FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 3 Kasım 2020 622 Görüntüleme

Oyun Çocukluğunda Beslenme

Geçtiğimiz haftalarda 75. Yıl Anaokulunda çocuklara beslenme eğitimine gitmiştim. Tabi çok güzel beslenme alışkanlıkları olan çocuklarda vardı, ama aksine kötü alışkanlıkları olanlarda vardı. En dikkatimi çeken televizyon, tablet, telefon karşısında yemek yeme alışkanlıklarının oluşuydu.
Çocuklara anlayabilecekleri dilde eğitim vermeye çalıştım fakat en büyük sorumluluk biz aile büyüklerinde, anne-babalarda. 1-5 yaş grubu çocukları kapsayan bu döneme oyun çocukluğu dönemi denir. Çocuklar ilk yaşlarından itibaren gelişme ve değişme dönemine girer ve yeme alışkanlıkları da ailenin özellikle anne ve babanın beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Bu dönemde çocuklar yiyecek bakımından kendine sunulan besinlere tüketirler. Yani biz ne verirsek onu yerler, kısa bir tırnak açarak en basitinden, ‘evimize hazır paketli (şeker ve yağ içeriği yüksek olan besinler) almazsak çocuklarda bunları tüketecek ortam bulamazlar.’
Anne, baba ve varsa bakıcıları kendi yiyecek alışkanlıklarının, sevdikleri ve sevmedikleri besinlerin çocukları tarafından taklit edileceğini bilmelidirler.
Anne ve babanın yedirmek için ısrarları, ödüllendirme, ceza verme gibi yemek yeme süresini vurgulayan cümleleri çocuğun yemek yeme alışkanlıklarını olumsuz etkiler.
Bu dönemdeki çocuklar bazı günler az bazı günler çok yemek yiyebilirler, bu davranış tutumları bu yaş grubunda olabilir. Çocuğum bugün az yedi hemen ne yapmalıyım gibi endişeye girmeye gerek yoktur.
Özellikle yemeklerini belirli saatlerde vermek, öğünler dışında abur cubur, kola, kraker, çikolata ve şeker gibi besinleri yemesine engel olmak gibi önlemlerle çocuğu düzenli bir beslenme programına alıştırmaya çalışılmalıdır.
Oyun çocukluğu dönemindeki çocuklara zorlamadan değişik yemek çeşitlerine alıştırılmalıdır, bu şekilde ileri yaşlara uzanan doğru yemek yeme alışkanlığı kazandırılabilir.
Çocuk seviyor ya da örneğin makarnayı çok iyi iştahlı yiyor diye sürekli yemeklerde makarna seçimi yapmak yanlıştır. Tek besin türüne bağımlı kalmamasına dikkat edilmeli ve besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
Çocuklar düzenli ve öğün atlamadan yemek yemelidir.
Yiyecekleri tabağına gereksinmesinden fazla verilmemelidir.
Çocuk gelişimi için kendi kendine yemek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

İlginizi çekebilir

Topal Molla Devrimi

Topal Molla Devrimi

Tema Tasarım | Osgaka.com