FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 21 Haziran 2022 282 Görüntüleme

Rekabet Nasıl Geliştirir?

Bu haftaki konu seçimim güncel ekonomik koşullardan bağımsız olarak gelişti. Bu durum beni mutlu etti çünkü zaten hepimizin yaşamakta olduğu olumsuz şartlardan sürekli bahsedip sizin de canınızı sıkmak istemiyorum. Konu seçimime Berat isimli arkadaşımın basketbol ile ilgili yazı talep etmesiyle karar verdim. Bu konu üzerinde yoğunlaşıp düşünürken, konunun herkesi ilgilendirmesine özen gösterdim. Böylece aklıma gelen ilk kavram rekabet kavramı oldu. Bu kavramın neden basketbolu etrafında düşünürken hemen aklıma geldiğini size hemen aktarayım.

Bildiğiniz gibi son yıllarda Türkiye basketbolu başarıdan başarıya koşuyor. 2017 yılında Fenerbahçe kulübünün kupayı ülkemize kazandırması ardından Efes kulübünün Avrupa ligi kupasını tarihi bir başarıyla iki kere art arta kazanması bu alanda yaşadığımız sürekli başarıyı gözler önüne sermektedir. Avrupa devlerinin defalarca yenilmesi ve Türk basketbolunun bu denli parlaması tabi ki de tesadüf değil. İşte bahsedeceğim rekabetin geliştiriciliği konusu tam burada karşımıza çıkıyor. Bir kulübün yaptığı yatırımlar ve ortaya çıkardığı rekabet diğer kulüplerin de gelişmesini sağlıyor. Fenerbahçe’nin Avrupa şampiyonu olması demek kadrosunda Avrupa’nın en iyi oyuncularının olduğunu gösteriyor. Ligde mücadele eden diğer takımların oyuncuları da Avrupa şampiyonu vasfına sahip bir takımın oyuncularıyla mücadele etmek durumunda kalıyor. Bu şekilde güçlü rakiplerine karşı kazanmak isteyen takımlar ellerinden gelenin en iyisini yapmak zorunda kalıyorlar. Böylece hem oyuncuların bireysel performansları gelişiyor hem de takım olarak daha fazla iş birliği yapmak zorunda kalıyorlar. Tür basketbolunda ortaya çıkan Fenerbahçe-Efes rekabeti, iki takımın birbirini geliştirmesine ve Avrupa takımlarına kök söktürmesine neden oluyor.

Bu durum hayatın her alanında geçerliliğini sürdürüyor. Örneğin piyasada çok fazla banka var ve hepsi de piyasada dolaşan maksimum müşteriyi elinde tutmak istiyor. Bunun için yapması gereken şey rakiplerinden daha cazip olmak ve bunun için rakiplerini takip ederek hep ondan bir adım öteye gitmek. Örneğin bir kurum emekli ikramiyesi veriyorsa diğeri ondan daha fazla veriyor. Bu durum aklımıza gelecek birçok sektörde geçerliliğini koruyor. Böylece rekabetin ne kadar geliştirici olduğu gerçeğiyle yüzleşiyoruz.

Sizlerde çevrenizde rekabet olmayan tekelleşmiş sektörleri inceleyin. Çoğunlukla firmalar müşterilerin başka seçeneği olamamasını fırsat bilerek istediği gibi fiyat biçiyor ve hizmet kalitesini arttırmak için hiçbir yola başvurmuyor. Devlet bu tip durumların önüne geçmek ve piyasaların gelişimi için gerekli olan rekabet ortamını korumak için 1994 yılında Rekabet Kurumunu kurmuş. Bu sayede tüketiciler ve piyasadaki rekabet ortamının sağlanamamasından rahatsız olan girişimciler haklarını bu kurum aracılığıyla arayabiliyorlar.

İlginizi çekebilir

MUT’UN DOĞA BAŞYAPITLARI

MUT’UN DOĞA BAŞYAPITLARI

Tema Tasarım | Osgaka.com