FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 6 Ekim 2020 654 Görüntüleme

PROBİYOTİK NEDİR?

Öncelikle, probiyotik nedir? Antibiyotik teriminin anlamca karşıtı olan probiyotik, “pro” ve “biota” kelimelerinden adını alır ve “yaşam için” anlamına gelmektedir. Probiyotikler vücut sağlığının korunmasına katkı sağlayan yararlı mikroorganizmalar olarak tanımlanabilir. Sindirim sisteminin düzenlenmesinden, bağışıklığın arttırılmasına kadar vücuda pek çok yararlı etki sağladığı görülmektedir.Aynı zamanda bağırsak sistemindeki bakteri dengesinin korunmasında ve yenilenmesinde de etkileri vardır.

Probiyotik Ne İşe Yarar ve Faydaları Nelerdir?

Probiyotik bakterilerin insan sağlığına ve beslenmesi üzerine pek çok etkisinin olduğu bilinmektedir. Özellikle gastrointestinal sistem hastalıklarında yararlı etkisinin daha fazla olduğu görülmektedir. Laktoz sindirimine katkısında, ishal veya kabızlık tedavilerinde probiyotiklere daha sık ihtiyaç duyulmaktadır. Probiyotiklerin vücut sağlığına etkileri aşağıda sıralanmıştır:
İshal riskini azaltır.
Laktoz sindirimine katkı sağlar
Kabızlık şikayetine karşı koruyucudur
Kolon kanserinden korur
Ürogenital sistem sağlığını korur
Antibiyotik kullanımı sonucu azalan yararlı bakterilerin tekrar artmasını sağlar.
Gıda alerjisinden koruma
Probiyotiklerin cilt sağlığının korunması, kabızlık, ishal gibi şikayetlere iyi gelerek sindirim sisteminin düzenlenmesi, antibiyotiğin oluşturduğu zararların giderilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara yakalanma riskinin azaltılması gibi vücuda sağlığına birçok yararı vardır.

Hangi Besinler Probiyotik İçerir?

Yoğurt
Kefir
Turşu
Lahana turşusu
Natto
Kombucha – Kombu Çayı
Misso
Hangi Durumlarda
Probiyotik Takviyeler
Kullanılmalıdır?

Probiyotikler hastalıklardan korunmak amaçlı kullanılabileceği gibi oluşan bazı sağlık problemlerine karşı da kullanılmaktadır. Bazı durumlar vücudu zararlı bakterilere karşı savunmasız ve dirençsiz bırakabilir. Fazla antibiyotik kullanımı, yaş, stres gibi faktörler, kötü ve yetersiz beslenme, lifli besinlerin az tüketilmesi, sindirim problemleri bu sağlık sorunlarına örnek verilebilir.
Probiyotiklerin iyileşme sürecine takviye edici olarak kullanılabileceği durumlar aşağıda sıralanmıştır.
Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan ishal
Hassas bağırsak sendromu
Enfeksiyona bağlı ishaller
İnflamatuar bağırsak hastalıkları
Probiyotik takviyeleri genellikle vücut tarafından kolay tolere edilebilir ve güvenilirdir. Ancak adaptasyon sürecindeki birkaç gün gaz veya karın ağrısı gibi şikayetler sık görülür. Bu şikayetler genellikle 2 hafta içerisinde geçmektedir. Bir süre sonra sindirim sistemi de düzene girmeye başlayacaktır.

Probiyotikler Zayıflatır mı?

Yapılan bilimsel çalışmalarda obez bireylerin bağırsak florasının zayıf bireylerden farklı olduğu sonucuna varılmıştır. Deney hayvanları üzerinde yapılan bir çalışmada ise; zayıf hayvanların bağırsaklarında bulunan bakterilerin kilolu hayvanlara transfer edilmesi sonucunda kilolu hayvanlarda ağırlık kaybının olduğu görülmüştür.Ancak probiyotiklerin obeziteye veya zayıflamaya kesin bir olumlu etkisinin olduğunu söylemek için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç vardır.

Tema Tasarım | Osgaka.com