”

İlçedeki üretim ve pazar payı ile ilgili bilgi veren Mut Belediye Başkan’ı Volkan Şeker, “Bu seneki beklentimiz 200 bin tonun üzerinde zeytin hasadı, 20 bin ton da zeytinyağı bekliyoruz. Mut’un lezzetli ve sofraların vazgeçilmezi haline gelen zeytinyağını sadece Türkiye’ye değil Dünyaya duyurmayı başardık. Coğrafi işaretimizi aldıktan sonra bizim önümüz daha da açıldı. Avrupa ülkelerine, Japonya’ya, Birleşik Arap ve Azerbaycan’a ihracat yapıyoruz” şeklinde konuştu.
İlçemizde üretilen zeytin ve zeytinyağlarının bölgemize ve ülkemize çok büyük ekonomik katkılar sağladığını ifade eden Başkan Şeker, “Zeytin toplamaya giden erkek işçiler 250 lira alırken bayan işçiler ise 230 lira yevmiye alıyor. Bu da işçilerin gelir kaynağı oluyor” dedi.
Zeytin hasadında çalışan işçilerden Ayşe Yalnız ise, “Ayağımıza kadar gelen araçlarla sabah saat 7 gibi zeytin bahçesinde oluruz. Akşam saat 5’te ise işe son verip evimize gideriz. Evimizin geçimini buralardan sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Tema Tasarım | Osgaka.com