FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 30 Kasım 2021 314 Görüntüleme

Taşhan’daki Üretici Kadınlara Kadına Yönelik Şiddet Anlatıldı

Mut’ta tarihi Taşhan’daki üretici kadınlara, ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında, kadına yönelik şiddetin hukuki boyutları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Avukat Meryem Diniç’in konuşmacı olarak katıldığı, “Birlikte Daha Güçlüyüz” sloganıyla düzenlenen toplantıda, ülkemizin taraf olmaktan çıktığı İstanbul Sözleşmesi ve Aile İçi Şiddetle ilgili 6284 sayılı kanun anlatıldı ve üretici kadınlar bilgilendirildi.
Tarihi Taşhan’daki bilgilendirme toplantısına, 25 Kasım’ın neden Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olduğu konusunda bilgiler vererek başlayan Avukat Meryem Diniç, daha sonra İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanundan bahsetti.
İstanbul Sözleşmesinin Dünya geneli bir sözleşme olduğunu belirten Diniç, “Sadece ülkemizde geçerli değildir. Ülkemizde bunun yansıtılması, aile içi şiddetle ilgili olarak 6284 sayılı kanundur. İstanbul Sözleşmesiyle 6284 sayılı kanun arasında bir fark vardır. 6284 sayılı kanun bizim ülkemizde sadece aile içi şiddet üzerinedir. Ama İstanbul Sözleşmesi sadece aile değildir, bütün kadın ve çocukları kapsar” dedi.
İstanbul Sözleşmesinin yaptırımının Ailenin Korunması Hakkındaki Kanundan daha iyi olduğunu söyleyen Diniç, ülkemizin İstanbul Sözleşmesinden çıkmasının yanlış olduğunu savundu. Diniç, konuyla ilgili olarak, “Önce ben aileyi koruyayım, aileden sonra kadın gelir; bizim ülkemizdeki kanunların bakış açısı olarak. Ama genel olarak Dünyada böyle değil. Kadın, nasıl olursa olsun, bunun bekarı, eşcinseli, evlisi, yaşlısı her şeyi bunu karşılamaktadır. Devamında da çocukları kapsayan bir kanun zaten. İstanbul Sözleşmesini ilk imzalayan devlet biziz, diye gururla söylüyorduk. Bu yıl üzülerek söylüyorum ki, artık İstanbul Sözleşmesinin tarafı olan bir ülke değiliz. Bu bir insan hakkı ihlalidir” şeklinde konuştu.
Diniç, sözlerinin devamında şunları söyledi: “İstanbul Sözleşmesine karşı 6284 sayılı kanunu öngörüyorlar. Biz sizin haklarınızı burada koruyoruz; ama yeterli değil, kapsamı yetersiz. Yani aynı hakları, İstanbul Sözleşmesi kapsamında elde ettiğimiz hakları bize verselerdi, derdik ki, tamam ama 6284 sayılı kanunda da herhangi bir düzenleme yapılmadı. Bununla ilgili de hepimizin itirazları var.”
Avukat Meryem Diniç, daha sonra İstanbul Sözleşmesinin maddelerini okudu ve açıklamalarda bulundu. Bilgilendirme toplantısı, toplantıya katılan üretici kadınların sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.
Üretici kadınlara yönelik düzenlenen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü toplantısının yanı sıra, Taşhan’da günün önemine yönelik olarak resim sanatçısı Ayşe Sınıkçı’nın resim sergisi de yer aldı.
Öte yandan, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kadına Şiddetin önlenmesi amacıyla, Psikolog Nazlı Cemre Dursun’un katılımıyla, Mut Ziraat Odası Toplantı Salonunda eğitim ve bilgilendirme semineri yapıldı.

İlginizi çekebilir

Yazlık Sinema sezonu başladı

Yazlık Sinema sezonu başladı

Tema Tasarım | Osgaka.com