FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 5 Ekim 2021 495 Görüntüleme

ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ 30 YAŞINDA

Bu ülkede Alevi adı ile dernek kurulamadığı için Hacı Bektaşi Veli Derneği, Pir Sultan Dernekleri kuruluyor. Aradan 30 yıl geçmiş. Alevi örgütleri mücadele sonunda Alevi ismini örgütlerinde verme hakkını alınca , bu dernek adını Alevi Kültür Dernekleri olarak verdi. Şimdilerde 110’a yakın şube ile Anadolu’nun her bir köşesinde şubeleri ile örgütlenmeye devam ediyor.
30. kuruluş yıl dönümünü Serçeşme’de Şube Başkanları, Genel Merkez Yöneticileri ile birlikte kutladılar. İki günlük toplantıda bir araya gelen yöneticiler, dertlerini döktüler, sorunlarını dile getirdiler.
Egemen güçler hala Alevi olarak yaşamaya izin vermiyorlar. Öteki olmaya devam ediyor. Bunun mücadelesi devam ediyor. Alevi ve Bektaşi Enstitüsünde bir araya gelen akademisyenler bir özet çıkardılar. “ANAYASADA EŞİT YURTTAŞLIK HAKKI” bu kazanıldığında, cem evleri ibadet yeri olacak, kamuda hizmette eşit davranılacak, Madımak müze olacak… Her şey den öteye demokrasi, Cumhuriyet anlam bulacak.
İşte o zaman bu ülkede Alevi- Sünni, Kürt- Türk, bir başka tanımla ayrıcalık ortadan kalkacak. Bu ülkeye barış gelecek, bu dünyayı da barışa yönlendirecek.
Kıyıdan, köşeden dolanılarak yapılan cem evlerinde sorunlar var. İnanç boyutu, dede, zakir sorunu, ama her şeyden öteye gençlik, kadın örgütlenmesi. Bunlar çözülmeyecek konular değil. Hep birlikte çözülür.
Cem evleri olan şubeler, kirada oturan şubeler. Birbirleri ile dayanışma içinde sorunlarını çözerler. Hatta Avrupa’da yer alan Alevi Kültür Merkezleri ile musahip örgütler olup, dayanışma içinde daha başarılı çalışmalara imza atarlar.
Yangın oldu, deprem oldu her bir şube olanakları ile bölgelere koştular. Yardım elini uzattılar. Orada yaşayanların inancına, ırkına bakmadılar. Alevi inancında insan sevgisi vardı. Gün oldu çevre, doğa katliamlarına karşı çıktılar. Bu da insan içindi.
Zorluklar vardı. Eleştiriler, yerel yönetimlere karşı davranış biçimleri, merkezi idareye karşı sorumluluklar, yasal sorumluluklar. İşte örgütlenme içindeki zoru başarmak. Belediye başkanları, kaymakamlar, valiler, siyasiler ile her zaman karşılaşma. Konuk severlik, hepsinden öteye dik durmak, örnek alınacak Şah Hüseyin’in ,Pir Sultan’ın, Şeyh Bedrettin’in bıraktığı güzel davranış mirasları.
İşte iki günlük toplantıda özet konular, konulan teşhisler, uygulama reçeteleri. Her şeyden öteye bir araya gelen akılların ortak paydaya dönüşmesi. Yeni on yıllarda neler yapılması. Çocukların eğitimi, yurt sorunları. Her cem evi yanına konuk evleri yapsın.
Bir hafta sonra bu konuşulan konuların yurt gerçeği olarak karşımıza çıkması. O günkü taleplerin ne kadar haklı olduğunu kısa sürede görüverdik. Cem evlerinin odaları kısa sürede düzenlendi. Öğrenciler açıkta kalmasın diye cem evleri kapıları sona kadar açıldı. O gençlere sahip çıkıldı.
Anlaşıldı ki; Alevi Kültür Dernekleri inanç özgürlüğünü getirecek, eğitim, kültür alanında üstüne düşen görevi yapacak. Demokrasi güçleri ile bu ülkeye demokrasiyi getirecek. Cumhuriyete sahip çıkacak. Yolları açık olsun. Boz Atlı Hızır her zaman yoldaşları olsun.

İlginizi çekebilir

BAHARAT YOLU

BAHARAT YOLU

Tema Tasarım | Osgaka.com