FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 4 Mayıs 2021 392 Görüntüleme

Mut’ta Kayısı Hasadı Başladı

Ülkemizin sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan ilçemiz Mut’ta, kayısı hasadına başlandı. Mut’ta 60 bin dekarlık dikili alanda hasadına başlanan kayısılar, 15 ile 20 lira arasında alıcı buluyor. Mut’ta bu yıl, 150 bin ton rekolte bekleniyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, gazetemize yaptığı açıklamada, “2021 yılı erik ve kayısı hasadı şu anda, an itibariyle başlamış bulunuyor. 2021 yılında Mut ilçemizde 20 bin dekarlık arazide 40 bin ton erik, 60 bin dekarlık dikili alanda 150 bin ton kayısı rekoltesi beklenmekte” dedi.

“Kayısı kalitemiz Dünya üzerinde tartışılmaz, rakip tanımaz.”

Mut’un Türkiye sofralık kayısısının yüzde 85’ini oluşturduğunu belirten Dernek Başkanı Acar, “Tabi ilçemizin kayısı kalitesi, Dünya üzerinde tartışılmaz. Rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımaz. Biz iddia ederiz ki, ilk turfanda sofralık erik ve kayısının Mut’ta olması, bu bizim ilçemizde mikro klima dediğimiz mevcut iklimde yetişmiş olan ürünlerinde doğallığı tartışılmaz” şeklinde konuştu.

“Erik 4 ile 5, kayısı 15 ile 20 lira arasında alıcı buluyor.”

“Rusya, Ortadoğu, Hindistan ve Avrupa’da pazar buluyoruz.”

Acar, erik ve kayısı fiyatları ve ihracatla ilgili ise şu bilgileri verdi: “Bugün itibariyle ilçemizde erik 4 lira ile 15 lira arasında alıcı bulmakta. Daha önce daha yüksek rakamlarda başlamıştı, tabi biraz kayısı gözüktükten sonra erik şu anda fiyatı normal yerinde. Kayısı piyasası ile şu anda kayısımız 15 ile 20 arasında alıcı bulmakta. İhracatçılar ilçemizde mevcut kayısımızın pazarlanması, yurt dışına pazarlanmasıyla alakalı çalışma yapmakta, talip olmakta. Şu anda bizim Mut kayısımız genel ağırlıkta Rus pazarında ve Ortadoğu pazarında pazar bulmakta. Mevcut kayısımız bu dönemde tabi ki bir taraftan Avrupa pazarlarında, bir tarafta Ortadoğu, Rusya ve Hindistan’a kadar pazar bulmakta.”

“Malatya’yı sofralık kayısıda rakip görmüyoruz.”

Şu anda ürünlerin kalitesinde herhangi bir sıkıntı olmadığını ve iklimin normal gitmesiyle hasadın normal süresi içerisinde tamamlanacağını belirten Acar, Mut kayısısı ile Malatya kayısısını kıyasladı. Dernek Başkanı Mehmet Ali Acar, “Türkiye’de Malatya kayısısı isim olarak Malatya’dan bahsederler maalesef. Bugün biz Türkiye’de sofralara, iç piyasa ve dünyaya kayısı satarken; Malatya hala çiçekten yeni çıkmakta. Malatya istimlik, biz sofralık kayısı yetiştiririz. Bizim kayısımız ülkemiz pazarlarında satılmaya başlandığında, Malatya tezgahlarında, Malatya’nın manavlarında Mut kayısısı satılır. Biz Malatya’yı sofralık kayısıda rakip olarak görmüyoruz. Bunu da ister istemez kabullenmek zorundalar. Malatya kayısısı istimlik, Mut kayısısı sofralıktır. Bu böyle bilinmelidir” şeklinde konuştu.

Kayısı sezonundan umutlu olan kayısı üreticileri, sezonun ilçemize hayırlı olmasını dilediler.

Mehmet Ali ACAR

Tema Tasarım | Osgaka.com