FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 30 Aralık 2020 1245 Görüntüleme

KABIZLIK

Kabızlık durumu; barsak hareketlerinde zorluk, dışkı geçişinin ağrılı olması ve tuvalete çıkış süresinin haftada 2 kez ve 2 kez den olması durumu olarak adlandırılabilir.

KABIZLIĞIN NEDENLERİ:

Kabızlık beslenme ile doğrudan ilişki içerisindedir. Yetersiz besin tüketimi, Yeterli sıvı tüketilmediğinde, posalı yiyeceklerden yenilmediğinde, hareket edememe yetersiz egzersiz eksikliği, tuvalete gitme isteğini göz ardı etme, laksatif kullanımını göz ardı etme, demir ve kalsiyum takviyesi alma, hipotroidi, edrokrin bozukluklar, hamilelik, ağrı kesicilerin kronik kullanımı, uzun süreli uygulanan yağsız diyetler vb. nedenler sonucunda kabızlık problemiyle karşılaşmak olasıdır.

PEKİ, KABIZLIK NASIL ÇÖZÜLÜR?

Genellikle posadan zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir. Bu nedenle lif miktarını artırın. Tam tahıllar (6-11 porsiyon/gün). Ekmek, tam tahıllı gevrekler, sebze, meyve ve baklagiller, tohumlar ve kuru yemişler (5-8 porsiyon/gün). Özellikle kuru erik, üzüm, incir ve kompostoları
Yeterli posa alımı
Yeterli sıvı alımı yaklaşık 2 litre
Probiyotik tüketimi; Yoğurt, kefir vb.
Düzenli egzersiz
Elma, armut gibi meyveleri kabuklu tüketin, diyetteki lif miktarını artırın. Kabızlığınızın şiddetli olduğu dönemde elma, ayva ve muzdan uzak durun bunlar yerine, armut, karpuz, kavun tercih edin. Ancak kronik kabızlık yaşayan belirli bir grupta bulunmaktadır, bu gibi durumlarda mutlaka doktora ve beslenmenizi düzenlemesi için bir diyetisyene başvurmalısınız.

KABIZLIĞA DOĞAL YÖNTEM
MARMELAT TARİFİ:

1 Kuru incir
2 kuru kayısı
2 kuru erik
*Hepsi ince ince doğrayıp 1,5 çay bardağı suda haşlanıyor.
*Üzerine 2 tatlı kaşığı keten tohumu ve 2 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenip karıştırılıyor.
*Bu karışımı üçe bölüp her sabah 2 bardak su ile tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir

SU İÇMİŞDE KARAKAYA’DAN

SU İÇMİŞDE KARAKAYA’DAN

Tema Tasarım | Osgaka.com