FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 20 Ekim 2020 306 Görüntüleme

1300 YILLIK ANIT AĞAÇTAN ZEYTİN HASADI

Zeytin Hasat Şenlikleri, Haydar Mahallemizdeki bin 300 yıllık Anıt Ağaçtan gerçekleşen hasadla başladı. Etkinlikte Mut’un öne çıkan değerlerinin zeytinin ve sağlığın merkezi olduğu öne çıktı. Bereketli bir zeytin sezonu ve sağlıklı günler temennisiyle dualarla başlayan hasat şenlikleri, pandemi kurallarına uygun bir şekilde sosyal mesafe ve maskeye dikkat edilerek gerçekleşti.
Etkinlikte ilk olarak Mut Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ekrem Bayır bilgi verdi. Bayır, “1300 yıllık anıt ağacımızdan zeytin hasadı için bir araya geldik. Anıt ağacımızdaki zeytin yerel bir tür olan çöp aşıdır. Küçük bir kolu da delice kökenli olarak yaşamını sürdürmektedir” dedi. Bayır, 2020 yılı zeytin hasadının hayırlı olmasını diledi.
Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Özgür Yalçın; “1300 senedir zeytin veren ağacımızın, bir 1300 sene daha zeytin vermesini temenni ediyorum. Zeytin hem barışın simgesi hem de sağlığın kaynağı. Mut ilçemizde hasadımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK ZEYTİNDEN, ZEYTİN MUT’TAN”

Mut Kaymakamı Muammer Köken; “Sağlık zeytinden, zeytin Mut’tan. Herkes sağlığını düşünerek pandemi döneminde özellikle zeytin tüketsin. Çünkü sağlığın en önemli bileşenleri zeytinde bulunuyor. Zeytin ve zeytinyağı anne sütüne eş değer nitelikle ve önleyici sağlık bileşenleri açısından çok faydaları var” diyerek sağlık açısından zeytinin önemine vurgu yaptı.


“MUT İÇİN ÖNEMLİ DEĞER”

Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, hasadını gerçekleştirdiği anıt zeytin ağacında, “1300 yıllık Anıt Ağaç, Zeytin yetiştiriciliğinde Mut’un ne kadar elverişli olduğunu göstermektedir. Akdeniz Bölgesi’nde 1300 yıllık bir ağacın olması belgesel niteliğinde incelenip değerlendirilecektir. Mut için çok önemli bir değer” diyerek maki ikliminde öne çıkan bir üretim olduğunun altını çizdi.
Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker konuşmasında; “Zeytin tarihiyle beraber Mut açısından çok önemli bir yere sahip. Kalitesi ve temizliği ile Mut zeytini ve zeytinyağı herkes tarafından bilinmektedir. Sağlığın kaynağı zeytin sezonumuzun hayırlı ve bereketli geçmesini diliyorum” dedi.

ANIT AĞAÇTAN ELDE EDİLEN ZEYTİNYAĞI CUMHURBAŞKANI
ERDOĞAN’A GİDECEK

Ak Parti Mut İlçe Başkanı Soner Solak, bin 300 yıllık anıt ağaçtan hasat edilen zeytinlerin yağını Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a götüreceklerini belirterek, “1300 yıllık bir ağacımız var. İklimsel avantajlarımızın olması sebebiyle dört mevsimi hem yaşıyor hem de üretim gerçekleştiriyoruz. Zeytin katma değer olarak ilçemizde öne çıkıyor. Allah’ım Anıt ağacımıza verdiği ömür gibi devletimize de uzun ömürler versin. Geçen seneki hasadımızın yağını Sayın Cumhurbaşkanımıza götürmüştük. Bu yıl yine götürmek nasip olur inşallah” dedi.


“MUT KENDİ MARKASINI OLUŞTURDU”

Ak Parti İlçe Başkanı Solak, konuşmasında, “Ülkemizin önemli bir coğrafyasında bulunuyoruz. Burası öyle bir coğrafyaki 4 mevsim her türlü zirai üretim gerçekleştirilebiliyor. Zeytincilik anlamında Mut sızma zeytinyağı ile zeytini ile kendi markasını oluşturmuştur. İlçemize ciddi anlamda katkı değer sağlamaktadır. Devletimizin de bu anlamda ilçemize ciddi destekleri var. Allah devletimizden razı olsun, vatandaşımıza güç kuvvet versin, biz Mut için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

“MUT ZEYTİNİ KÖKLÜ BİR GEÇMİŞE SAHİP”

Çortak ve Kurtuluş Mahallelerimizde Zeytin Anıt Ağacı çalışmaları devam ettiğini kaydeden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürü Zübeyir Güvel; “Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü tarafından yaş tespiti çalışmaları yapılmakta. Tabiat Varlıkları Araştırma Komisyonunun incelemeleri neticesinde Bakanlık onayı ile birlikte tescilleri tamamlanacak” diyerek, Mut ilçemizdeki zeytin potansiyelinin ne denli köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından yapılan duayla, bin 300 yaşındaki anıt zeytin ağacından zeytin hasadına başlandı.
Zeytin Hasadına; Mut Kaymakamı Muammer Köken, Belediye Başkanı Volkan Şeker, Ak Parti Mut İlçe Başkanı Soner Solak, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Özgür Yalçın, Tabiat Varlıkları Koruma Mersin Şube Müdürü Zübeyir Güvel, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Mut Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ekrem Bayır, Mut Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Evren, Mut Esnaflar Odası Başkanı Yusuf Köğce, Mut Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar, Mut TSO Başkanı Gürsel Aydın, Mut Üreticileri Kooperatifi Başkanı Ali Osman Çelik, İlçe Müftüsü Mustafa Öztürk katıldı.

Tema Tasarım | Osgaka.com