FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 17 Kasım 2020 676 Görüntüleme

Ankilozan Spondilit (İltihaplı Omurga Romatizması)

AnkilozanSpondilit Nedir?

Ankilozanspondilit (AS), çeşitli klinik belirti ve semptomlarla kendini gösterebilen, aksiyal omurganın kronik, enflamatuar bir hastalığıdır. Kronik sırt ağrısı ve ilerleyen omurga sertliği, hastalığın en yaygın özellikleridir.
AS tipik olarak 40 yaşın altındaki kişilerde teşhis edilir ve hastaların yaklaşık% 80’i ilk semptomları 30 yaşından küçükken geliştirir. Hastaların% 5’inden azı 45 yaşından büyük olduklarında ortaya çıkar. AS erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Etkilenen hastaların yakınlarında risk artmaktadır.
AS’de ağrı hareketle azalır, hatta yok olabilir, uzun süre oturmakla, istirahatle artar. Hastalar sabahları daha çok ağrılıdır ve özellikle omurga hareketleri kısıtlıdır, günün ilerleyen saatlerinde ağrı ve kısıtlılık azalır.

Ankilozanspondilitin en yaygın belirtileri nelerdir?

AS’de ilk belirtiler bel, kalça ve topuk ağrısı olabilir. Hastalık gerektiği gibi tedavi edilmezse ileri dönemlerde omurga deformiteleri, kamburluk ortaya çıkar.
*Omurga ağrısı: AS’in genellikle en erken ve en yaygın belirtisidir. En çok bel ve/veya kalça ağrısı şeklindedir.
*Omurga hareketlerinin kısıtlanması: Omurga hareketlerinde azalma gelişebilir (öne, arkaya ve yanlara eğilmede, ilerleyen dönemlerde boyun hareketlerinde kısıtlanma). Örneğin, bel hareketlerinin kısıtlanması nedeniyle ayakkabı-çorap giyinmek çok zor bir hal alabilir.
*Kalça ağrısı: Kalça ağrısı AS’de yaygındır. Ağrı kalça ekleminde, kalça veya baldırlarda ya da yürürken zorlanma şeklinde ortaya çıkabilir.

Ankilozan Spondilitte Egzersizin Önemi?

Bu hastalığa sahip kişiler için günlük fiziksel aktivite önemlidir. Ağrıyı azaltabilir,hareketliliği ve duruşu geliştirebilir ve esnekliği korumanıza yardımcı olabilir. Uygun fizik tedavi, spor ve egzersiz programının seçimi için ilgili doktordan yardım alınmalıdır.

Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Hastalığa özgü bir diyet tedavisi olmamakla birlikte, inflamasyon riskini azaltacak,vitamin yönünden zengin bir diyet listesi yarar sağlamaktadır.
Omega-3; n-3 yağ asidi içeren gıdaların anti inflamatuar etkisi bilinmektedir. En önemli n-3 kaynağı balık olup bunun yanında keten tohumu,ceviz ,soya fasülyesine de diyete eklenebilir.
Kalsiyum; Kemik yapısının güçlendirilmesi, osteoporoz riskini azaltmak için kalsiyum içeriği yüksek süt ve süt ürünlerine beslenme düzeninde daha çok yer verilmelidir.
D Vitamini; D vitamini kemik mineral yapısının gelişiminde çok önemlidir. Sağlam kemiklerin oluşumu için D vitamini parathormon salınımını sağlar. Bu yüzden D vitamini düzeyinize her yıl baktırmanızı öneririz. D vitamini sentezinin en kolay yolu her gün 15 dakika güneşe çıkmaktır. Unutmayın güneş teninize temas etmeli, saat 12:00-15:00 aralığında güneşi yakalamalısınız.
Şeker, sodyum ve yağ; Yüksek derecede işlenmiş gıdalar ve şeker ile yağda yüksek olanlar iltihaba neden olabilir.Mümkün olduğunca paketli hazır yiyecekleri sınırlayın. Etiketleri okuyun ve vücudunuzun ihtiyaç duymadığı çok fazla ilave içerik içeren yiyeceklerden kaçının.
Eklenti şekerler, Yüksek sodyum içeriği ,Doymuş yağlar ve Trans yağlar (hidrojene yağlar) dikkat edilmesi gerekenlerdendir.
Probiyotikler; Ankilozanspondiliti tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar karaciğerinizi ve bağırsağınızı etkileyebilir. Bazı durumlarda, folik asit takviyesi almak veya günlük diyetinize probiyotikler (yoğurt) ilave etmek, vücudunuzun ilaçların olası yan etkilerinden korunmasına yardımcı olabilir.

Tema Tasarım | Osgaka.com