FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Uncategorized 23 Ekim 2023 134 Görüntüleme

SİLİFKE ALAADDİN CAMİSİ

Günümüzden yaklaşık 2000 yıl önce yapılan ve sağlam biçimde ayakta duran Roma dönemi eseri taş köprünün güney ucu çıkışından Silifke’nin eski kent yakasına geçtiğinizde önünüze çıkacak küçük bir kavşak yuvarlağının gerisinde kalır, Alaaddin Cami.
Taş köprü yönünden gelindiğinde, ana yapının dışında, geleneğe uygun olarak kuzeyinde yer alan ilk giriş toplanma düzlüğüne, günümüz yol ve kaldırım düzeyinden bir kaç basamak inilerek girilir. 2018 yılında, tüm yapı içi ve dışında yapılan bakım onarım ve yenileme çalışmaları sırasında, dolgulardan dolayı yüksekte kalmış olan yapı dışındaki bu düzlüğün tüm tabanı kazılarak gerçek düzeyine indirilmeye çalışılmış, böylece ilk girişte yer alan bu toplanma düzlüğü alçaltılmış ve ayrıca burada gerçekte var olan bir su kuyusu da gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu su kuyusunun derinliği, yaklaşık 10 metreye indiğinde geri kalanının ne yazık ki toprakla doldurulup kapatıldığı görülmüştür.
Caminin bu düzlüğe bakan kuzey yüzünde, ana yapıya bitişik olarak göreceğiniz son gelenler (son cemaat) yeri adlı yarı açık bölüm, caminin ana yapısı içine girmeden önce göreceğiniz ve sizi karşılayacak olan ilk yerdir. Burada sağda ve solda ikişer, giriş yapacağınız kapısız orta bölümde ise tek olmak üzere, üzeri kesme taşlarla örülmüş toplam beş taş atkılı boşluk bulunur. Bu kesme taş atkı örümlerini ise altlarından beş akbeniz (mermer) taş dikit kaldırarak taşımış olur. Yükseklikleri ortalama bir kişinin boyundan daha kısa olan bu akbeniz taş dikitler, 2018 yılında yapılan bakım onarım çalışmalarından önce cami önündeki düzlükten yarı düzeylerine değin aşağıda kalmaktaydılar. Yapılan çalışmalar sonrası alçaltılan bu düzlükle söz konusu olan taş dikitler tümden görülebilir biçimde gün yüzüne çıkmışlardır. Yapıyı incelemeye yeniden dönecek olursak, gerçekte burada taş dikitlerin sayısının altı olması gerekirken en sağda yer alan taş örümü atkının sağ ayağı kendini burada görünen yapı durasının (duvarının) taşına oturtmuştur.
Burada ilgi çeken bir başka konu, cami ana yapısında içeriye giriş veren kapı eşiğinin, yapılan bakım onarım ve yenileme çalışmalarından sonra dışarıda alçalan tüm düzlük tabanına göre yine de çok alçakta kalıyor olmasıdır.
DEVAM EDECEK…

Tema Tasarım | Osgaka.com